Boekrecensie / Het Laatste Uit Liefde – Cathy Rentzenbrink

Posted 23/10/2016 by Sim's Cup Of Tea in Boeken, Boekrecensies, Entertainment / 0 Comments

het Laatste uit Liefde
Recent las ik het boek ‘Het laatste uit liefde’ van Cathy Rentzenbrink. Benieuwd waar het over gaat en wat ik ervan vond?

Dit boek heb ik gratis ontvangen van Kosmos Uitgevers in ruil voor een eerlijke recensie. Dit heeft geen invloed op mijn mening over de inhoud van het boek.

Boekrecensie / Het Laatste Uit Liefde – Cathy RentzenbrinkHet laatste uit liefde by Cathy Rentzenbrink
Gepubliceerd door Kosmos Uitgevers op 25 Oktober 2016
Genres: Biografie
Pagina's: 240
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Bol.com | Goodreads
three-stars

'Het laatste uit liefde' door Cathy Rentzenbrink is een schokkend, droevig maar hartverwarmend waargebeurd verhaal over een broer en zijn zus en een tragisch ongeluk. In 1990 wordt Cathy's broer Matty aangereden door een auto. Hij is zwaargewond en raakt in coma door dit ongeluk. Cathy en haar ouders zijn verantwoordelijk voor de slopende zorg, en willen maar één ding: dat Matty in leven blijft. Maar zijn coma is uitzichtloos. Na acht jaar nemen ze de aangrijpende beslissing om Matty's leven te beëindigen met euthanasie. Het valt Cathy zwaar met de dood van Matty is het reine te komen. Toch weet ze de draad van haar leven weer op te pakken, ook dankzij de liefde van haar Nederlandse man.

Over de auteur

Cathy Rentzenbrink heeft haar eerste boek uitgebracht met ‘Het laatste uit liefde’, maar de boekenwereld is haar niet onbekend. Ze werkt als Contributing Editor voor ‘The Bookseller’. Ze schrijft voor de TV, interviewt auteurs en spreekt op literatuurfestivals. Nu heeft ze haar eerste boek uitgebracht. Een waargebeurd verhaal over de dood van haar broer, hoe dit haar leven heeft beïnvloed en hoe ze er nu mee omgaat.

In Juni 2017 wordt haar tweede boek uitgebracht, ‘A manual for heartache‘, een boek over verlies, rouw en hoe je moet (over)leven in deze wereld. Ook werkt ze op dit moment aan een roman die in de lente van 2018 klaar zou moeten zijn.

Veel informatie

Simone vroeg me of ik geïnteresseerd was om dit boek te lezen. Bij het lezen van de flaptekst was ik wel overtuigd. Ik vind waargebeurde verhalen wel interessant om te lezen en dat dit verhaal ook autobiografisch was, maakte het ook nog eens indrukwekkend.

Toen ik het boek net begon te lezen, kreeg ik op korte tijd ontzettend veel informatie . Dat is over het algemeen best prettig lezen, maar ik vond de manier waarop het geschreven was erg ‘all over the place‘.

Achteraf gezien lijkt me dit ook erg logisch. Cathy schrijft over haar leven voor het ongeluk, hoe ze eraan toe was gedurende de jaren dat haar broer ‘leefde’ en nadat haar broer overleden is. Het is dus een wervelwind aan emoties en zo leest het ook.

Het is dus van belang dat je dit graag leest en hierin mee kunt gaan. Hier had ik wel wat moeite mee, maar ik vind het erg knap dat ze dit voor elkaar gekregen heeft.

Emotionele achtbaan

Cathy laat ons binnen in haar eerst (voor haar) perfecte wereld om vervolgens even hard mee te vallen in de depressies, het ongeluk en de emotionele achtbaan die ze vanaf dat moment in gaat, 8 jaar lang.

Het feit dat zowel zij als haar ouders hun leven 8 jaar lang op ‘pauze’ gezet hebben om voor hun zoon te zorgen, hun zoon die er lichamelijk nog was, maar mentaal absoluut niet meer, geeft duidelijk aan dat dit gezin niet klaar was om afscheid te nemen. Totdat ze een punt bereiken waar het niet meer kan, voor niemand niet. En dan maken ze een enorm zware beslissing, eentje waar menig ander een mening over heeft: Euthanasie. Toch gaan ze waar ze voor staan en alleen hun gezin kan hierover beslissen.

Alle details over de jarenlange verzorging, de verwachting, de hoop en de pijn die het gezin meemaakt is tot in detail beschreven.

Ondanks dat Cathy en haar ouders achter deze beslissing staan, krijgt ze niet het geluk waar ze op gehoopt had. Al die jaren pijn, onzekerheid en hoop, zijn niet zomaar opgelost. En dat valt haar zwaar, zwaarder dan ze ooit had kunnen denken. Ze vervalt wederom in een depressie, kruipt er weer uit en valt er keer op keer weer in.

Zware kost

Het is zwaar om te lezen en ik kwam er met momenten heel moeilijk doorheen. Het blijft natuurlijk iemands gevoel en realiteit die je aan het lezen bent en het is moeilijk te bevatten, als je het zelf niet meegemaakt hebt, hoeveel emoties er op die momenten door iemand heen kunnen gaan.

Het boek maakt ineens een sprong naar ede toekomst, waarin we Cathy in haar huidige leven meemaken. Getrouwd, een zoon en een carrière in iets waar ze goed in is en met trots doet. Schrijven is haar redding geweest, schrijven over wat ze meemaakt en dit boek is daar ook een resultaat van.

Ik ben er zeker van dat het voor Cathy een hele opgave geweest  is om dit boek te verwezenlijken en ik ben er absoluut van overtuigd dat iedereen die een dergelijk iets heeft meegemaakt zich hierin zal herkennen en kracht eruit zal halen. Dus dat heeft ze absoluut goed gedaan.

Conclusie

Zou ik dit boek aanraden? Ligt eraan, ik zou dezelfde menig geven als ik hier gedaan heb en ik denk dat ieder voor zichzelf dan kan uitmaken of dit een onderwerp of een type verhaal is dat je zou willen lezen.

Zou jij ‘Het laatste uit liefde’ willen lezen?

Liefs,
Tasja

three-stars

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.