5x Waarom ik van lezen voor het slapen gaan houd!

Sinds een aantal jaren houd ik ervan om te lezen voor het slapen gaan. Het is zo’n gewoonte geworden, dat ik zonder een boek niet meer in slaap val. Soms lees ik maar 2 pagina’s en ben ik al vertrokken. Maar vaak duik ik ook eerder erin om iets langer te lezen. Er zijn verschillende redenen waarom dit goed voor je is en waarom ik hier zo van houd…

lezen voor het slapengaan
Via Shutterstock
Lekker liggen

Een donzen kussen, een heerlijk warme deken en een klein nachtlampje. Als je het mij vraagt de perfecte plaats om lekker diep weg te zinken in een goed en spannend verhaal. Daarnaast bied je bed ook enorm veel privacy. Wat altijd fijn is, wanneer je jezelf wilt verliezen in het boek. En dan ziet ook niemand je emotionele huilbui wanneer één van je favo personages het loodje legt…

Makkelijker in slaap vallen

Zoals ik hierboven eigenlijk al aangaf is het een ontzettend ontspannende en fijne manier om in slaap te vallen. In plaats van te malen over wat er die dag gebeurd is of de dag erna gaat gebeuren, verdiep ik me in de wonderlijke wereld van fictie en heb een date met mijn favoriete personages.

Kortetermijngeheugen naar langetermijngeheugen

Wanneer je slaapt dumpt je brein al je herinneringen van je kortetermijngeheugen in je langetermijngeheugen. Dus alles wat je nog even leest voordat je gaat slapen, onthoud je beter. Win-win voor mij, want met al die boeken die ik lees is het soms lastig om alles te onthouden.

Bookish Goodies
Vermindert stress

Het is wetenschappelijk bewezen dat lezen voor het slapen gaan stress verminderd. Alhoewel dit uiteraard ook werkt wanneer je overdag leest. In de avond heb je vaak kansen dat er allerlei gedachten door je hoofd gaan dwalen. Dus tenzij je van plafondstaren houdt, is lezen een veel betere en leukere tijdsbesteding.

Geen schermtijd

Aangezien ik de hele dag al naar laptops, iPads en smartphones kijk, vind ik het fijn wanneer ik dat voor het slapen gaan even niet hoef te doen. Lezen voor het slapen gaan is dus de perfecte oplossing om even niet een al die schermen te denken en zo je schermtijd te verminderen.

Houd jij van lezen voor het slapen gaan?

Zie disclaimer

6 Reacties

 1. 03/04/2022 / 22:35

  Waarom altijd die (domme) haha’s wanneer jullie iets melden?

  De idee van ontspannng spreekt me wel waan.
  Anderzijds val ik ook in slaap wanneer ik tijdens de dag even een boek of een artikel lees in de zetel. Langer dan 10′ minuten houd ik het niet vol of mijn ogen vallen dicht. Heb hetzelfde met TV kijken.
  Daarentegen kan ik uren aan de computer zitten en werken zonder in slaap te vallen.
  Kwestie van sterke concnetratie (lezen) of van het ene naar het andere zwieren?
  Wel vreselijk vervelend en helemaal niet “haha”. Vooral wanneer we bij vrienden om de veertien dagen naar een film kijken.
  En van dat korte naar langtermijngeheugen heb ik ook nog niets gemerkt. Maar ja, ik ben dan ook al (!) 75 maar het dateert al wel van veel vroeger.

 2. 22/04/2020 / 21:33

  Ik moet dit ook weer eens op gaan pakken. Wanneer ik het doe vind ik het zo fijn. Maar toch grijp ik 9 van de 10x uit gewoonte naar mijn telefoon.

 3. Beauty By Bibi
  22/04/2020 / 13:04

  Het is inderdaad veel beter dan Instagrammen voor her slapengaan. Wat ik wel vaak doe… haha fijne woensdag!

 4. ingrid
  15/10/2019 / 15:32

  ik hou wel van lezen maar meestal niet in bed. wel in bad of in de tuin of nu in de winter op de bank

 5. 18/06/2019 / 13:23

  Ik val dus juist niet in slaap door die spannende boeken die ik lees haha. Dan ben ik zo tig uur verder omdat ik het té spannend vind om weg te leggen haha.

  • 14/07/2019 / 09:36

   Ik zou soms willen dat ik dat kon. Ik val vaak veel te snel in slaap en dan heb ik pas twee bladzijden gelezen, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }