Dit zijn volgens Netflix de beste bingewatch koppels!

Netflix beste bingewatch koppels
Via Shutterstock

Netflix. Ik ben er zó blij mee! Een enorm groot aanbod aan series, films en documentaires. En waarschijnlijk nog veel meer, de tijd ontbreekt helaas om álles te bekijken. Recent heeft Netflix een onderzoek gedaan naar het ‘kijkgedrag’ van zijn abonnees. Dit zijn volgens Netflix de beste bingewatch koppels!

Serie, film, serie, repeat: de nieuwe Netflix-routine

Frank & Claire. Walt & Jesse. Steve Murphy & Javier Peña. Sommige dingen passen gewoon bij elkaar. Zoals bijvoorbeeld TV en film. Uit onderzoek van Netflix is gebleken dat meer dan 30 miljoen kijkers films in hun binge-routine verwerken.

Na het kijken van een serie lassen de meeste Netflix-abonnees (59%) een pauze in van een dag of drie, voordat ze aan een nieuwe serie beginnen. Tijdens deze pauze kijkt meer dan de helft (61%) een film die past bij de serie die ze daarvoor hebben verslonden. Zo wordt de zoete rom-com Crazy Stupid Love vaak opgevolgd door de eigenzinnige Unbreakable Kimmy Schmidt en wordt de strafrechtelijke comedy The Big Short opgevolgd door Orange is the New Black.

Ik vind dit een interessant onderzoek, want wij vallen duidelijk buiten die routine! Wij kijken sowieso series die vrij verschillend van elkaar zijn en dan heb je al de afwisseling waar je naar op zoek bent. Dus ik denk dat dat er ook al veel mee te maken heeft.

Ted Sarandos, Chief Content Officer Netflix, spreekt het volgende uit over het onderzoek:

“Tijdens onze inspanningen om de beste programmering samen te stellen voor onze abonnees, ontdekten we dat films een unieke plek in hun binge-watching routines hebben. Het is interessant om te zien dat een derde van onze abonnees dit patroon volgt.”

Netflix beste bingewatch koppels
Via Shutterstock
Populaire combinaties

Als we kijken naar welke films de meest populaire series wereldwijd opvolgen, zien we interessante combinaties. Na het bekijken van House of Cards, ruilen sommigen de politiek in voor oorlog en schakelen over naar Beasts of No Nation. Enerzijds een totaal ander genre, anderzijds kiezen ze wederom voor een pittig verhaal met compromisloze en meedogenloze leiders. Key West en Maine zijn misschien geen voor de hand liggende combinatie, maar de onthullingen van diep begraven geheimen worden zowel onthult aan de kust van Bloodline als in de ijskoude gevangeniscellen van The Shawshank Redemption. De filmische knipoog van Vince Gilligan naar Tarantino in Breaking Bad blijft overduidelijk ook niet onopgemerkt. Na de laatste ‘adieu’ van Mr. White schakelen veel kijkers over naar Pulp Fiction. Ondertussen gaan de fans van Gilmore Girls ‘retro all the way’. Zij kiezen voor herziene klassiekers als Clueless en Sixteen Candles.

Zo zie je maar weer dat ik meer een serie dan een filmkijker ben. De series ken ik, alhoewel ik ze niet allemaal gezien heb, maar de films heb ik echt nog nooit gezien. Ok, ik geef het toe: Clueless was ook een foute film uit mijn tienerjaren die ik wel gezien heb! 😉

De uitzondering op de regel

Er is één uitzondering op het patroon: comedy. Wanneer de kijker behoefte heeft aan een ander entertainment ritme, blijkt comedy de perfecte rebound. Dit geldt het meest voor horror series. De fans van Stranger Things schakelen bijvoorbeeld over naar Zootropolis om de spanning los te laten, terwijl de kijkers van American Horror Story terreur inruilen voor tienerangst met Mean Girls.

De beste bingewatch-pairings

Het onderzoek is als volgt gegaan:

Netflix analyseerde data van meer dan 86 miljoen abonnees, in meer dan 190 landen tussen januari 2016 en oktober 2016. Het onderzoek toont het verschil aan in kijkgedrag met betrekking tot tv-series en films. Ook blijkt dat Netflix-kijkers van de ene serie naar een andere serie schakelen. Na het kijken van een serie last 59% minstens een eendaagse pauze in voordat ze aan een nieuwe serie beginnen. 61% kijkt in deze pauze naar een documentaire, film of stand-up komedie voordat ze aan een volgende serie beginnen. In totaal volgt 35% van de Netflix-kijkers dit gedrag. Men hoefde geen serie af te kijken in een bepaald tijdsbestek om deel te mogen nemen aan het onderzoek. Netflix analyseerde meer dan 100 tv-series om te bepalen welke soort films en series aan elkaar kunnen worden gekoppeld. De binge-watch combinaties houden geen verband met het aantal kijkers.

En zo ziet het vervolgens uit als het visueel gemaakt wordt:

Netflix beste bingewatch koppels

Heftig! Ik wist niet dat er zo diep ingegaan werd op kijkgedrag en wat er allemaal in de achtergrond speelde om ons, de kijkers, te voorzien van een zo ruim mogelijk en aangepast aanbod. Want dit zijn resultaten waar ze wat mee kunnen en in hun voordeel kunnen gebruiken. Zo zie je maar weer dat Netflix niet voor niets zo succesvol is. Hier is duidelijk goed over nagedacht.

Als ik hen mag geloven doen ze ontzettend veel met feedback van de kijkers, dus als ik dan toch 1 tip mag geven: iets meer simultaan lopen met Amerika zou ons al een heel stuk blijer maken (dan we al zijn) met Netflix!

Kun jij je vinden in dit kijkgedrag of val jij ook buiten deze groep kijkers?

Liefs,
Tasja

1 Reactie

  1. 12/12/2016 / 11:58

    Oef, Shawshank Redemption zou je wel echt eens moeten zien, zo’n prachtige film! Staat geloof ik ook enorm hoog in de top-lijsten van films. Dat is ook de reden dat wij hem keken, we zochten een keer een leuke film en besloten toen maar gewoon nummer 1 van de Moviemeter Top100 te kijken, en dat was toevallig deze.

    Wij hebben (nog) geen Netflix dus series kijken we sowieso niet zoveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }