7 x Waarom iedereen meer boeken zou moeten lezen!

15 x Waarom iedereen meer boeken zou moeten lezen!“The more you read the more things you know. The more that you learn the more places you’ll go.”

Bij de titel van dit artikel denken jullie misschien al meteen: ik heb geen reden nodig om te lezen! Toch zijn er een aantal valide redenen waarom we meer zouden kunnen/moeten/willen lezen. Voor diegene die nog overtuiging nodig hebben, geef ik in ieder geval 7 redenen waarom iedereen meer zou moeten lezen!

1. Meer lezen zorgt voor ontspanning

Het is duidelijk dat lezen voor rust en ontspanning zorgt. Je focust namelijk op 1 ding en de rest sluit je (bewust of onbewust) af. Hierdoor geef je jezelf en je lichaam de ontspanning waar je naar op zoek bent.

2. Meer lezen geef je een beter inlevingsvermogen

Dat staat als een paal boven water. Want als je geen inlevingsvermogen hebt, is het heel moeilijk om je volledig te kunnen verdiepen in een boek. Het is niet onmogelijk, maar met inlevingsvermogen kun je het boek toch beter begrijpen. Mensen die dus veel boeken lezen, zijn geneigd om zich beter te kunnen verplaatsen in iemands situatie of redenatie.

3. Meer lezen is goed voor je hersenactiviteit

Veel mensen denken dat rekenen, vraagstukken oplossen of ergens heel goed over nadenken de manieren zijn om je hersenen aan het werk te zetten. Toch is het bewezen dat lezen een perfecte manier is om je hersenen actief te houden, zonder ze te overbelasten. Ik las zelfs dat lezen een dergelijke inspanning vereist, waardoor je de kans op Alzheimers verkleint.

4. Meer lezen zorgt voor een goed geheugen

Omdat je in een boek van hoofdstuk naar hoofdstuk gaat en er continu dingen in je geheugen blijven zitten, zorg je ervoor dat je beetje bij beetje aan je geheugencapaciteit werkt. Zo kun je op het einde van een boek in grote lijnen en details vertellen wat er zich precies afgespeeld heeft. Wanneer je dit soort oefeningen (boeken lezen) vaker doet, vergroot je je capaciteit om dingen te onthouden.

5. Meer lezen zorgt voor een goede zelfreflectie

Of je nou een waargebeurd verhaal of een fantasy leest, het is bewezen dat boeken lezen voor een goede zelfreflectie zorgt. Zo kun je bijvoorbeeld bij personages in een boek herkenbare factoren tegenkomen of je denkt dat je zo absoluut niet bent. Ook situaties of verhaallijnen kunnen je aan het denken zetten en (on)bewust je eigen verhaallijn laten veranderen. 🙂

6. Meer lezen boosts je schrijf-skills

Heb jij altijd al eens een eigen boek willen schrijven of ben je er al aan begonnen? Dan is het lezen van boeken een enorm goede leerschool. Je kiest dan het best voor verschillende schrijvers en genres. Zo leer je van elk boek wel iets en zal het jezelf ook helpen met het verbeteren of aanpassen van je eigen schrijfstijl.

7. Meer lezen zorgt voor goede nachtrust

Je hoeft dan niet specifiek net voor het slapen te lezen, maar lezen zorgt wel voor ontspanning. Zo ver waren we al. Wanneer je veel leest en dit regelmatig doet, zorg je voor een constante factor in je leven. Constante factoren en structuur zorgen voor goede nachtrust. Ik zou dan zeker lezen voor het slapen gaan, want dan ga je met die rust ook slapen en heb je niets anders aan je hoofd.

Slechts een aantal (goede) redenen dus om meer te gaan lezen. Maar de belangrijkste was ik bijna vergeten! Waarom zou je meer boeken moeten lezen? Omdat het ontzettend leuk is!! 😉

Waarom zou jij meer boeken willen lezen?

Liefs,
Tasja

Follow

3 Reacties

  1. 17/07/2016 / 18:16

    + Het verbeterd je analytisch denkvermogen. Bovendien, het bevat de kennis van schrijvers die jaren over hun boeken deden en die kennis kan van jou zijn in een zucht, wie wil dat nou niet?

  2. 17/07/2016 / 18:14

    + Het verbeterd je analytisch denkvermogen en zeg nou zelf. Kennis waar schrijvers jaren over gedaan hebben kun je in een dag eigen maken door een boek te lezen, wie wil dat nou niet?

  3. 17/07/2016 / 14:19

    Helemaal mee eens, ik lees best wel veel. Zeker als het lekker weer is buiten, dan kan ik lekker in de zon zitten met een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }