14 dingen die jou een echte boekenfan maken!

Bekentenis

“I read books because I love them, not because I think I should read them.”

Je hebt mensen die lezen en mensen wiens leven rond boeken draait. Echte boekenfans onderscheiden zich van de rest. Toch zijn er genoeg dingen die ze je niet vertellen. Dit zijn 14 dingen die jou een echte boekenfan maken!

♡ De tijd uit het oog verliezen

Wanneer je helemaal in je boek zit, verlies je de tijd uit het oog. Voor je het weet, ben je 2 uur verder en is je hele planning om zeep. Je hebt wel lekker 2 uur kunnen doorlezen, hoe heerlijk is dat! Tijd is niet belangrijk wanneer je met je neus in het meest spannende en emotionele verhaal zit. Dan gebeuren zulke dingen eenmaal.

♡ Ontzettend goed inlevingsvermogen

Je leeft mee met het hoofdpersonage en je huilt mee wanneer hij/zij iets ergs meemaakt. Je lacht (hardop) met grappige momenten en je wordt boos wanneer er onrecht plaatsvindt. Wanneer iemand je dan ook vertelt dat het ‘slechts’ een boek is, kun je je hier niet bij neerleggen. Je onderbouwt graag waarom dit niet ‘slechts’ een boek is.

♡ Altijd voorbereid

Het maakt niet uit waar je heen gaat, hoe kort of hoe lang de reis is, voorbereiding vergeet je nooit. Je hebt altijd een boek bij of een e-book op je smartphone. Je weet nooit wat er gebeurt waardoor je de tijd moet doden en je boek helpt je hier graag bij!

♡ Een boek lost alle problemen op

Er is niets dat niet beter wordt door een boek. Het maakt niet uit wat je humeur is, je boek maakt altijd alles beter. Je kunt je lekker verstoppen in een andere wereld, afsluiten van hetgeen waar je even niet wilt zijn. Je verzet je gedachten en daardoor denk je gewoon even niet aan alles wat er fout gaat.

♡ Een goed boek komt op de eerste plaats

Je prioriteiten zijn duidelijk: lezen. Wanneer je dan ook een van je must-read boeken gescoord hebt, is het een kwestie van zo snel mogelijk tijd vinden, zodat je deze kunt lezen. Alle andere dingen zijn niet belangrijk en zullen schuiven voor je boek!

♡ Gestoord worden = no go

Het kan altijd gebeuren dat er iets gebeurt waardoor je even gestoord wordt tijdens het lezen. Je omgeving weet in ieder geval wanneer het echt niet kan. Weten ze dit niet? Dan zullen ze dat merken wanneer ze je de eerstvolgende keer storen. Het is niet ongebruikelijk dat dit gepaard gaat met een geïrriteerde blik of uitspraak.

♡ Je boeken zijn je trots

Je kunt niet genoeg aangeven hoe mooi jouw boekencollectie is en hoe trots je wel niet bent op jouw enorme boekenkast gevuld met al die prachtige boeken. De een schept op over zijn Ferrari en jij over je boeken. Ieder zijn/haar ding, toch zijn de boeken veel leuker. 😉

♡ Een versleten boek is wèl wat waard

Het betekent niet dat een boek versleten is, dat hij niets meer waard is. Een boek dat er versleten uit ziet, is een boek dat jou nauw aan het hart ligt. Je hebt het minstens 20 keer gelezen en het heeft waarschijnlijk een hele lange poos jouw zijde niet verlaten.

♡ Er is altijd plek voor meer boeken

Ook al zitten al je kasten vol, stapeltjes naast je bed en boven op je kasten. Er is altijd een oplossing te vinden voor nog meer boeken. “Er is geen plek meer” bestaat niet in jouw woordenschat. Je zou je hele huis nog opnieuw inrichten zodat er weer plekjes vrij zijn voor je nieuwe boeken.

♡ Een nieuw boek voelt als kerst

Het is misschien geen cadeau dat je krijgt, maar toch voelt elk nieuw boek als een cadeautje voor jezelf. Je denkt er goed over na, koopt niet het eerste beste wat je tegenkomt en je voelt je zo gelukkig! Zulke momenten koester je en je weet nog precies welk boek je wanneer en waar gekocht hebt.

♡ Er staat geen leeftijd op boeken

Je laat de genres van een boek niet bepalen of het bij je leeftijd past of niet. Ook al ben je 30+, je slaat de YA sectie absoluut niet over. Er staat namelijk geen leeftijd op boeken, dus je hoeft je ook niet te schamen wanneer je boeken leest die niet binnen jouw leeftijdscategorie vallen.

♡ De eerste indruk is alles

Het is een gevoel van “liefde op het eerste gezicht”. De cover trekt je aan of niet. Het gezegde “Don’t judge a book by it’s cover” is je leidraad om die eerste indruk niet alleen door de cover te laten bepalen. Je eerste indruk is een combinatie van cover en flaptekst. Ben je verkocht? Dan ga je ervoor!

♡ De echte wereld kan teleurstellen

Omdat je zo met je personages meeleeft, ga je ze onbewust linken aan de mensen in je omgeving. Hierdoor kun je teleurgesteld worden. Je hebt verwachtingen door bepaalde situaties en probeert dit te reflecteren in je relatie, omgeving en met de mensen die het dichtst bij je staan.

♡ Afscheid doet pijn

Je boek is uit. De laatste pagina omgeslagen. Het is klaar om afscheid te nemen en daar ben je nog niet klaar voor. Je kunt ook niet meteen aan een nieuw boek beginnen. Het voelt nog niet goed. Je hebt altijd even nodig om bij te komen en je klaar te stomen voor je nieuw avontuur.

Klinken deze weetjes bekend voor jou als boekenfan en heb je er nog meer? Laat deze dan zeker achter in een reactie. Ik ben wel benieuwd!

Wat maakt jou een echte boekenfan?

Liefs,
Tasja

Follow

6 Reacties

 1. sara
  25/06/2016 / 11:04

  Dit artikel is zo van toepassing op mij. Ik heb altijd een boek bij mij: naar het werk, in de auto, op reis. Eens ik een verhaal begin te lezen stort ik mij er helemaal op. Het verhaal kan ervoor zorgen dat ik soms tot ‘s nachts zit te lezen zonder het te beseffen. Naast lezen ben ik zelf ook beginnen schrijven. Het resultaat hiervan is mijn boek vlinder uit cocon dat te krijgen is bij boekscout.nl. Nu wissel ik mijn tijd af tussen lezen en schrijven. Lezen blijft nog altijd mijn favoriete bezigheid. Ik kan dan echt ontspannen met een boek een hele dag lezen. Heerlijke me-time.

 2. 24/04/2016 / 20:41

  Altijd leuk zo’n lijstjes. Maar misschien ben ik niet helemaal objectief vermits ik een ontzettende lijstjes-fan ben. 😉 Zelf hou ik vooral van het kunnen wegduiken in een boek. Dat mis ik echt nu het even wat minder lukt.

 3. 24/04/2016 / 14:05

  Het is allemaal zo herkenbaar! <3 Heerlijk is dat, in een boek kunnen verdwijnen, zeker als het een van mijn favorieten is 😀

 4. 24/04/2016 / 13:38

  Jaa ik herken me hier wel in. Ik lees niet zoveel meer, maar in de zomervakantie kan ik me helemaal laten gaan en lees ik heel veel`!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }