Huidpijn – Saskia Noort

Huidpijn - Saskia Noort
Via Shutterstock

Yay, vandaag deelt blogvriendin Tamara van Nailfinity wederom een prachtige recensie. Dit keer over een boek wat ik zelf ook nog heel graag zou willen lezen: Huidpijn – Saskia Noort. Ik ben benieuwd of we er nadien hetzelfde over denken…

Huidpijn – Saskia NoortHuidpijn by Saskia Noort
Gepubliceerd door Ambo|Anthos op 5 juli 2016
Genres: Literaire Thriller
Pagina's: 288
Uitgever: Ambo|Anthos
Bol.com | Goodreads
four-stars

Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.

Saskia Noort

Saskia Noort (1967) is ’s Neerlands meest succesvolle thrillerauteur. Na haar debuut, de literaire thriller Terug naar de kust heeft Noort zich direct bij de top van de beste Nederlandse auteurs gevoegd.

Huidpijn

“Huidpijn is het meest rauwe, pijnlijke en schurende boek van Saskia Noort tot nu toe, een boek dat je niet zomaar weglegt en dat nog dagen nadreunt.” Aldus een van de veelbelovende omschrijvingen van deze literaire thriller. Huidpijn volgt het personage van Anne, Anne is een zeer succesvolle Nederlandse televisiepresentatrice en journaliste. Zij heeft bijna alles wat haar hartje begeerd, een lieve man, Sam, een eigen talkshow en een mooi huis. Haar grootste droom is moeder te worden, en dat blijkt niet zo vanzelfsprekend te zijn. Anne heeft een vreemd onderbuik gevoel over haar relatie met Sam en tijdens de laatste IVF-behandeling wordt dit gevoel bevestigd als Sam aangeeft verliefd te zijn op een ander, Anne’s stagiaire Sammy. De wereld van Anne stort ineen en vanaf dat moment begint de ellende pas echt en haar eens zo perfect leven vervalt in een aaneenschakeling van drama, drank en drugs.

Streekroman

De eerste helft van het boek doet het genre van de literaire thriller geen eer aan, het is meer een standaard streek romannetje waarbij het hoofdpersonage haar liefde verliest aan een jongere vrouw, die ook nog eens een bekende blijkt te zijn. Ik kon geen vat krijgen op het personage van Anne, ze is te oppervlakkig en door de enorme hoeveelheid drama die haar aangedaan wordt door de schrijfster krijg ze ook niet de kans om zich te volledig ontwikkelen. Om met haar problemen om te kunnen gaan grijpt Anne ruimschoots naar drank en drugs veelal samen met haar veel jongere buurmeisje.

Meer spanning

In de tweede helft krijgt het verhaal langzaam wat spanning als Sam spoorloos verdwenen blijkt te zijn maar wie zit er achter deze verdwijning? Heeft Sam zich even teruggetrokken om de ellende die hij heeft veroorzaakt te overzien of is er meer aan de hand? Ineens komen Sammy alsook het, aan alcohol verslaafde en uit een afkickkliniek ontsnapte, zusje van Anne om de hoek kijken. Hier begint het boek echt wat spanning te krijgen, de spanning die ik wel verwacht van een goede thriller. Het plot ontvouwt zich in het laatste hoofdstuk van het boek en komt erg gehaast en afgeraffeld over.

Mijn conclusie

Gezien de zeer lovende kritieken in de pers was ik erg benieuwd naar dit boek maar ik kan niet anders zeggen dan dat hij mij best is tegengevallen. Begrijp me goed als ik zeg dat het geen slecht boek is maar het is niet de rauwe, schurende en gevoelige thriller die je beloofd wordt. Het eerste deel van het boek valt naar mijn mening ook niet in het genre van de literaire thriller, dit is het soort verhaaltje dat je ook kunt vinden in de supermarkt romannetjes. De échte spanning wordt pas in het laatste hoofdstuk van het boek gevormd, wanneer het eigenlijk al te laat is om een goede thriller te zijn. Het is dus niet de dijk van een thriller die mij ’s nachts wakker houd en die nog dagen na zou dreunen. Door de enorme ophef in de media valt het boek best tegen en dat is zonde want slecht is het zeker niet maar ik had er door die ophef wel veel meer van verwacht. Huidpijn was het eerste boek dat ik las van deze auteur en het is jammer dat het dan wat teleurstellend is. Inmiddels heb ik nog een boek van Saskia Noort gelezen en ook die viel na lovende kritieken behoorlijk tegen.

 

four-stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }