7 Netflix documentaires over duurzaamheid

Leef jij al heel milieubewust of kun je nog wel wat duurzame inspiratie gebruiken? In beide gevallen kun je op Netflix heel fijne documentaires over duurzaamheid vinden die je (nog meer) kunnen inspireren om duurzaam en milieubewust te leven.

documentaires over duurzaamheid

Documentaires over duurzaamheid

#1 Down to earth

Down to Earth is een goede serie om mee te beginnen, als je nog niet zo heel bewust met duurzaam leven bezig bent. Het is een laagdrempelige docu reeks, gemaakt door Hollywood acteur Zac Afron. In de 8 afleveringen van deze Netflix serie gaat hij op zoek naar verschillende initiatieven over de hele wereld die kunnen bijdragen aan een eco lifestyle. 

Wat mij betreft mist deze serie wat diepgang. Zogenaamde lightbulb moments bleven bij mij uit, maar dat kan ook komen omdat ik al redelijk wat duurzame docu’s heb gezien. Het is zeker wel informatief en het kijkt lekker weg. 

#2 Chasing Coral

Ben je klaar voor meer diepzinnige docu’s? Dan kun je beginnen met Chasing Coral. Een zeer informatieve Netflix documentaire die anderhalf uur duurt. Geloof me, de tijd vliegt voorbij terwijl je meegenomen wordt in de onderwaterwereld waar wetenschappers het verdwijnen van de koraalriffen over de hele wereld vast te leggen. 

Het is een aangrijpende docu film, die best als shockerend kan worden ervaren. Toch is het echt het kijken waard, want we moeten onze ogen niet sluiten voor de schade die wij als mensen aanrichten. 

#3 The Milk System

Wij proberen als gezin steeds meer over te stappen op vegan alternatieven als het om eten en drinken gaat. Na het zien van de documentaire ‘The Milk System’ ben ik alleen maar nog gemotiveerder om een vegan lifestyle na te streven. 

De zuivelindustrie is niet alleen funest voor het klimaat en dierenwelzijn, maar het geeft boeren wereldwijd ook heel veel stress en zorgen. Het mooie van deze docu vind ik is dat je niet wordt gedwongen om over te stappen naar vegan alternatieven, maar het zet wel aan tot bewustere aankopen.

#4 Cowspiracy

Cowspiracy gaat een stapje verder. In ‘Cowspiracy: The Sustainable Secret’ krijg je anderhalf uur lang informatie over boerenbedrijven en hoe grootschalige bedrijven een desastreus effect hebben op de wereld.  

Deze docu film heeft best wat kritiek gekregen, omdat niet alle feiten wetenschappelijk onderbouwd zouden zijn. Maar het motiveert zeker wel als je een vegan lifestyle overweegt.

#5 The Game Changers

The Game Changers is nog steeds een van mijn favoriete Netflix documentaires over duurzaamheid. In deze docufilm van 1 uur en 30 minuten gaan wetenschappers op zoek naar het beste dieet voor topatleten en checken of een plantaardig dieet wel zo gezond is.

Spoiler alert: Tests wijzen uit dat het weglaten van dierlijke producten in ons dieet juist heel veel gezondheidsvoordelen heeft. Onder andere beroemdheden als Arnold Schwarzenegger en Lewis Hamilton komen aan het woord en vertellen ons wat het veganisme hun heeft opgeleverd. 

#6 Minimalism

Wil je niet je eetpatroon maar juist je algehele lifestyle onder de loep leggen? Dan kan Minimalism heel inspirerend zijn voor jou. In deze documentaire volgen we Joshua en Ryan die een beetje de pioniers waren van het minimalisme. Hun enthousiasme werkt heel aanstekelijk en alhoewel heel minimalistisch leven niets voor mij is, ik heb er zeker het een en ander van opgestoken! 

Wat je vooral leert in deze docu van ruim een uur is dat je echt niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. Of om überhaupt te leven. Less is more is een slogan die hier zeker van toepassing is.

documentaires over duurzaamheid
#7 David Attenborough: A Life on our planet

De nieuwste must see documentaire schrijnt die van David Attenborough te zijn. Ik zeg schijnt, omdat ik hem zelf nog niet gezien heb. Maar ik heb hoge verwachtingen. 

In deze korte film neemt de presentator en televisieproducent ons mee naar het verleden van onze planeet en wat voor veranderingen er zijn geweest en hoogstwaarschijnlijk nog gaan komen. Het is meer dan een natuur- of historische documentaire. Het is eigenlijk een oproep aan alle mensen om toch echt spaarzamer met de aarde om te gaan. Ik ben benieuwd! 

Ben je na het zien van al deze documentaires over duurzaamheid nog niet klaar? Dan zijn er gelukkig nog heel veel series en docu’s bij de bekende streamingsdienst te vinden die je nog meer informatie kunnen geven over een sustainable lifestyle. Op mijn blog eengoedverhaal.nu deel ik nog meer tips voor duurzame Netflix docu’s.

Ik hoop dat je er net zoveel informatie en inspiratie uithaalt, als ik heb gedaan!

Liefs, Mirjam
Instagram: @mirjam_hart

Kijk jij wel eens naar documentaires over duurzaamheid?

*Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }