Colleen Hoover – Uitzonderlijk (Without Merit)

Uitzonderlijk (Without Merit) is het tweede Colleen Hoover boek dat ik ooit las. Na Nooit Meer (It ends with us) wist ik dat ik ooit meer van deze auteur wilde lezen. Toen Without Merit door Zomer & Keuning gepubliceerd werd twijfelde ik geen seconde en vroeg een recensie exemplaar aan. Alhoewel het een heel ander soort verhaal was dan Nooit Meer genoot ik tot de laatste seconde! Lees je mee?

Uitzonderlijk - Colleen Hoover

“Not every mistake deserves a consequence. Sometimes the only thing it deserves is forgiveness.” 

Colleen Hoover – Uitzonderlijk

Dit boek heb ik gratis ontvangen van Zomer & Keuning in ruil voor een eerlijke recensie. Dit heeft geen invloed op mijn mening over de inhoud van het boek.

Colleen Hoover – Uitzonderlijk (Without Merit)Uitzonderlijk by Colleen Hoover
Gepubliceerd door Zomer & Keuning op 16 oktober 2018
Genres: Feelgood Roman, Young Adult
Pagina's: 320
Uitgever: Zomer & Keuning
Bol.com | Goodreads
four-stars

'Ik heb een hoop mensen ontmoet in mijn leven, Merit. Maar jij bent misschien wel de raarste van allemaal.' Merit, de hoofdpersoon in 'Uitzonderlijk' van Colleen Hoover, is inderdaad een opmerkelijk type. Ze woont met haar familie in het souterrain van een kerk en verzamelt trofeeën die zij nooit heeft gewonnen. Maar als ze een jongen ontmoet die haar anders naar zichzelf en haar familie laat kijken, beseft ze dat ze niet meer zo kan doorgaan. 'Uitzonderlijk' gaat over de leugens die een familie bijeenhouden en de kracht van liefde en waarheid. Een thema dat door topauteur Colleen Hoover overtuigend is uitgewerkt.

Uitzonderlijk

In het eerste hoofdstuk van het boek leren we Merit en al haar angsten, frustraties en gedachten kennen. Merit is niet heel gelukkig en maakt vaak vervelende dingen mee. Zoals het feit dat haar eerste vriendje haar dumpte, terwijl hij met zijn hand onder haar shirt zat en haar borsten aanraakte. Vanaf dat moment koopt ze elke keer een trofee wanneer er iets vervelends in haar leven gebeurt.

Net op het moment dat ze in een antiekwinkel op zoek is naar een nieuwe trofee, leert ze Sagan kennen. Ze zijn direct van elkaar onder de indruk en hij kust haar. Net op dat moment gaat Sagan’s telefoon en komt Merit erachter dat hij het vriendje van haar tweelingzus Honor is. Gebeurt dit echt? Verslagen gaat Merit naar huis en neemt zich voor om dit nooit aan haar zus te vertellen.

Merit woont samen met haar nogal vreemde familie in een oude kerk, omgebouwd tot woning, genaamd ‘Dollar Voss’! Ze woont daar samen met haar vader, die haar moeder Victoria verlaten heeft voor een vrouw die ook Victoria heet. Samen hebben zij een zoontje Moby, vernoemd naar Moby Dick, die alleen maar gezonde dingen mag eten van zijn moeder. En dan is er nog de irritante tweeling: Utah en Honor, die altijd zo perfect zijn en waar Merit totaal geen band mee heeft. Ze haat Utah zelfs. En misschien het meest vreemde van het verhaal is dat hun moeder Victoria nog altijd in de kelder van Dollar Voss woont en nooit meer buiten komt.

“So many people dream of living in a house with a white picket fence. Little do they know, there’s no such thing as a perfect family, no matter how white the picket fence is.”

Maar is alles wel wat het lijkt? Colleen Hoover vertelt het verhaal op een dusdanige manier dat je heel snel je oordeelt velt over deze vreemde familie en alle geheimen die ze met zich meedragen.

Op een dag trekt Sagan in en hij leert Merit om dingen in perspectief te plaatsen en dingen op een positieve manier te bekijken. Helaas heeft dat niet veel effect. Merit is het ondertussen zo zat dat ze alle geheimen met zich mee moet dragen en neemt een impulsieve beslissing die het leven van deze familie voorgoed verandert.

“I have Utah’s secret. I have my father’s secret. My mother’s secret. Honor’s secret. Luck’s secret. I don’t want any of them anymore! Maybe if I let all the secrets out, they wouldn’t make me feel like drowning anymore.”

En dan kom je er achter dat je als lezer ook dingen in perspectief had moeten plaatsen, in plaats van uitgaan van het ergste. Want als Colleen je iets leert in dit boek, met vrij heftige onderwerpen, is het wel dat niets ooit is wat het lijkt. En dat geheimen, acties en daden van mensen een reden hebben.

Ik heb enorm genoten van dit verhaal van Colleen Hoover en weet nu zeker dat ik al haar boeken wil verslinden!

Heb jij Uitzonderlijk van Colleen Hoover al gelezen?

four-stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }