7 handige tips om je boekenkast te organiseren!

boekenkast organiseren
I have always imagined that paradise will be kind of a library.”

Vandaag deel ik 7 handige tips om je boekenkast te organiseren! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar binnenkort wordt het tijd om onze boekenkast eens onder handen te nemen. Zoveel boeken en totaal geen overzicht. Dat zorgt voor chaos, want dan weet ik niet wat ik nog wil lezen en wat deel uitmaakt van een serie.

Voordat je aan organiseren begint, is het handig om je boeken te voorzien van een mooi plekje. Wil je weten hoe je dit op een creatieve manier kunt doen, lees dan zeker dit artikel! Hierin krijg je maar liefst 6 tips over hoe je je boeken creatief kunt opbergen!

Dan zal ik jullie nu 7 handige tips geven om je boekenkast te organiseren!

1. Organiseren op genre

Ben jij van alle markten thuis en heb je ontzettend veel verschillende genres in je boekenkast staan? Dan is het een idee om je indeling op basis van genre te maken. Voordat je begint is het handig dat je voor jezelf een overzicht maakt van welke genres er allemaal aanwezig zijn en hoeveel je van elk genre hebt. Zo kun je al inschatten hoeveel plek je per genre nodig hebt en kun je die ruimte reserveren. Je kunt er dan ook nog voor zorgen dat je favoriete genre een speciaal plekje krijgt.

2. Organiseren op alfabetische volgorde (type 1)

Waarom type 1? Je kunt er namelijk voor kiezen om zowel de auteur als de titel van het boek op alfabetische volgorde te sorteren. We kiezen hier voor het alfabetisch ordenen van de auteurs. Het is ontzettend simpel en het geeft je in ieder geval een goed overzicht waar bepaalde boeken van een specifieke auteur staan. Het kan handig zijn als iemand je vraagt of je boeken hebt van een bepaalde auteur, maar de titel niet meer weet. En natuurlijk is het mooi om te zien dat je een favoriete auteur hebt, dat rijtje zal vele malen groter zijn dan de rest! 😉

3. Organiseren op alfabetische volgorde (type 2)

Type 2 van organiseren op alfabetische volgorde is voor de titels van de boeken. Wanneer je ontzettend veel boeken heb, is het handig om alle titels digitaal in te voeren (bv. in Excel) en het programma het werk te laten doen. Je kunt ze dan makkelijk dan op alfabetische volgorde zetten. Vervolgens hoef je niets te doen, behalve de lijst volgen en je boeken in de kast te plaatsen!

4. Organiseren in combinaties

Ben je veeleisend en wil je het perfecte plaatje? Dan kun je het lekker ingewikkeld, maar ook handig voor jezelf maken. Selecteer eerst alle boeken van een specifieke auteur en zet de titels op alfabetische volgorde. Wanneer je je stapels per auteur in de juiste volgorde hebt, ga je vervolgens alle auteurs op alfabetische volgorde zetten. Zo heb je in je boekenkast rijtjes (of stapeltjes) met auteurs (van a-z) en daarin de titels van a-z. Dat is toch een mooi, rustgevend en geordend geheel?!

5. Organiseren in stapels

Dit is vooral een goed idee als je wat oudere boeken hebt, waarvan de kaft niet meer al te stevig is. Als je ze rechtop zet heb je de kans dat ze inzakken en daardoor nog meer beschadigen. Door ze te stapelen voorkom je dit en zijn ze alsnog mooi zichtbaar. Het is ook ontzettend makkelijk om de titel en auteur met een snelle blik te vinden en zo je favoriete boek uit de kast te pakken.

6. Organiseren op kleur (type 1)

Boeken verschijnen met de mooiste covers en daar moeten we eigenlijk van profiteren. Wil je je boekenkast niet alleen gebruiken als opslag, maar er tevens ook een mooie wanddecoratie van maken, dan kun je aan de slag met deze organisatietip. Sorteer al je boeken op hoofdkleur en vervolgens van donker naar licht (of licht naar donker). Het is misschien een goed idee om dit eerst op papier uit te werken, zodat je nog kunt spelen met je ontwerp. Ben je tevreden met het resultaat? Dan kun je aan de slag om je eigen kunstwerk te maken.

7. Organiseren op kleur (type 2)

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste manier om je boeken te organiseren, maar wel een ontzettend leuk bedachte manier om creatief te zijn! Ga op zoek naar een mooi patroon of een tekening die je zou willen nabootsen. Wanneer je deze hebt, ga je met je boeken aan de slag om dit patroon te creëren! Het is een zoals een foto maken met allemaal andere foto’s.

Ik denk dat ik genoeg ideetjes heb om ervoor te zorgen dat onze boekenkast goed georganiseerd zal zijn. We willen dit graag doen voordat we op vakantie gaan. Zo zullen we op voorhand weten of we een boek nemen die deel uitmaakt uit een serie of niet en slaan we geen delen over.

Webshops met leuke boekenkasten

Als je nog geen boekenkast hebt om te organiseren, is het leuk om op zoek te gaan naar een fancy eyecather voor jouw woonkamer of eigen bibliotheek aan huis. Dit vind ik zelf hele leuke webshops om te snuffelen naar mooie en bijzondere kasten:

Hoe organiseer jij je boekenkast?

Zie disclaimer

1 Reactie

  1. 07/06/2016 / 14:45

    Eigenlijk enkel op genre en dan series zoveel mogelijk naast elkaar. Ik heb dus een thrillerkast, twee fantasykasten en een met romans en romantische verhalen. Een smalle kast vol kookboeken en enkele favorieten hebben een eigen vakje in een tweede smalle kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }