Semper Fi – Ellen Lina | Thriller

Vorige maand was het dan ein-de-lijk zover! De nieuwste thriller van Ellen Lina kwam uit! Ik heb maar liefst twee jaar op een nieuw boek van mijn favo NL auteur moeten wachten. En dat was het wachten weer meer dan waard!

Semper Fi - Ellen Lina

Zoals je kunt lezen mag er wat mij betreft wel elke maand een nieuw boek van Ellen verschijnen. Haar voorgaande boeken waren al te gek. En elke keer overtreft ze het voorgaande boek weer. Love it!

Dit boek heb ik gratis ontvangen van Ellessy in ruil voor een eerlijke recensie. Dit heeft geen invloed op mijn mening over de inhoud van het boek.

Semper Fi – Ellen Lina | ThrillerSemper Fi by Ellen Lina
Ook verschenen van deze auteur: Crash, Koningslaan, Gefaald
Gepubliceerd door Ellessy op 1 oktober 2020
Genres: Thriller
Pagina's: 351
Uitgever: Ellessy
Bol.com | Goodreads
five-stars

Helena Dijks is achttien jaar wanneer zij in Amsterdam op kamers gaat met vriendin Kim. Binnen een week gaat het totaal verkeerd. Kim raakt vermist nadat zij is uit geweest met een jongen, James Rietberghen. In hun zoektocht naar Kim, komen James, Helena en Kjell - Kims broer - nader tot elkaar. Ze vinden Kim er helaas niet mee terug. Bijna twintig jaar later is Kim nog steeds niet gevonden.Helena heeft inmiddels een indrukwekkende schrijfcarrière opgebouwd. Ze is getrouwd met Kjell en is moeder van zoon Senn. James zit in de gevangenis. Helena heeft een flink trauma overgehouden aan haar tijd in Amsterdam, maar dat komt niet alleen door de verdwijning van Kim. Helena kreeg te maken met Semper Fi, een zelfbenoemd dispuut - bestaande uit negen jongens - woonachtig op de Oudezijds Voorburgwal. Eigenaar van het pand? James Rietberghen. Over deze tijd, over wat haar is overkomen en de verdwijning van Kim, heeft Helena het boek Nemesis geschreven. Maar wanneer naar buiten komt dat Nemesis wordt gepubliceerd, wordt het leven van Helena en haar gezin ernstig in gevaar gebracht. Wat is er gebeurd in Amsterdam? Wie bedreigt Helena? En wie kan ze nog vertrouwen?

Semper Fi

Semper Fi is een gruwelijk spannend verhaal met een zeer heftig onderwerp. Semper Fi is een afkorting voor het Latijnse Semper Fidelis, wat altijd trouw betekent. Zodra je het boek gelezen hebt, snap je direct waarom Ellen voor deze titel gekozen heeft.

Het verhaal

Het verhaal start in het heden op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Inspecteur Ilse van Wijk stapt voor de tweede keer in haar leven de kelder van het studentenhuis Semper Fi binnen. 20 jaar geleden heeft zich hier iets vreselijks afgespeeld. Herhaalt de geschiedenis zich?

Schrijver François Mauriac schreef ooit: Waar geen po- litie is, is een bepaald slag ‘nette mensen’ tot alles in staat. Alsof hij wist wat er hier gebeurde, achter de verrotte façade van het uptown studentenleven.

Deze inleiding eindigt met een cliffhanger. Deze zorgt ervoor dat je je direct afvraagt wat er gebeurd is en dat je zo snel mogelijk verder wilt lezen. Voor de gruwelijke ontknoping zul je netjes tot aan het einde van het boek moeten wachten.

Vervolgens gaan we een maandje terug in de tijd. Hier leren we auteur Helena Huijgens (a.k.a. Lena) en haar man Kjell Huijgens kennen. Samen hebben ze een zoon, Senn. Helena wordt geinterviewd door een journaliste van de LINDA. Het interview gaat over haar nieuwste boek: ‘Nemesis’. Hierin schrijft ze over de vreselijke gebeurtenissen van het Semper-Fi proces. Toen Helena 18 was en samen met haar beste vriendin Kim op kamers ging raakte Kim, na een date met James Rietberghen, vermist. Kim is tot op de dag van vandaag nog niet gevonden en Helena heeft zelf ook het nodige meegemaakt in het studentenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal. Ze staat op het punt om ‘Nemesis’. te publiceren. Echter is niet iedereen hier van gediend. En zodra het bekend raakt dat Helena het boek gaat uitbrengen, starten de bedreigingen. Wat is er aan de hand? Waarom wilt iemand haar het zwijgen opleggen?

Vervolgens wisselt het verhaal tussen verleden (19 jaar geleden) en heden. In het verleden lezen we over de verdwijning van Kim en hoe Lena, Kjell en James samen op zoek gaan naar wat er met haar gebeurd is. Ook leer je hier wat er zich destijds allemaal afspeelde in de kelder van de Oudezijds Voorburgwal. In het heden focust het verhaal zich op de hedendaagse bedreigingen m.b.t. de uitgave van Nemesis.

De personages

We lezen steeds in de ik-vorm vanuit het perspectief van Lena, Kjell of James. Hierdoor leer je de personages goed kennen en dit schept snel een band met ze. Ook kun je je daardoor volledig inleven in deze mensen en zie je zelfs al het goede in iemand die eigenlijk heel slechte dingen gedaan heeft.

Wat ik zo fijn vind aan de schrijfstijl van Ellen is dat ze zich niet alleen focust op de hoofdpersonages. Ze zorgt er ook voor dat je de bijpersonages, zoals Kim, Senn of de overige leden van Semper Fi, leert kennen.

Mijn mening

Ellen is er altijd al goed in geweest om haar verhaal en de personages echt tot leven te brengen. Zodra ik een van haar boeken lees zie ik het altijd als een film voor me. Dat is wat mij betreft het beste dat je kunt hebben wanneer je een boek leest! Haar schrijfstijl is vlot, eenvoudig om te lezen en boeiend van begint tot eind.

Het verhaal bevat, zoals we van haar gewend zijn, fantastische plotwendingen. Wanneer je denkt dat je het verhaal ontknoopt hebt, gebeurt er toch weer iets waarvan je het totaal niet zag aankomen. Love it!

Tijdens het lezen vraag je je vaak af of de auteur dit zelf meegemaakt heeft, omdat het zo enorm realistisch en goed beschreven wordt. Gelukkig las ik in dit interview dat het geen autobiografie is. Wel dat Ellen het af en toe zelf angstaanjagend vindt wat ze schrijft. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Dit boek hoort zonder twijfel in het thriller genre thuis.

Semper Fi
Gefaald
Crash
Sky
Ooit zal ik je weer zien

Ik kan in ieder geval wederom niet wachten tot haar volgende boek verschijnt.

Zou jij Semper Fi willen lezen?

five-stars

4 Reacties

 1. Jouvence
  22/11/2020 / 20:16

  Ik ben heel benieuwd naar dit boek! Ellen en ik wonen notabene in hetzelfde dorp 🙂

 2. 09/11/2020 / 14:00

  Laat ons hopen dat je volgende keer niet zo lang moet wachten op je volgende boek om te lezen 🙂

 3. 09/11/2020 / 07:06

  Wauw, twee jaar wachten op een boek! Wat fijn dat het ook echt net zo mooi was als je had verwacht : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }