Lezen op je telefoon, e-reader of uit een boek?

e-reader-1213214_1920
Vroeger wisten we niet beter dan dat we naar de bibliotheek gingen om een boek te lenen. Als het kon, ging je naar de boekenwinkel om je favoriete boek aan te schaffen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om je boeken te lezen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Lezen op je telefoon, e-reader of uit een boek?

Een keuze maken tussen deze drie is misschien niet de makkelijkste keuze die wij, lezers, moeten maken. Dus we dachten: laten we een lijstje maken met de voor-en nadelen van deze drie en kijken welke het beste scoort!

Lezen uit een boek

Ik weet niet waarom, maar een hard copy in handen hebben maakt het lezen toch ‘echt’. De geur van een nieuw boek, de pagina’s die nog gloednieuw zijn en een uitnodigende cover. Het maakt het plaatje toch compleet! Een boek is in sommige situaties ook fijner, vind ik. Als ik bijvoorbeeld op vakantie ben en aan het zwembad/strand lig, lees ik liever uit een boek dan op mijn telefoon of iPad. Ten eerste omdat ik mijn telefoon liever ver uit de buurt van het water houd (lees: ik ben best een kluns, ahum!) en omdat de zon en mijn iPhone scherm geen beste vrienden zijn. Ik zie gewoon helemaal niks op dat scherm dan. Dus dan is de keuze snel gemaakt!

lezen op je telefoon, e-reader of uit een boek

Een nadeel van het lezen uit een boek, dat vind ik lastig om te bedenken. Als ik hard nadenk, dan kan ik me alleen bedenken dat een boek snel sporen achterlaat van gebruik. En dat is gewoon zonde. Je kunt zo voorzichtig zijn als je wilt, plooien en vouwen ga je altijd zien. Ik weet dat dat geen ramp is, maar toch is het zonde! Je moet natuurlijk ook voorzichtig zijn (kom ik weer, kluns!) dat je niet knoeit op je boek want daar kun je het niet zomaar even ‘vanaf vegen’. Een vlek is een vlek en die krijg je er niet zomaar uit. En oh ja, als je in bed ligt moet je per sé een lampje hebben en rechtop zitten. Dat vind ik niet heel fijn, dus dan kies ik liever voor de smartphone.

Dus ja, lezen uit een boek vind ik zeker fijn, ook in het smartphone/e-reader tijdperk!

Lezen op je telefoon

Nog even lezen voor het slapengaan, dan is mijn telefoon mijn boek! Dan kan namelijk het licht gewoon uit en kan ik alsnog lezen. Je kunt de helderheid van je telefoonscherm aanpassen, zodat het niet te fel is voor je ogen en je lekker rustig kunt lezen. Ik vind het ontzettend handig. Het is niet zwaar, ik kan liggen zoals ik dat wil en hoef me geen zorgen te maken dat ik vouwen of plooien maak. 😉 (of ik moet wel heel erg mijn best doen!)

Wat ik extra fijn vind aan lezen op mijn telefoon is dat ik deze altijd bij me heb. Hierdoor kan ik overal en wanneer ik wil beginnen met lezen. Er staat altijd wel minstens 1 boek op en waar ik dan ook ben, kan ik meteen beginnen met lezen. Een telefoon met een groot scherm is gewoon een must, de Samsung Galaxy S7 Edge heeft bijvoorbeeld een fijn formaat scherm om op te lezen. 

Wanneer ik vervolgens de app gewoon sluit en de dag erna weer open, opent hij ook gewoon waar ik gebleven ben. Heerlijk vind ik dat, want hoe vaak ik met een boek vergeet op welke bladzijde ik gebleven ben… Ik weet het, bladwijzers, Tasja!

Een nadeel van het lezen op je telefoon? Hmm, zoals hierboven al aangegeven, lezen op je telefoon in de zon is gewoon niet.te.doen. En dus kun je niet lezen. Een ander nadeel: je telefoon heeft een batterij en die gaat niet eeuwig mee. Dus het nadeel is: is je telefoon leeg, heb je niets te lezen. Dus dan grijp je toch maar weer naar je boek natuurlijk.

Lezen op je e-reader

Zelf heb ik geen e-reader, maar ik hoor en lees er altijd goede dingen over. We zitten in een aantal Facebook boekengroepen en daar worden genoeg ervaringen gedeeld over de verschillende soorten e-readers.

Lezen op je e-reader

Waarom ik voor een e-reader zou kiezen? Wat ik uit de commentaren en reviews haal, is dat je op een e-reader dus wel in de zon kunt lezen. Dat zou dus de ideale oplossing zijn om niet met boeken op pad te moeten, maar gewoon je e-reader. Ondanks dat boeken heel fijn zijn, nemen ze ook wel wat plaats én gewicht in beslag, dat voorkom je dus met een e-reader!

Een nadeel wat ik me zou kunnen bedenken is dezelfde als bij de telefoon: de batterij!

Dus ik kan niet definitief kiezen. Ik kies naargelang de situatie waarin ik zou zitten!

Lees jij liever op je telefoon, e-reader of uit een boek?

Liefs,
Tasja

10 Reacties

 1. 06/09/2016 / 10:09

  Boeken blijven voor mij altijd het fijnste maar een ereader is toch wel ideaal voor op vakantie. + je kan vaak ook je boeken hier en daar ‘gratis’ ( 😉 ) downloaden en dat bespaart toch ook een hoop geld!

 2. 05/09/2016 / 10:21

  Tja, lastige! Ik vind een boek echt fijn, maar wanneer je ligt is het vaak niet echt makkelijk vasthouden (tenzij je enorme armspieren hebt :-)). Op mijn telefoon lezen vind ik niet prettig. Dat is heel erg klein en heel veel “pagina omslaan”, daar ben ik te lui voor ;-). Mijn e-reader vind ik heel fijn. Lekker licht, lekker makkelijk! 🙂
  Liefs

 3. Lindsao callens
  04/09/2016 / 13:26

  Battery van ereader gaat een goeie maand soms langer mee, dus dan vind ik battery niet echt een nadeel.. Ik laad hel gewoon op terwijl ik tv zie of een gewoon boek lees os snachts…

 4. 04/09/2016 / 13:05

  Ereader, definitely! Lekker rustig aan je ogen, makkelijk met 1 hand vast te houden. Ik lees al een jaar of 7 op een ereader en zou ‘m niet willen missen.

 5. 04/09/2016 / 12:39

  Lezen op een telefoon vind ik persoonlijk nogal onhandig. Ondanks dat ik heel graag gewone boeken lees heb ik mij vorige maand een kobo glo aangekocht. Ik ben helemaal overtuigd van de voordelen van een e-reader. Ik kan alles aanpassen naar mijn zin ( sterkte licht, grootte lettertype, lettertype,..). De batterij gaat echt heel lang mee. Ik heb nog steeds niet moeten opladen en lees toch een tweetal boeken per maand. Het ligt licht in de hand en zo kan ik toch tot 1000 boeken ineens meesleuren. Af en toe lees ik nog wel eens een gewoon boek om af te wisselen, maar voor onderweg verkies ik mijn ereader. Het bespaart mij ook denk hoop opbergruimte in huis ondertussen 🙂

 6. Bianca
  04/09/2016 / 11:03

  Voordelen van het lezen op een e-reader :
  Boeken zijn goedkoper, en als je de online aanbieders een beetje doorspit loop je nog weleens tegen een leuke aanbieding aan….E-books mogen namelijk wél met korting verkocht worden, vallen niet onder de wet vaste boekenprijs.
  In de felle zon leest het vele malen prettiger dan in een papieren boek.
  Het is lichter, dus meer boeken bij je als je op vakantie gaat.
  Ingebouwd licht zorgt ervoor dat je overal en altijd kunt lezen.
  Batterij gaat lang mee…
  Enz enz enz.

 7. 04/09/2016 / 08:24

  Ik lees liever op mijn tablet dan op mijn telefoon, die laatste vind ik te klein. Wel heb ik sinds kort ook een ereader, en dat leest behoorlijk fijn! Inderdaad ook buiten, maar hij is in bed ook lekker licht. De batterij gaat trouwens een stuk langer mee dan die van een telefoon.

  Maar ik wissel dus nog steeds af. Ik heb ebooks die net het verkeerde formaat lijken te hebben zodat ze niet op mijn ereader kunnen (arcs en zo), en dan vind ik mijn tablet nog steeds fijner. En ik kan ook niet zonder zo af en toe een papieren boek,

 8. 04/09/2016 / 06:49

  Ik heb het allemaal, maar ijf toch fan van boeken. De geur, het gevoel. Nadeel is voor mij wel ook dat ik het minder. makkelijk meeneem ergens naartoe. Dan is lezen op een telefoon weer veel makkelijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }