Judas – Astrid Holleeder

Judas
Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.”

Vandaag geen recensie van mij, maar een gastblogrecensie van mijn lieve blogvriendin Tamara van Nailfinity. Net als ik, is ze dol op lezen. Ik vind het een enorme eer dat ik haar prachtige recensie over dit heftige Literaire Non-Fictie boek ‘Judas’  van Astrid Holleeder mag plaatsen.

Judas – Astrid HolleederJudas: Een Familiekroniek by Astrid Holleeder
Gepubliceerd door Lebowski op 4 November 2016
Genres: Literaire Non-Fictie
Pagina's: 571
Uitgever: Lebowski
Bol.com | Goodreads
four-half-stars

Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Judas

Het boek Judas van Astrid Holleeder komt als een donderslag bij heldere hemel. Heel boekenminnend Nederland is benieuwd naar het verhaal van de zus van ’s Neerlands bekendste crimineel Willem Holleeder. Het boek blijkt direct een besteller en er gaan binnen korte tijd 80.000 papieren exemplaren over de toonbank en een veelvoud daarvan in de vorm van e-boeken.

De Heineken ontvoering

De Heineken ontvoering choqueert Nederland in 1983. Op brute en mensonterende wijze worden de directeur van de gelijknamige brouwerij Heineken en diens chauffeur Ab Doderer op 9 november 1983 ontvoerd. Eenentwintig dagen lang zitten zij opgesloten in geheime kamer in een loods op een afgelegen terrein. Geketend aan een muur met een matrasje op de grond en een chemisch toilet ligt het lot van de heren in handen van Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard. Zij eisten 35 miljoen gulden (ca. 16 miljoen euro) losgeld dat op 28 november werd afgegeven. Na een anonieme tip, waarin ook drie van de vier ontvoerders bij naam werden genoemd, zijn Heineken en Doderer gevonden. Dit was het begin van een tijdperk waarin de naam Holleeder angst inboezemde.

Vrijlating

In 2012 komt Willem Holleeder vrij nadat hij zijn gevangenisstraf voor het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Endstra heeft uitgezeten. Hij zoekt direct de media op en staat al snel te boek als de knuffel crimineel waar bekend Nederland mee op de foto wil. Hij heeft zelfs geruime tijd een eigen column in de Nieuwe Revu. Dat is ook het moment waarop het boek Judas begint.

De familie die gevreesd wordt…

Angst en macht voeren de boventoon in dit schokkende verhaal over de familie die gevreesd wordt door de acties van de oudste zoon. Astrid grijpt terug in het verleden om een achtergrond te schetsen van het gezin waarin zij opgroeide. Samen met twee broers en een zus groeit Astrid op in een gewelddadige omgeving waar de vader op tirannieke wijze het scepter zwaait.

De liquidatie

Zus Sonja heeft het zwaar te verduren gehad nadat zij, haar man en bloedgabber van Willem, Cor van Hout en hun jonge zoon in 1996 werden beschoten in een poging van Hout te liquideren. Alle drie overleven ze de aanslag maar een nieuw tijdperk is daarmee ingegaan. Een tijdperk van angst, een gebroken gezin en wantrouwen. In 2000 wordt er opnieuw een poging gedaan om van Hout te liquideren en ook die poging loopt op niets uit. Op 24 januari 2003 vind opnieuw een aanslag op het leven van van Hout plaats en deze keer slagen de moordenaars er wel in hun opdracht succesvol af te ronden. Van Hout raakte zwaargewond en overleed korte tijd later. De verhoudingen tussen Holleeder en van Hout waren slecht te noemen en aan zijn zus Astrid heeft Holleeder toegegeven de opdracht voor de liquidatie op van Hout te hebben gegeven.

“Cor was toch een vieze kankerhond, ze (zus Sonja red.)zou slechts drie maanden om hem huilen en dan zou het verdriet toch wel weer over zijn.”

Gerechtigheid

In 2012 vinden de zussen dat het genoeg is, dit kan niet langer doorgaan. Ze besluiten, samen met de weduwe van Sam Klepper, verklaringen af te leggen aan de Criminele Inlichtingen Eenheid van justitie. Om die verklaringen te onderbouwen besluit Astrid om haar gesprekken met Holleeder op te nemen. Astrid is strafrechtadvocate en in die hoedanigheid diende zij een nuttig belang in de ogen van Holleeder en hij vertrouwde haar daarom veel toe. Gesprekken werden nimmer binnenshuis of in de auto gevoerd uit angst voor afluister apparatuur. Holleeder was altijd op zijn hoede en als hij iets te vertellen had dan zocht hij Astrid thuis op en beval haar per direct mee te komen. Buiten besprak hij zijn zaken met haar waarbij belangrijke passages altijd in het oor gefluisterd werden om te voorkomen dat zijn bekentenissen met een richtmicrofoon konden worden afgeluisterd. Om toch de gesprekken op te kunnen nemen heeft Astrid afluister apparatuur in de kraag van haar jas verstopt. Altijd overheerste bij haar de angst dat Holleeder de apparatuur zou ontdekken, dat zou zij met haar leven moeten bekopen.

“Hij maakte hun duidelijk dat op praten met de politie de doodstraf staat en dat hij daar altijd achter kwam via zijn Petten.”

Het interview met NRC en De Telegraaf

In het voorjaar van 2015 verscheen in NRC en De Telegraaf een interview met Astrid, Sonja en Sandra (ex van Sam Klepper) naar aanleiding van hun verklaringen bij justitie. De drie dames hebben o.a. verklaard over Holleeders betrokkenheid bij vijf liquidaties in de onderwereld, waaronder die op zijn bloedgabber en zwager Cor van Hout.

Tamara’s mening over Judas

Bij het lezen van Judas ben ik door een achtbaan van emoties gegaan. Waar ik in het begin mijn twijfels had over de oprechtheid van de schrijfster maakte die gevoelens al snel plaats voor walging, medelijden en bovenal een groots respect voor de moed die Astrid Holleeder en haar zus hebben getoond. Beide dames weten dat hun verklaringen niet zonder gevolgen zullen blijven. Astrid sluit het boek af met een open brief aan haar broer waarin zij uitlegt waarom zij haar verklaringen bij justitie heeft afgelegd.

“voor Cor. Voor Sonja, Voor Richie. Voor Francis. Voor alle kinderen die hun vader moeten missen door jou. En voor alle kinderen die ik dit wil besparen. Het is tijd dat het moorden stopt.”

Astrid Holleeder is een sterke vrouw die gebukt onder de terroristische invloed die haar broer op haar leven heeft alles heeft opgegeven om zijn criminele gedragingen een halt toe te roepen. Zij is haar baan, haar huis en haar vrijheid kwijt. Zij moet dagelijks leven met de wetenschap dat haar leven niet lang meer zal duren want op praten met de politie staat de doodstraf. Haar boek is haar testament.

“Een politieverhoor, zelfs geen tientallen politieverhoren, kunnen een verklaring opleveren die onze relatie, de complexiteit van jouw persoon en onze gezamenlijke werkelijkheid weergeven.”

Het boek is prettig geschreven en leest daardoor ook lekker weg. De hel waarin de familie leeft is heel duidelijk op te pikken. Het geeft een heel duidelijk beeld van de familie Holleeder en laat ook zien door welke hel deze mensen zijn gegaan. Boosheid en verdrietige gevoelens wisselden elkaar af bij mij. Je voelt echt de woede en de angst die Astrid had op het moment dat Holleeder een geladen pistool op het hoofd van haar 7 jarige neefje zet. Maar ook het intense verdriet van zus Sonja bij het zien van haar overleden man in het mortuarium in het ziekenhuis is voelbaar. Daar heb ik wel even moeten slikken.

Holleeder tapes:

Link naar uitzending College Tour met als Gast Willem Holleeder: Klik hier!

Na het lezen van deze prachtige recensie en het beluisteren van de tapes ben ik overtuigd. Ik wil dit boek lezen. En dat terwijl ik me nooit verdiept hebt in Holleeder en alles wat daarmee te maken heeft. Ik weet geeneens of hij nu vastzit of een vrij man is. Zo’n goede nieuwslezer en -kijker ben ik, haha.

Ga jij Judas lezen?

Liefs,
Simone

 

four-half-stars

13 Reacties

 1. Sofie Buhre
  18/02/2018 / 18:12

  hoi ik heb dit boek voor school gelezen en moet hier een recensie van een specialist bij stoppen.. nu is mijn vraag of je denkt dat dit een gepaste recensie is en of de gene die dit heeft geschreven hier ook verstand van heeft.

  • 18/02/2018 / 18:14

   Hi Sofie. Degene die dit geschreven heeft is geen echte recensent, maar wel iemand die heel veel boeken leest! Of dat geschikt is en voldoet aan de voorwaarden van jouw school durf ik niet te zeggen.

  • 26/07/2017 / 07:57

   Oh wat gaaf. Ik heb nog nooit een luisterboek geluisterd. Ik wist niet eens dat er boeken op Spotify stonden. Hoe zoek je naar boeken?

 2. 23/11/2016 / 18:01

  Ik ben hem nu aan het lezen, heftig maar zeker de moeite waard!

 3. 20/11/2016 / 10:43

  Mooi! Ik heb er eerder deze week in de boekhandel al doorgebladerd, wil het zeker eens lezen! Mooie recensie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }