6x Waarom het goed is dat kinderen boeken lezen!

bookcover
“Make it a rule never to give a child a book you would not read yourself.”

Lezen doen wij, als volwassenen, in onze vrije tijd, om te ontspannen, om iets te leren of gewoon omdat we niets liever doen dan heerlijk weg te zakken met ons favoriete boek. Voor mij geldt dat net zo en dat begon al op best jonge leeftijd. Toen ik nog op school zat, gingen we wekelijks naar de bibliotheek en ging er makkelijk een set van 6 boeken mee naar huis. Die waren vóór het volgende ritje bibliotheek ook allemaal uit en klaar om plaats te maken voor de volgende! Het is bewezen dat het goed is om veel te lezen. Daarom is het goed dat kinderen boeken lezen!

Uitgebreide woordenschat

Kinderen die vroeg beginnen met lezen, krijgen te maken met woorden die ze niet kennen. Ze zullen uitleg vragen of zelf opzoeken op het internet. Hierdoor komen ze al vrij vroeg in aanraking met veel meer woorden dan ze standaard op een bepaalde leeftijd meekrijgen. Als je je kind dan ook boeken met leuke onderwerpen geeft, is het spelenderwijs leren!

Brain training

De kinderen van nu groeien op met tablets, iPads en computers. Wij redden ons vroeger prima met boeken uit de bibliotheek. Waarom zou dat nu anders zijn? Maak er een spel van. Hoe meer je leest, hoe meer je je hersenen traint in het onthouden van details. Lees bijvoorbeeld samen hetzelfde boek en stel elkaar vragen over de personages en gebeurtenissen uit het boek. Beloon elkaar ook, indien de antwoorden goed zijn!

Groter concentratievermogen

Een boek lezen zorgt ervoor dat je je volledig concentreert op het verhaal. Wanneer ik een boek lees, kan ik alles goed afsluiten en hoor ik eigenlijk niet meer wat er rondom mij gebeurt. Dit zorgt voor een ultiem ontspanningsmoment en je optimaliseert je concentratievermogen. Omdat het concentratievermogen van jonge kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, kunnen ze erg goed van de hak op de tak springen. Dit is normaal, dit maakt dat ze kind zijn. Het is natuurlijk goed dat ze kinds blijven, maar werken aan de ontwikkeling van hun concentratievermogen is nooit verkeerd. Zowel voor volwassen als kinderen is het goed als je je kunt focussen op één taak en deze kunt afronden. Dat geeft een voldaan gevoel!

Sterk inlevingsvermogen

Zelfs nu kan ik me nog in elk boek goed inleven en me een voorstelling doen van de personages. Hoe zien ze er uit en hoe zeggen ze bepaalde dingen? Dat beeld blijft ook bij me. Dat beeld kan enkel veranderen als het boek verfilmd wordt. Kinderen hebben een nóg groter inlevingsvermogen. Zeker wanneer de verhalen erg gedetailleerd beschreven zijn. Laat ze bijvoorbeeld vertellen over hoe zij denken dat hun lievelingspersonage er uit ziet, of hoe zij denken dat de kamer of auto van dat ene personage er uit ziet. Komt er een film? Kijk deze met ze en vraag wat er anders is dan hun beleving tijdens het lezen.

fantasy

Ontspannende factor

Kinderen kunnen nogal hyper zijn en ze hebben hun speelmomentjes hard nodig. Wil je dat je kind even rustig aan doet of is het slecht weer buiten? In plaats van hem of haar voor de televisie of achter de computer te zetten, kun je ze een boek geven. In het begin zullen ze waarschijnlijk snel afgeleid zijn, maar zodra ze het leuk gaan vinden, zullen ze merken dat het ook heel ontspannend werkt. En wie kan er niet genieten van een gezellig boekenclubje met zijn of haar kind op een regenachtige zondagmiddag? 🙂

Flexibele hobby

Lezen kun je ó-ver-al. Maar echt, overal. Het maakt niet uit waar je bent! Je neemt je boek of e-reader mee en je kunt meteen verder waar je gebleven bent. Het is dus ook net zo makkelijk voor je kind. Gaan jullie ergens op bezoek? Dan kunnen de boekjes mee. Op vakantie? Ze kunnen mee!

Het lijkt allemaal voor de hand liggend, maar het wordt zo vaak vergeten. Het is tegenwoordig gewoon makkelijker voor velen om kinderen bezig te laten zijn met dingen waar elk kind mee bezig is. Ik ben blij dat ik vroeg ben begonnen met lezen en dat altijd ben blijven doen. Misschien niet zo veel en zo vaak als ik echt zou willen, vanwege tijdgebrek (zwak excuus, I know!), maar ik raad het dus alleen maar aan!

Vind jij het goed dat kinderen boeken lezen?

Liefs,
Simone

Follow

5 Reacties

 1. Khadija
  20/12/2021 / 22:10

  Hoi,
  Ik vind het ook belangrijk om veel te lezen. Zelf was ik al vanaf het moment dat ik leerde lezen een boekenwurm en dat ben ik nog steeds.

 2. 21/02/2016 / 12:06

  Ik kan het alleen maar met je eens zijn. Het is zo belangrijk dat kinderen boeken lezen.

 3. 21/02/2016 / 09:30

  Ik vind dat heel goed! Als kind was ik dol op lezen en ik verslond dan ook veel boeken uit de bieb!

 4. 21/02/2016 / 09:03

  Ik vind het heerlijk dat mijn kinderen graag lezen. Vooral onze oudste verslindt echt boeken.
  Zelf lees ik ook graag en ik hoop dat zij dat ook blijven doen.

 5. 21/02/2016 / 08:50

  Ik vind het superbelangrijk dat kinderen veel lezen. Mijn oudste zoon is net zo’n boekenwurm al dat ik ben. Hij leest echt heel veel en onthoud ook veel. Mijn jongste zoon zit in groep 3 en leert net lezen. Ook hij leest elke dag en vind het erg leuk. Hopelijk blijft dat ook zo 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }