De leukste banen voor mensen die van lezen houden!

Jullie weten allemaal al dat ik ontzettend graag lees. Zondagen staan dan ook in het teken van boeken en alles wat over boeken gaat. Ik lees helaas niet zoveel als ik zou willen lezen. Tijdgebrek is een zwak excuus, maar toch wel waar! Wat als je nu een baan zou hebben waar lezen centraal staat? Dit zijn de leukste banen voor mensen die van lezen houden!

Blogger

Dit klopt gewoon volledig. Ik ben zelf met een blog begonnen omdat ik altijd andere blogs las. Als blogger ga je schrijven over persoonlijke dingen, maar ook over specifieke onderwerpen, zoals boekrecensies. Je zult je dan moeten verdiepen in de materie. Hoe doe je dat? Inderdaad, door te lezen!

Schrijver

Als je schrijver bent, betekent dit niet dat alleen anderen je boeken of artikelen lezen. Als schrijver begin je ergens. Je doet inspiratie op door te lezen. Wanneer je een boek gaat schrijven, ga je je inlezen in bepaalde beroepen, steden, personages en ga zo maar verder. Hoe leuk is het om er je baan van te maken?

Bibliothecaris

Ik denk dat dit één van de meest voor de hand liggende banen is waar we aan denken. Voor de echte boekenwurmen onder ons, moet dit wel een droombaan zijn. De hele dag tussen alle boeken spenderen. Oké, je zult niet de hele dag aan het lezen zijn, maar laten we eerlijk zijn, continu in een ruimte met al die juweeltjes? Heerlijk!

Boekverfilmingen in 2018

Werken bij een uitgeverij

Je werkt voor een uitgeverij als redacteur, marketeers, vormgevers of editor. Jij bent degene die de boeken als eerste krijgt te lezen. Van manuscripts tot het evalueren van de cover. Je werkt nauw samen met de auteur om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Werk bij een boekgerelateerd bedrijf

Denk dan aan Hebban, Goodreads, Bruna enzovoorts. Zij kunnen wel eens functies hebben waarin je dag bestaat uit het lezen van reviews, boeken en onderzoek doen.

Eigenaar van een boekenwinkel

Je eigen (online) boekenwinkel hebben een droom? Niet zo’n enorme keten, maar gewoon je eigen kleine, knusse boekenwinkel. Misschien met tweedehandsboeken of gewoon een selectie van je eigen lievelingsboeken. Ik stel me al helemaal voor hoe het interieur er dan uit zou zien. Misschien nog een leuk klein koffie- en theehoekje erbij. Ja, dat zie ik absoluut zitten! Springen jullie dan even binnen?

bookstore-482970_960_720

Leraar

Als leraar of lerares doe je waarschijnlijk niet veel anders dan lezen. Niet alleen om de materie voor je lessen voor te bereiden, maar ook de opdrachten van je leerlingen natuurlijk. Ga voor een specifiek vak waar je ook genoeg kansen krijgt om boeken te lezen. Lerares Nederlands bijvoorbeeld? Je leerlingen zullen een X aantal boeken per jaar moeten lezen, dus daar doe jij lekker aan mee!

Welke baan zou jij kiezen?

15 Reacties

 1. 28/03/2016 / 20:34

  Na een jaar werken bij een bieb, was ik met name klaar met de klantenservice draaien… Heerlijk om tussen de boeken te struinen, klanten te helpen met het vinden van een leuk en passend boek, zelf vele boeken mee naar huis nemen. Veel minder leuk waren de klanten die zeurden over te-laat-geld omdat ze vinden dat ze er zelf niet verantwoordelijk voor hoeven te zijn, jongeren die met boeken gooien, een directie die je bij alles op de vingers kijkt…
  Dus ik ben al gauw weer voor mezelf begonnen en werk nu met veel liefde als verhalenkunstenaar! Ik ontdek, fantaseer en maak verhalen. Eigen verhalen, met jeugd vanaf 8 jaar en met ‘onzichtbare’ jonge mensen die ook een verhaal willen vertellen maar nog niet durven/kunnen/mogen.
  Ik droom soms van een eigen winkel waarin het lezen van een boek een ware beleving is. Door een woonkamer struinen langs boekenkasten, aan een eettafel of in een grote opoe-stoel lezen, lekker biologisch eten en drinken voor een fijne prijs, een atelierruimte waarin je aan de slag kan met je eigen verhalen schrijven & illustreren. Ideeën genoeg dus 😀

  • Sofie
   05/02/2023 / 14:22

   Whow, je beschrijft hier mijn droom! Verhalenkunstenaar, eigen knusse boekenwinkel en een gezellige inspirerende atelierruimte voor creatieve workshops met kinderen … Laat ons dromen!

 2. 16/03/2016 / 12:27

  Ik ben blogger én schrijver en ook nog eens lerares Nederlands (in opleiding) dus ik leef al een heel groot deel van die droom! Ik zou het wel echt heel tof vinden om op een uitgeverij te werken…

 3. 14/03/2016 / 15:16

  Eigenaar van een boekenwinkel, lijkt me heerlijk maar vraag me af of dit nog echt loopt in deze tijd met alle ereaders 🙂

 4. 13/03/2016 / 23:33

  Ik ben echt gek op boekwinkels. Waterstones is voor mij wat zo’n krijs paleis is voor peuters. Lijkt me heerlijk om zo’n zaak te hebben.
  Ik moet zeggen dat het bij mijn rechtenstudie ook wel helpt dat ik lezen leuk vind.

 5. 13/03/2016 / 18:24

  Uitgever! En met het ov naar mijn werk en naar huis hè, da’s nog meer leestijd 😉

 6. 13/03/2016 / 17:59

  Bibliothecaris, of werken in een boekwinkel 😀 (hoeft niet eens mijn eigen boekwinkel te zijn …)
  Docent dan weer niet. I tried to becoma a teacher and failed … (Wel voor Engels, maar dan nog: het is veel minder lezen of echt met de taal bezig zijn dan ik had gewild 😉 )

 7. 13/03/2016 / 14:04

  Ik ben niet zo’n grote lezer maar een eigen boekenwinkeltje zie ik wel zitten 🙂

 8. 13/03/2016 / 13:19

  Wat een leuk artikel!
  Het lijkt me heel tof om bij een uitgever te werken, alleen al om de previews;p!

 9. 13/03/2016 / 13:05

  Ach, eigenaar van een boekenwinkel lijkt me écht geweldig. Maar aan de andere kant wil ik ook graag journalist worden, dus we zien wel waar het schip strand!

 10. 13/03/2016 / 12:06

  Bibliothecaris en eigenaar van een boekenwinkel lijken me allebei echt heel erg tof. Naast blogger natuurlijk. 🙂

 11. Laura
  13/03/2016 / 11:25

  Ik lees tegenwoordig niet meer zoveel als eerst. Ook wegens tijdgebrek en vaak vind ik het na een lange dag dan ook meer ontspannend om een serie op te zetten en alleen te hoeven kijken.
  Ik zou zelf gaan voor lerares, lijkt me ook ontzettend leuk om dan te lezen hoe de leerlingen het hebben ervaren bepaalde boeken te lezen!

 12. 13/03/2016 / 07:37

  Een kleine, knusse boekenwinkel die loopt.. ja, absoluut een droomjob :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }