Crash – Ellen Lina

Ellen Lina - CrashHier is ie dan ein-de-lijk! De recensie van de meest aangrijpende roman van het jaar. En daar is geen woord van overdreven!

Dit boek heb ik gratis ontvangen van Ellessy in ruil voor een eerlijke recensie. Dit heeft geen invloed op mijn mening over de inhoud van het boek.

Crash – Ellen LinaCrash by Ellen Lina
Ook verschenen van deze auteur: Koningslaan, Gefaald, Semper Fi
Gepubliceerd door Ellessy op 05 november 2016
Genres: Feelgood Roman
Pagina's: 365
Uitgever: Ellessy
Bol.com | Goodreads
five-stars

Ontmoet Anna Kranenburg. Eenendertig jaar, eigenaresse van een kookwinkel en overlevende van de ramp met IT 642. Naast haar zat Jesse Wilgers, drieëndertig jaar, partner bij Boulder Maze Accountancy op Wall Street, New York. Hij is de tweede Nederlandse overlevende.
Nadat Anna is aangeschoven bij De Avondshow, om naar aanleiding van een nieuwe vliegramp geïnterviewd te worden over de crash die zij overleefde, gebeurt het onmogelijke. Haar verhaal komt terecht bij Ruben Partier, die er vervolgens voor zorgt dat de levens van Anna, haar man Daan en van Jesse, nooit meer hetzelfde zullen zijn. Ruben krijgt het voor elkaar om geheim na geheim te ontrafelen. Wat heeft hij met de crash te maken? Wat hebben Anna en Jesse met elkaar te maken? Wat gebeurde er aan boord van IT 642, voordat het toestel neerstortte?
Wees gewaarschuwd ... Brace for impact.

Crash

Al meer dan een jaar keek ik uit naar dè volgende roman van auteur Ellen Lina. Na het lezen van haar vorige boeken ‘Ooit zal ik je weer zien’ en ‘Sky’ was ik direct verliefd op haar schrijfstijl.

Zie het als een verslaving. Als je eenmaal aan één van haar boeken begint, zul je nooit meer kunnen stoppen en alleen maar meer willen!

En dit was bij Crash ook weer het geval. Jullie weten dat ik geen snelle lezer ben, omdat ik er gewoonweg de tijd niet voor heb om heel veel te lezen. Voor Crash maakte ik tijd! Ik las deze bewust op mijn smartphone, zodat ik het boek continu bij de hand had en deze te allen tijde tevoorschijn kon toveren. Al was het maar 5 minuten.

Ellen Lina

Ik leerde haar kennen middels haar oproep op Twitter, waarbij ze op zoek was naar bloggers voor de blogtour van ‘Sky’. Het is een enorme eer dat ik hiervoor werd gekozen en dat ik Ellen al twee keer heb mogen ontmoeten. Hopelijk zijn we er er met de volgende blogtour van haar 5e boek  weer bij!

Ellen is een ontzettend warm en lief mens en straalt dit ook uit tijdens elke boekpresentatie. Ze neemt de tijd om met iedereen een praatje te maken. Ze woonde een aantal jaren op Curaçao, maar inmiddels woont ze weer met haar gezin in Nederland. Doordat haar man piloot is, kreeg ze de volgende vraag  gesteld: “Verzoek je de goden niet, met het schrijven van dit verhaal?” Onzin natuurlijk, een vliegtuig is tot nu toe het veiligste vervoersmiddel dat er is en een ongeluk komt zelden tot nooit voor. Juist doordat haar man piloot is, kon Ellen dit verhaal zo levend en echt maken.

Wil je meer over Ellen weten? Neem dan even een kijkje op de pagina van haar uitgeverij: Ellessy!

Ellen Lina - Crash

De cover

Deze cover slaat de spijker op z’n kop. Het verhaal is aangrijpend en heeft een duistere kant, dus de kleur zwart past naar mijn mening perfect bij het gevoel dat je bij dit verhaal krijgt. Daarnaast zie je een vliegtuig met een prachtige zonsondergang verwerkt in de titel van het boek. Ik had geen betere cover kunnen bedenken!

Flashbacks

Het verhaal start in het heden, waarbij we Ruben Partier leren kennen. Zijn vrouw en dochter stierven tijdens de crash. Hij kijkt naar Anna tijdens de Avondshow en ineens valt hem iets op… Wat is hier verdomme aan de hand?

Ruben windt er geen doekjes om en maakt direct werk van zijn vermoedens. Dit kan toch niet waar zijn?

Vervolgens leren we Anna kennen, één van de overlevenden van de vliegtuigramp. Zij is het hoofdpersonage van dit verhaal. Maar wat is haar connectie met de mysterieuze Jesse uit New York, de andere Nederlander die de ramp overleefde? En wat weet Ruben allemaal over hen? Zal hij haar geheimen weten te ontrafelen? En hoe zal ze dit moeten verbergen voor haar liefdevolle echtgenoot, Daan?

Middels flashbacks leren we Anna en Jesse beter kennen. Ook leren we wat de connectie tussen de twee is en wat zich heeft voorgevallen in het vliegtuig, waardoor Ruben zo doorgedraaid is.

Doordat je continu tussen het heden en het verleden geslingerd wordt, blijft het enorm spannend. Want wat is er nu in godsnaam gebeurd? En loopt dit wel goed af?

Laat ze het verhaal echt op deze manier eindigen? Brace for impact!

Waanzinnig plot

Het einde is zo onvoorspelbaar. Na een bepaalde gebeurtenis was ik volledig in shock en moest ik echt even bijkomen. Ik dacht: ‘Laat ze het verhaal echt zo eindigen?’ Super heftig! Ellen geeft aan dat ze het einde wel 400 keer herschreven heeft. En ik snap nu heel goed waarom. Dit was geen makkelijke keuze… Brace for impact!

Soundtrack Anouk van der Kemp

Diegene die mij op Social Media volgen hebben het waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen: Crash heeft een eigen soundtrack. Hoe ongelofelijk bijzonder en uniek is dat?

Tijdens de boekpresentatie mochten we live genieten van de nummers van Anouk van der Kemp, een 20-jarige studente die de soundtrack volledig zelf geschreven en gecomponeerd heeft. Met haar unieke stemgeluid zorgt ze niet alleen voor emotionele momenten en kippenvel, maar maakt ze het verhaal nog levender dan het al is.

Themesong ‘Down Beneath’

Is dit geen prachtig nummer? Daar moet je het verhaal toch gewoon voor lezen?

De volledige soundtrack vind je op Spotify!

Conclusie

Ellen overtreft zichzelf wederom met haar 4e roman. Dit is naar mijn mening haar meest aangrijpende verhaal tot nu toe. Ik heb voor mijn doen best veel boeken gelezen dit jaar en ik kan zeggen dat Crash mijn absolute favoriet is tot nu toe. Het grijpt je aan, het sleept je mee en laat je niet meer los.

Vergelijk het een beetje met een achtbaan, inclusief de shock en het duizelige nadraaien…

Zeker een boek dat per direct op jouw to-read list dient te staan. Of nog beter: Schaf deze aan bij o.a. Bol.com, zodat je direct kunt starten!

Blogtour

Wil je de rest van de blogtour rondom Crash volgen? Houd onderstaand schema dan goed in de gaten!

Crash - Ellen Lina

 Ga jij Crash lezen?

Liefs,
Simone

five-stars

1 Reactie

  1. 16/11/2016 / 09:37

    Klinkt als een goed boek! Ik heb ‘m in GoodReads aan mijn ‘to read’ lijst toegevoegd,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }