14 dingen die je niet weet van Harry Potter als je de boeken niet gelezen hebt #2

Harry Potter
Door Tasja – Afgelopen zondag kregen jullie al een goed gevuld artikel over bepaalde personages en scènes die niet verfilmd zijn uit de Harry Potter boeken, te lezen.

Jullie waren razend enthousiast en het was ook mooi om te lezen dat jullie met andere dingen kwamen, die niet in het artikel vermeld stonden. Op basis van jullie en mijn eigen enthousiasme (Harry potter fan for life!!), heb ik besloten om een tweede deel voor jullie te maken! Als je nog even wilt terug kijken naar het vorige artikel, klik dan hier.

1. Professor Binns: Professor Frederik Kist

De professor die uit verveling overleden is in zijn klaslokaal, maar gewoon verder gegaan is met lesgeven. Zijn naam komt een paar keer naar boven in het tweede boek, wanneer Harry en Ron zich afvragen waarom het altijd zo ‘leeg’ is in dat klaslokaal.

2. Peeves

Deze plaaggeest leren we uitgebreid kennen in de boeken, maar in de films speelt hij helaas geen rol. Heel jammer, want wie lag er nu niet in een deuk met zijn fratsen en grapjes? Ik wel!

3. Ron Weasly: Ron Wemel

In het vijfde jaar op Zweinstein wordt Ron klassenoudste van Griffoendor, maar hij behaalt ook een plekje in het zwerkbalteam van Zweinstein. Bij de overwinning is hij dé ster van de wedstrijd. Ze hebben zelfs een op maat gemaakt liedje voor hem gemaakt: “Wemel is onze Vrind!” Dat had ik wel graag willen zien. Ik vind sowieso dat ze Ron Wemel tekort gedaan hebben. In de boeken heb ik echt vaak gelachen met zijn uitspraken en leuke grapjes. In de films is zijn humor veel minder en is hij veel serieuzer dan ik hem heb leren kennen.

4. Veela: Magisch wezen

We kennen de prachtige dames van BeauxBatons nog wel. De dames van het Franse Zweinstein, dat vertegenwoordigd werd door Fleur Delacour (die later een relatie krijgt met de oudste Wemel). Deze dames worden verfilmd als zijnde perfect. Perfect haar, een perfect lichaam en elke man wordt instant verliefd, zodra ze langs wandelen. Maar de achtergrond van deze groep meisjes ligt niet in hun genen, maar in hun magische krachten. Ze worden ‘Veelas’ genoemd. Dit zijn half mens/half magische wezens, die een gloed over zich heen hebben, waardoor iedereen in hun buurt eigenlijk verliefd wordt en de meest rare dingen voor ze zou doen. Fleur heeft een oma die een Veela is, dus zij is voor 25% Veela. Als je de boeken niet gelezen hebt, zou je denken dat deze franse dames de cheerleaders van het evenement zijn en niets anders.

5. Firenze geeft les

Dat hebben we moeten missen in de films. Firenze – de centaur – geeft les in waarzeggen. Hij vervangt Sybilla Zwamdrift. Firenze wordt door Perkamentus gevraagd om de studenten de manier van de centaurs te leren. In het boek krijgen we een aantal lessen mee, maar in de film mogen we hier helaas niet van meegenieten.

6. Goderics Hollow: Goderic’s eind

Dit is het geboortedorp van Harry en was de woonplaats van zijn ouders James en Lily. Veel meer dan dit krijgen we ook niet te zien in de films. In het boek is er een hele mooie scène, waarin Hermelien en Harry, (op zoek naar het zwaard van Griffoendor) zien hoeveel mensen hun steun betuigd hebben na de dood van Lily en James. Rondom Goderic’s eind fladderen er berichtjes van mensen met hun condoleances en steunbetuigingen. Ik vind dit een heel mooi gebaar en het was mooi geweest als ze dit ook hadden verfilmd. Het zou een enorm emotioneel moment in deze koude scène geweest zijn.

7. Shrieking Shack: Krijsende Kot

Het enige dat we hierover te horen krijgen, is dat het behekst is. Maar uit de boeken weten we dat het krijsen niet komt van geesten en spoken die daar leven, maar door de pijnlijke kreten van Remus, tijdens zijn nachtelijke transformaties van mens naar weerwolf.

8. Professor Sybill Trelawney: Professor Sybilla Zwamdrift

De rare professor die de toekomst kan vertellen aan de hand van theeblaadjes. Je vraagt je af hoe zij aan die baan komt? Dan moet je het boek lezen. Nee grapje, ik zal het je vertellen. Zij is diegene die tijdens haar sollicitatiegesprek de voorspelling (the Prophecy) aanhaalt. De voorspelling die vertelt dat “de een niet kan leven zonder de ander”. Dat is de reden dat ze haar aangenomen hebben en haar dichtbij wilden hebben, voor het geval ze nog meer zou zien over deze voorspelling. In het boek lees je ook de volledige voorspelling en niet de samengevatte versie zoals in de film verteld wordt.

9. Middernacht duel: Harry vs Draco

In de eerste film kun je al meteen zien dat het ego van Draco te groot is voor deze wereld. In het boek kunnen we genieten van een stiekem middernacht duel tussen Draco en Harry. Ron en Goyle, de sidekicks van dienst, zijn er ook bij. Het breken van de regels start hier! In het boek lezen we dat Draco niet komt opdagen. Harry for the win!

10. Nearly-headless-Nick: Haast-onthoofde-Henk

Wie kent hem niet! De aardige geest die door de gangen van Zweinstein zweeft. Wanneer hij op 31 oktober zijn 500ste sterfdag viert, zijn Harry, Ron en Hermelien natuurlijk uitgenodigd. Haast-onthoofde-henk hoopt dat zij een goed woordje voor hem kunnen doen bij het hoofd van de Koplopers (een club voor onthoofde geesten), omdat zijn verzoek om lid te worden weer eens is afgewezen. Zijn hoofd is namelijk niet volledig afgehakt en dat is een vereiste. De details van zijn feestje en de hapjes die daar geserveerd werden, konden we uitgebreid lezen. Helaas was het feestje geen movie-material.

11.  Marrietta Edgecombe: Marina Elsdonk

Oké, je hebt alleen de films gezien? En je weet dus dat Harry gezoend heeft met Cho? Ondanks dat zij hem verraden heeft met het hele “Dumbledore’s Army” verhaal? Wrong. Niet zij, maar haar beste vriendin heeft ervoor gezorgd dat dit boven water kwam. Cho heeft dan misschien de woorden uitgesproken, nadat zij waarheidsserum heeft gedronken, maar Marina voelde de druk van haar ouders (werkend in het Ministerie) om op te biechten waar ze mee bezig zijn. Om ervoor te zorgen dat Marina nergens aan verbonden zou zijn, is Cho opgeofferd.

12. De zoektocht naar de Halfbloed Prins

In het boek leren we de stalker in Hermelien kennen. Ze laat het niet los wie de halfbloed prins zou kunnen zijn. Ze start een missie en Harry kan bijna niet eens alleen naar het toilet, zonder dat Hermelien hem de oren van zijn hoofd zeurt. In de film, krijgen we op het einde even snel te horen “Oh by the way, Harry, ik , Sneep, ben de halfbloed prins”! Nou, lekker dan. Het boek heet zo, de film krijgt dezelfde naam, maar waar het allemaal om gaat is niet eens de rode draad!

13. De waarheid over familie Perkamentus

We lezen genoeg over de broers, zussen en familie van Albus Perkamentus. Het laat je deze man vanuit een heel ander oogpunt zien. En je vraagt je af of hij dan wel zo koosjer is. Oh maar wacht, laten we dat even niet verfilmen en we zorgen ervoor dat we Albus Perkamentus op handen blijven dragen!

14. Barty Crouch Jr. ontsnapt!

Hoe komt hij vrij? En hoe komt hij aan een magisch drankje om van uiterlijk te veranderen? Daddy to the rescue. Inderdaad, die verbaasde blik van zijn vader op het einde van de film was gespeeld. Papa Crouch is de schuldige voor het ontsnappen van deze slechterik.

Zo, ik heb weer lekker kunnen wegdromen bij het verzamelen van deze puntjes. Ik denk dat ik makkelijk nog wel wat kan verzinnen maar ik vind het nóg leuker om te lezen wat jullie nog voor extra’s kunnen opnoemen! Dus ik zou zeggen, laat maar komen.

Welke punten missen jullie nog in de films?

Liefs,

Tasja

Follow

23 Reacties

 1. veronique
  19/12/2015 / 23:26

  dat stuk in de keuken van zweinstein met de huis elven mis ik ook
  vond ik ook een leuk stuk

 2. veronique
  19/12/2015 / 23:25

  day stuk in de keuken van zweinstein met de huis elven mis ik ook
  vond ik ook een leuk stuk

 3. conny
  19/12/2015 / 16:38

  Het gene wat ik vooral miste was wie de kaart hebben gemaakt..

 4. Femke
  06/12/2015 / 10:56

  Wat ik ontzettend mis in de films is de rol van Kreacher/Knijster in deel 7. In de boeken is het immers zo dat Harry het nep-medaillon van Zwadderich schenkt aan Knijster wanneer ze weten waar het echte medaillon (en dus het gruzielement) is, namelijk bij D. Omber. Knijster is daar heel blij mee, omdat hij het medaillon kent als “master Regulus’ his locket” en hij nu dus iets terug heeft van zijn favoriete meester. Vanaf dat moment is Knijster een stuk aardiger voor Harry, Ron en Hermelien en gaan zijn kookkunsten erop vooruit. In het einde, in de battle of Hogwarts is het zelfs zo dat Knijster de huis-elfen van Zweinstein leidt en hen aanzet om mee te vechten: “Vecht! Vecht! Vecht voor mijn meester, de verdediger van de huis-elfen! Vecht tegen de Heer van het Duister, in naam van de dappere Regulus! Vecht!”

 5. 11/11/2015 / 15:33

  Het is zo jammer hoeveel er verdwijnt wanneer er een film gemaakt wordt van een boek. Het is aan de andere kant ook niet mogelijk om alles mee te nemen. Dan zou iedere film 5 a 6 uur duren denk ik.
  Zelf lees ik dus ook nooit meer een boek, nadat ik de film als eerst gezien heb, anders om wil ik het nog wel eens doen. Het zien van de film heeft dan al zo gezorgd voor een alles beheersend beeld bij het verhaal, dat je je eigen beeld er niet meer bij hebt. Dat vind ik dan ook persoonlijk erg jammer.
  Ik heb met de Harry Potter serie uiteindelijk de laatste 3 films ook niet meer gekeken. Het einde van het verhaal wilde ik graag in mijn eigen fantasiewereld afronden.

 6. 19/10/2015 / 11:16

  Precies hierom vind ik films altijd veel minder leuk dan boeken: er ontbreekt zoveel belangrijks! Wat ik dan ook zo stom vind is dat die drakenscene bij het toernooi dan in de film zo meeeega lang duurt terwijl ze dan allemaal andere dingen weglaten. Knap hoor, dat je een draak kunt animeren en alles, maar daar gáát het toch helemaal niet om?!

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 19:09

   Precies dat ja! Ik snap dat dus ook helemaal niet. Maak dan van elke film twee delen. Of een serie?

 7. 18/10/2015 / 21:59

  Ooooh jeetje, ik voel me steeds eenzamer worden in mijn “nee nog nooit een boek gelezen van HP, laat staan een film gezien!”-levensstijl.

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 10:40

   Ahhhh, misschien toch eens proberen dan? Of vind je er sowieso niets aan?

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 10:39

   True! Ach ja, dan kunnen we onze eigen verbeelding laten werken! 😉

 8. 18/10/2015 / 17:27

  Ah ik ben echt gek op harry potter! Ik heb alle films gezien maar nog niet de boeken gelezen, wil ik wel nog heel graag doen. 🙂

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 10:36

   Oh wat fijn dat je ze nog allemaal kunt lezen. Zeker doen!

 9. 18/10/2015 / 12:28

  Leuk weer! Bij veel punten vraag ik me af of die echt niet in de film zitten, maar ik heb de boeken veel vaker gelezen, dus waarschijnlijk zijn dat scènes die ik zelf bedenk, haha. Wel een extra reden om de boeken weer tevoorschijn te halen (like I needed one, haha!)

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 10:34

   Ja, ik kon het me ook moeilijk voorstellen af en toe, maar je bedenkt er zelf inderdaad veel bij denk ik. En diegene die de boeken niet gelezen hebben, weten niet beter. There’s so much more to the story!

 10. 18/10/2015 / 12:24

  Owwww nu wil ik alle boeken weer opnieuw lezen!!! Super leuk artikel!

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 10:33

   Dank je wel, Hanneke. Dat is erg fijn om te horen!

 11. 18/10/2015 / 09:28

  Ik weet er weer een paar! Het gangenstelsel in het ministerie in het boek de orde van de feniks waarin Ron bijna gewurgd wordt door een paar hersens. Marcel die er voor gezorgd heeft dat sirius de slaapkamer van griffoendor in kon door een briefje met wachtwoorden te verliezen. En natuurlijk de gestoorde ridder die Harry de weg wijst naar hun eerste les waarzeggerij en die de dikke dame vervangt nadat ze is aangevallen door sirius en de meest belachelijke wachtwoorden verzint en ze elk uur veranderd. En de verdere rol van kortwiekje (kan even niet op zijn echte naam komen) Oja en sirius die Harry komt opzoeken in de vuurbeker. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Haha

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 10:32

   Oh ja, dat zijn ook sterke punten, Wendy! Misschien is dit artikel goed voor een deel drie! Haha.

 12. 18/10/2015 / 08:41

  Ik leer weer van alles.. Zoals je weet heb ik de boeken dus niet gelezen. Wel alle films gezien, maar dat is inmiddels wel weer een hele tijd terug. Misschien binnenkort alle films weer eens opnieuw bekijken :-)!

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 10:32

   Of de boeken lezen! 😉 Je weet niet wat je mist hoor Fem! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }