Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

Voor ik je loslaat

Vandaag verschijnt bij HarperCollins Holland Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp. Een ijzingwekkend spannend en ontroerend boek, zoals we van Marieke gewend zijn. Ik had het privilege om het boek als één van de eerste in Nederland te mogen lezen.

Voor ik je loslaat – Marieke NijkampVoor ik je loslaat by Marieke Nijkamp, Ineke van Bronswijk
Gepubliceerd door HarperCollins Young Adult op 12 december 2017
Genres: Young Adult
Pagina's: 320
Uitgever: Harper Collins
Bol.com | Goodreads
three-stars


De nieuwe roman van New York Times bestsellerauteur Marieke Nijkamp!

Een paar dagen voordat Corey terugkeert naar haar geboorteplaats Lost Creek in Alaska om haar beste vriendin op te zoeken, wordt deze dood aangetroffen - drijvend onder het ijs. Corey is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals iedereen beweert.

Daarna lijkt in Lost Creek niets meer op vroeger. Mensen doen alsof ze een vreemde is en vertellen haar dat de dood van Kyra was voorbestemd. Maar Corey voelt dat er iets niet klopt. Welke ijzingwekkende geheimen houdt men voor haar verborgen? In de donkere koude winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt...

Voor ik je loslaat is net zo spannend, ontroerend en mooi geschreven als 54 minuten, het boek waarmee Marieke bekend is geworden.

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is een verhalenverteller, een dromer en een nerd. Haar debuutroman, This Is Where It Ends, stond meer dan een jaar in de top 10 van The New York Times-bestsellerlijst in de categorie Young Adult. Ook in Nederland werd haar debuut, met de titel 54 minuten, een succes. Voor ik je loslaat is haar tweede Young Adult-roman.

Voor ik je loslaat

Voor ik je loslaat is een apart verhaal. Vanaf het begin af aan is het duidelijk dat er iets niet klopt in het dorpje Lost Creek. Door middel van de vertelkunsten van Marieke wordt je vanaf het eerste hoofdstuk meegezogen in het verhaal. En er knaagt iets aan je. Want ook jij, als lezer(es) weet dat er iets niet klopt aan dit verhaal. Dat voel je en dat ervaar je. Maar wat klopt er niet?

“Volgens de verhalen is het dorp Lost Creek in Alaska niet genoemd naar de gelijknamige rivier, maar naar de eerste groep pioniers, een handjevol avonturiers voor wie in de wereld geen plaats was. Mannen die nergens thuishoorden, verschoppelingen – lost souls.” ~ Pag. 4

De cover

De cover geeft perfect weer waar het het hele verhaal om draait. Kyra’s dood. Drijvend onder het ijs. Door een wak gezakt. Maar waarom? Corey snapt er niets van. Kyra had toch beloofd om op haar te wachten?

“Ze stal mijn hart en waakte erover. Ze beloofde dat ze op me zou wachten, met woorden die in mijn geheugen zijn gegrift en een tedere aanraking die ik nog kan voelen. Zij. Kyra.”~ Pag. 6

Schrijfstijl

Marieke neemt je mee in Corey’s zoektocht naar antwoorden en het ontrafelen van Lost Creeks geheimen. Waarom doen de mensen ineens alsof ze een buitenstaander is? Ze heeft hier haar hele leven gewoond en is pas 7 maanden weg. En hoe kan het dat ze ineens rouwen om Kyra? Ze zagen haar nooit staan en vonden haar maar eng en raar…

Ondertussen neemt Marieke je ook mee in een reis naar het verleden. Prachtige momenten tussen Corey en Kyra die herbeleefd worden. De vriendschap was zo hecht. Hoe kan het dat Kyra niet op Corey gewacht heeft? Wat is hier aan de hand?

De spanning wordt al redelijk snel opgebouwd. En je krijgt redelijk snel vermoedens over wat er gebeurd kan zijn. Achteraf blijkt dat je ook redelijk in de goede richting denkt. Maar je hebt details nodig. Wat is er nu echt gebeurd in Lost Creek?

“‘Waarom is iedereen bang voor me?’ ‘Omdat je onvoorspelbaar bent. Net als lentestormen en ontoegankelijke mijnen. In Lost houden ze niet van onvoorspelbaar.’ ~ Pag. 32

Mijn mening

Ondanks dat ik het idee had dat ik redelijk snel in het verhaal werd meegezogen, dacht ik in eerste instantie dat het niet echt een boek voor mij was. Het was soms een beetje vaag en er werd enorm veel herhaald. Dat laatste vond ik jammer, maar toen ik er later over nadacht besef ik me dat dit bij de beleving van het verhaal hoort. In het echte leven gaat het ook zo. Je denkt niet één keer ergens aan en dan is het over. Als je ergens mee zit, kun je daar weken over malen. Net als Corey. En dingen veranderren niet 1,2,3… Wel had ik meer over Corey willen weten. Het verhaal draaide voornamelijk om Kyra haar gevoelens en gedachten. En de andere personages leren we helemaal niet goed kennen. Die blijven lekker vaag. Ondanks dat een erg mooi verhaal dat je zeker een keer gelezen moet hebben.

Ik ben nu wel erg benieuwd naar ’54 minuten.’ Die heb ik nog niet gelezen… Wellicht iets voor mijn Reading Challenges van aankomend jaar?

Ga jij ‘Voor ik je loslaat’ lezen?

Liefs,
Simone

three-stars

4 Reacties

  1. 13/12/2017 / 21:16

    Dit klinkt als veel belovend! Ik ga hem op mijn to read lijstje zetten:).

  2. 12/12/2017 / 21:32

    Dit boek klinkt wel als iets wat ik zou willen lezen. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }