16 dingen die je niet weet van Harry Potter als je de boeken niet gelezen hebt

Harry Potter is een wereldwijde, bekende tovenaar. Wie kent Harry, Hermelien, Ron en Perkamentus nu niet?

Het begon met het eerste boek, waar we van Harry en zijn kennismaking met de magische wereld mogen genieten. Vanaf dat moment was (bijna) iedereen fan. Kun je geloven dat het eerste boek al in 1998 is uitgebracht? Het was zo’n succes dat het eerste boek verfilmd werd in 2001.

Het laatste boek werd in 2007 uitgebracht en verfilmd in 2011. Jup, het is alweer 5 jaar geleden dat we voor het laatst van Harry gehoord hebben.

Diegene die de boeken gelezen hebben, weten dat er toch een aantal details en zelfs personages niet op het witte doek vertoond zijn. Daarom wil ik vandaag een paar belangrijke punten op een rijtje zetten voor jullie.

1. Squib: Snul

Er zijn mensen die geboren worden in een familie met magische krachten, maar ze zelf niet hebben. De meest bekende uit de films is conciërge Argus Vilder (Filch). Dat is ook één van de vele redenen dat hij zo chagrijnig is en een hekel heeft aan elke student. Zij kunnen wat hij niet kan. Maar er zijn er meer zoals hem, alleen komen deze in de films totaal niet aan bod.

2. Animagus: Faunaat

Mensen die de films gezien hebben, hebben er wel van gehoord. Maar de mensen die de boeken gelezen hebben weten wie en wat het zijn. Een faunaat is een tovenaar of heks die zich zonder toverstaf kan omtoveren in een dier. Diegene die wij kennen zijn: Professor Anderling (verandert in een kat), Sirius Zwarts ( verandert in een grote zwarte hond) en de vader van Harry is er één (hij verandert in een hert). Klinkt bekend? Dit is ook de patronus van Harry.

3. Charlie Weasley: Charlie Wemel

Zijn naam komt vaak genoeg naar boven in de eerste vier boeken, en in de film zien we hem zelfs één keer op een familiefoto van familie Wemel. Helaas is deze drakentemmer niet verfilmd. Zelfs niet in de Vuurbeker, waar je dit wel zou verwachten. Ik vraag me af of ze geen roodharige jongeman – die op de andere Wemels leek – meer konden vinden! 😉

4. Ludo Bagman: Ludo Bazuyn

In de boeken kennen we hem als medewerker van het ministerie. Hij staat bekend als iemand die een grote schuld heeft bij Fred en George. Iemand die op de vlucht slaat voor al deze schulden, maar ook diegene die tijdens het Vuurbeker evenement Harry zijn hulp aanbiedt. Die laatste wijst deze graag af. Hij is ook diegene die interne informatie gelekt heeft aan Voldemort, back in the day!

5. Winky

Winky kennen we echt alleen maar uit de boeken. Winky is de huiself van Barty Crouch Sr. (Bartholomeus Krenck Sr.). Ze neemt haar baan heel serieus en vindt dat huiselven geen plezier horen te hebben. Ze horen loyaal te zijn aan hun meester. Dat is ook de reden dat ze een hekel aan Dobby heeft. Winky wordt tevens verdacht van het oproepen van het donkere teken tijdens het Zwerkbal kampioenschap, waar zij achteraf gevonden wordt met een toverstaf. Ze wordt ontslagen door haar meester en Dobby regelt haar een baan binnen Zweinstein.

6. S.P.E.W. : S.H.I.T.

Over huiselven gesproken. Wist je dat Hermelien een organisatie heeft opgestart om de rechten van huiselven aan te vechten? Ze vond het namelijk schandalig dat ze niet betaald kregen voor hun werk en geen recht op vakantie hadden. Helaas was S.H.I.T. geen succes, maar wel hilarisch om te lezen hoe ver ze ging in haar acties. (Afkorting: Stichting Huiself voor Integratie en Tolerantie)

7. Triwizardry tournament

Dit evenement is natuurlijk verfilmd, maar ik miste wel een heel aantal details bij het gedeelte waar ze in het labyrint zitten. In de film zien we enkel Viktor Krum die een probleem lijkt te zijn, plus veel chaotische scènes tussen Carlo en Harry, die uiteindelijk op Voldemorts stoep belanden. En hier kennen we allemaal het droevige einde van. Maar in het boek krijgt Harry met veel meer te maken: gemuteerde schorpioenen (dankjewel Hagrid!), het raadsel van de Sfinx en de gigantische tarantula. Jammer dat dit allemaal niet verfilmd is, want spanning zou vast en zeker gegarandeerd zijn.

8. Brief aan tante Petunia

Wanneer Harry bijna door zijn oom het huis uitgezet wordt, ontvangt zijn tante een brief van Perkamentus, waarin zij herinnerd wordt aan zijn laatste verzoek. Dit was toen Harry als baby op hun stoep afgeleverd werd en Perkamentus haar vroeg om voor haar neefje te zorgen. Zolang Harry haar huis, zijn thuis kan noemen zullen ook zij beschermd zijn. Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar dit vind ik toch een héél erg belangrijk gegeven. Maar alsnog, niet verfilmd.

9. St. Mungo’s Hospital: St. Holisto ziekenhuis

In de film horen we dat Arthur Wemel, de vader van Ron en co, in het ziekenhuis ligt. In het boek bezoeken Ron, Harry, Hermelien en mevrouw Wemel, Arthur. In het boek komen we ook te weten dat de ouders van Marcel Lubbermans al bijna hun hele leven daar doorbrengen. Dit is sinds de aanval van Voldemort en zijn aanhang.

10. Percy Weasly: Percy Wemel

In “De orde van de feniks” is hij de rechterhand van de nieuwe minister en volledig anti-Harry en iedereen die er wat mee te maken heeft. Misschien vond de producer hem zelf wel te irritant en heeft daarom besloten hem niet op het witte doek te brengen. Ik snap je volledig, producer!

11. Merope Gaunt-Riddle: Merope Mergel-Villijn

In het zesde boek krijgen we ontzettend veel informatie over de geschiedenis van Voldemort: Zijn moeder ‘Merope’ en zijn vader, ‘Tom’. Hoe zijn moeder (een heks), zijn vader (de niet-magische) heeft betoverd en met hem getrouwd is vanwege zijn geld. Hoe Voldemort’s moeder achtergelaten werd door zijn vader, zodra de spreuk uitgewerkt was. Dat zijn moeder is gestorven en Voldemort wraak op zijn vader nam. Dit schept toch heel wat duidelijkheid achter Voldemort en de vele vragen. Wederom vraag ik me af waarom je dit niet zou verfilmen.

12. Marauder’s Map: Sluipwegwijzer

Harry gebruikt deze map wanneer hij uit Zweinstein probeert te komen en zonder toestemming naar Zweinsveld wilt gaan. Dit weten we allemaal uit de film. Wat we niet weten is hoe deze map onstaan is. Dit is het grote meesterwerk van James Potter, Remus Lupin, Sirius Zwarts en Peter Pippeling. Of dachten jullie dat het toevallig was dat deze map bij Harry terecht kwam?

14. Fawkes the Phoenix: Felix

We kennen deze prachtige vogel uit het kantoor van Albus Perkamentus. Wat de lezer wel weet en de kijker niet, is dat deze vogel twee veren heeft verloren. Een veer zit in de toverstaf van Voldemort en de andere in de staf van Harry. Wat misschien wel bekend klinkt uit de film is dat Olivander (de verkoper van de staf) tegen Harry zegt dat zijn staf en die van zijn grootste vijand dezelfde vogelveer bezitten. Nu weet je in ieder geval ook welke vogel dat is!

15. Rita Skeeter: Rita Pulpers

Naar mijn mening, de meest vervelende journaliste die je je kunt voorstellen. Zo stelde ik me haar al voor in het boek en ze hebben een ontzettend goede verfilming neergezet. Wat de niet-boekenlezers niet weten, is dat deze mevrouw ook een Animagus is en haar dierlijke vorm is: een kever. Juist. Een insect, dat past wel bij haar. Anyway, in het boek lees je dat Hermelien dit weet. Daardoor kan zij Rita (in kevervorm) vangen in een potje. Dit om te voorkomen dat ze geen onzin meer kan schrijven! Hilarisch en jammer dat dit niet verfilmd is. Ik had het graag willen zien!

16. Het bittere einde

Ik word al emotioneel als ik eraan denk. Sneep die Perkamentus vermoord. In de film zien we een bange Harry, die zich schuil houdt tijdens het hele gebeuren. Wij, lezers, weten beter. Harry zit onder een onzichtbaarheidsmantel en Perkamentus heeft een spreuk op hem uitgesproken, zodat hij niet kan bewegen. Jep, schijn bedriegt mensen!

Zo, ik kan nog veel meer schrijven, maar dan denk ik dat het wel een nieuw boek kan worden over Harry Potter. Die eer laat ik nog aan J.K. Rowling over. 😉

Ik snap best dat je geen 4000+ pagina’s in slechts 20 uur aan film kan samenvatten. Toch miste ik een aantal grote punten die belangrijk waren in de boeken. Hoe je het ook wend of keert, ik ben een echte Harry Potter fan en dat zal nooit veranderen.

Weet jij nog scènes die niet in de films voorkomen?

 

49 Reacties

 1. naomi
  22/01/2018 / 00:36

  foppe mis ik in de films..in de boeken komt hij vaak terug

 2. 13/10/2015 / 16:10

  AL DEZE DINGEN MIS IK OOK!!! Ik zit er vaak genoeg tijdens de films over te piekeren dat ik zo veel leuke extraatjes mis! En ik snap inderdaad dat er bij films dingen weggelaten moeten worden, maar dat maakt het niet minder jammer!!!

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 11:32

   Ja, jammer is dat he? Sorry, jouw reactie was bij de spam terecht gekomen. Dank je wel! 🙂

 3. 12/10/2015 / 22:56

  Ik vind het nog steeds eeuwig zonde dat ze Foppe helemaal uit de films gelaten hebben. Die had juist van die geniale scenes met Anderling en Fred & George. Ik heb alle boeken meerdere keren gelezen, maar moet toch toegeven dat ik een aantal van deze details alweer vergeten was. Ik ben het in ieder geval met je eens dat er veel dingen zijn die ze eigenlijk niet weg hadden “mogen” laten, en tegelijk zijn er ook meer dingen die niet in de boeken zitten maar wel in de film… Blijft jammer!

  • 12/10/2015 / 23:02

   Eens! Wat ik ook zo raar vindt is dat in de film the half bloed Prince the burrow afbrand en in deel 7 ziet hij er weer perfect en precies hetzelfde uit..

 4. 12/10/2015 / 16:57

  Ik zwijmelde altijd helemaal weg in de boeken van Harry Potter… Denk dat ik ze maar weer een keer uit de kast ga halen!

 5. 12/10/2015 / 11:30

  Dan moet je echt eens naar Florida, waar mijn co-blogger Sheila net is geweest. Ze heeft een prachtig stuk geschreven over de Wizarding World of Harry Potter.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:46

   Daar zou ik ook echt ontzettend graag naartoe willen! Ik ga het stuk snel lezen. Staat het op jouw blog?

 6. 11/10/2015 / 23:08

  Ik ben zelf ook een enorme Harry potter fan dus word echt enorm blij van elke Hp-blogpost die ik aantref! Helemaal mee eens, ik ben echt gek op de boeken en het is begrijpelijk dat het lastig is om alles in de films te proppen maar alsnog wel teleurstellend ! Ik vond vooral jammer hoe ze de Harry/Ginny relatie en sowieso Ginny als personage VERPRUTST hadden, en ook Ron als personage vond ik nogal verknald. En dat Fleur ineens zo poef uit het niets bij Bill was, en idd geen Charlie :'( zo jammer allemaaal

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:49

   Wat fijn dat het artikel zo goed bevalt, Jinn. Harry Potter is en blijft leuk, voor altijd! Het personage van Ginny is inderdaad een beetje achtergesteld in de films. In de boeken komt ze veel meer naar voren.

 7. Koen
  11/10/2015 / 20:21

  Ik heb de boeken allemaal gelezen en alle films gezien. de films waren een beetje teleurstellend. wat me vooral kwaad maakte was zoals je al zei hoe Harry als bange haas word neergezet met de dood van Perkamentus terwijl hij in de book door een spreuk zich niet kon bewegen en de moord niet kon verhinderen. de films hebben voor mij maar 1 ding toegevoegd vergeleken met de boeken en dat was het geschronken jamaicaans hoofd in de collectebus, die was echt grappig

  • Simscupoftea
   Auteur
   19/10/2015 / 11:32

   Dat vond ik ook echt het meest vervelende. Want ze laten het stuk niet weg, waarom verander je het dan? Harry had echt wel ingegrepen als hij niet bevroren was geweest door de spreuk!

 8. 11/10/2015 / 20:14

  Leuk om te lezen! Ik heb zelf één van de boeken gelezen en twee films gezien, daarna ben ik afgehaakt. Heb nooit de zin gehad om verder te lezen, maar misschien dat ik dat toch nog wel een keer ga doen.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:49

   Oh dat is jammer. Dan heb je wel wat gemist hoor! 🙂

 9. 11/10/2015 / 13:46

  Ah, zo leuk! Ik ben echt opgegroeid met Harry Potter en lees de serie nog minimaal een keer per jaar. Ik geloof niet dat ik alle films heb gezien, ik vond het zo jammer dat je eigen fantasie daardoor verdwijnt. We kennen trouwens nog een fanaat: Peter Pippeling.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:50

   Klopt, Peter is inderdaad ook een faunaat. Wat gaaf dat je de boeken zo vaak leest. Dan kun je ze dromen! Ik vind de films overigens wel echt goed hoor.

 10. 11/10/2015 / 13:01

  Dat Ron Wemel echt meespeelt met het team quidditch (hoe schreef je dat ook al weer :P) en dat hij door een actie een eigen liedje krijgt. iets als Wemel is onze vrind.
  Dat vond ik erg jammer. want het komt zo vaak voor in het boek!

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:51

   Ja, dat is ook echt jammer. En je hebt quidditch goed geschreven! 😉

 11. 11/10/2015 / 12:38

  Bij sommige punten vond ik het ook jammer dat het niet in de films zat. Andere punten (zoals de makers van de map) wist ik niet eens dat het niet in de films voorkwam, omdat het voor mij algemene kennis was doordat ik de boeken zo vaak gelezen had

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:52

   Ja, als je de boeken gelezen hebt, valt het inderdaad ook niet heel snel op denk ik, omdat je alles zo goed in je hoofd hebt zitten. Het is dan al vanzelfsprekend.

 12. 11/10/2015 / 12:20

  Leuk om te lezen! Je bent nog wel iemand vergeten, Peeves (heet ‘ie volgens mij in het Engels, in het Nederlands kan ik zijn naam niet meer herinneren), de plaaggeest! Die had ik graag gezien.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:53

   Yes, klopt. Foppe! Die hadden we ook op ons lijstje staan, maar het artikel werd veel te lang. Ga er maar vanuit dat er nog een deel twee komt! 😉

 13. 11/10/2015 / 12:11

  Je bent nog één (best belangrijk) ding vergeten: PEEVES! Ik vind het nog steeds zo jammer dat hij uit de films gelaten is ):

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:54

   Klopt, niet vergeten, maar we moesten keuzes maken. Er zijn zoveel dingen die niet verfilmd zijn. Ik zal nog een tweede deel maken binnenkort!

 14. 11/10/2015 / 11:39

  Ik hoor bij al die mensen die dus wel de films heeft gezien, maar niet de boeken gelezen. Leuk om zo toch deze extra informatie binnen te krijgen! Dankjewel 🙂

  Liefs, Susan

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:55

   Fijn dat je het zo’n leuk artikel vond, Susan! Dank je wel! 🙂

 15. 11/10/2015 / 11:34

  Top artikel! Eerlijk gezegd is het enorm lang geleden dat ik de boeken heb gelezen! Moet ik echt weer eens doen! Ik houd van Harry Potter. <3

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:55

   Ik heb ze ook al enige tijd niet gelezen. Zodra ik door mijn recensieboeken en alle 150 nieuwe heen ben, zal ik wel weer eens beginnen, haha.

 16. 11/10/2015 / 11:26

  dit zijn zeker belangrijke punten die ze missen in de film. Daarom blijven de boeken ook veel leuker dan de films. Maar alsnog best knap gedaan om de films op de boeken te laten lijken. Heb wel slechtere verfilmingen gezien.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:56

   Zonder twijfel! Ik vind de films ook echt ontzettend goed. En heel begrijpelijk dat het allemaal niet past hoor. Maar toch heel jammer!

 17. Amanda
  11/10/2015 / 11:22

  Je vergeet Peter Pippeling te benoemen bij de Faunaten! Hij is tenslotte de rat van Ron.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:56

   Klopt helemaal, Amanda! Dank je wel! 🙂

 18. 11/10/2015 / 11:22

  Leuk om al die verschillen weer eens te lezen. Is alweer een lange tijd terug dat ik de boeken heb gelezen. Trouwens punt elf kan nog wel gebeuren. Ik heb ooit eens ergens gelezen dat ze een film willen maken over Voldemort, dus misschien komt dat ooit nog eens uit

  • Tasja
   11/10/2015 / 12:12

   Dat zou ik echt héél leuk vinden! ?

   • 11/10/2015 / 12:46

    deze film komt zoizo volgend jaar Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them. Als ik het goed heb begrepen gaat het over de jaren voor Harry potter

    • Simscupoftea
     Auteur
     12/10/2015 / 12:52

     Klopt inderdaad. Daar heb ik laatst ergens een artikel over geschreven. In boeken die ik wil lezen voordat ze verfilmd worden. Dus ik wil eerst het boek lezen.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:56

   Whoaaaa, dat zou echt ontzettend gaaf zijn!

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:58

   Haha, ja die Hermelien. Dat vond ik inderdaad ook echt geweldig!

 19. 11/10/2015 / 09:43

  Ik ben ook een enorme hp fan! Ik mis de ijssalon in de films die in de boeken een best belangrijke rol speelt. En de uitleg hoe Hermelien aan de kat komt en welke rol de kat in het boek speelt (de voortekenen dat er iets niet klopt aan schurfie, Ron’s rat). En ik vind het jammer dat ze niet die complete waanzin actie van oom Herman hebben verfilmt wanneer hij te weten komt dat Harry naar Zweinstein mag, waarbij hij constant uit de auto stapt en weer instapt en ze gaan slapen in een Hotel enzo.

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:58

   Klopt! Je hebt voor jezelf ook al een aardig lijstje gemaakt, lees ik. Jammer is dat he?

 20. 11/10/2015 / 08:58

  Ik heb de boeken nooit gelezen dus ik heb echt geen idee van al deze dingen haha..leuk om eens te lezen!

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:58

   Ja, dan weet je in principe niet wat je mist natuurlijk. Heb je wel alle films gezien?

 21. 11/10/2015 / 08:35

  Wat een leuk overzicht! Volgens mij heb ik niet alle films gezien, want ik vond het zo teleurstellend vergeleken met de boeken. Wauw 1998! Ik weet wel nog dat ik werd.voorgelezen uit boek 1. Daardoor was mijn moeder ook vanaf het begin verslaafd haha!

  • Simscupoftea
   Auteur
   12/10/2015 / 12:59

   Ahhh leuk! Ik heb het eerste boek gelezen toen ik 11 was. Long time ago!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }