8x Waarom meer boeken lezen goed voor je is!

photo-1443188631128-a1b6b1c5c207Boeken lezen doen we voornamelijk voor ons plezier. Maar wist je dat meer boeken lezen ook goed voor je kan zijn?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar boeken lezen is gewoon ont-zet-tend leuk! Het is niet alleen ontspannend, want het kan ook behoorlijk wat spanning met zich meebrengen, afhankelijk van het boek natuurlijk. Toch zijn er nog mensen die lezen niet zo leuk vinden of er niets aan vinden. “Wat levert het me op?” hoor je vaak en dan denken wij natuurlijk: laten we een aantal dingen voor jullie op een rijtje zetten. Hopelijk kunnen we jullie overtuigen om er een boek bij te pakken en lekker te gaan lezen! 😉

1. Kennis vergaren

Elk boek dat je leest levert je weer wat informatie op, informatie die blijft hangen. Je weet misschien al iets over een specifiek onderwerp, maar door boeken te lezen over dat onderwerp kom je weer kleine (of grote) dingen tegen, die je nog meer kennis geven over dat topic. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je bepaalde uitdagingen aan kunt en situaties kunt inschatten. Absoluut een voordeel dus!

2.  Woordenschat uitbreiden

Gedurende de jaren dat we opgroeien, leren we voldoende woorden om goed te kunnen communiceren. Toch zijn er nog veel woorden die we niet kennen of nooit gebruiken. Door te lezen krijg je te maken met woorden die je misschien nog nooit gehoord hebt, maar wel begrijpt door de context waarin ze gebruikt worden. Zo leer je elke keer weer nieuwe woorden, nieuwe begrippen en kun je deze ook gaan gebruiken.

3. Geheugen trainen

Brain training it is! Tijdens het lezen ben je onbewust bezig met het trainen van je geheugen. Tijdens het lezen van een boek krijg je te maken met personages, locaties en details. Deze onthoud je allemaal en daarmee train je je geheugen dus. Als je dan achteraf iemand wilt vertellen wat voor boek het was (of zoals ons, een recensie erover schrijft) gebruik je je geheugen om terug te denken aan al deze dingen en zo is de cirkel weer rond! Lezen is dus een soort van sport. En wie zei dat ik niet aan sporten deed! 😉

4. Beter concentratievermogen

Ok, ik ben heel eerlijk: af en toe heb ik het concentratievermogen van een goudvis. Er zijn momenten dat ik echt ontzettend snel afgeleid ben en vergeet waar ik mee bezig ben. Als ik daarentegen aan het lezen ben, kan ik rustig een paar uur aan één stuk doorlezen, zonder afgeleid te zijn. Dus het is wel echt mogelijk je telefoon te laten liggen of de iPad niet aan te raken. Maar dat lukt alleen met ‘oefening’. Er zijn ook momenten geweest dat ik over één boek meer dan een half jaar deed, terwijl ik nu makkelijk een boek op een week kan uitlezen. (Of sneller als er een deadline is ;-)). Hoe dan ook, het is bewezen dat mensen die veel lezen een beter concentratievermogen hebben en beter kunnen focussen op datgene waar ze mee bezig zijn!

5. Sterk inlevingsvermogen

Heb je wel eens moeite met het verplaatsen in iemands situatie? Ik wel, zeker als het iets is wat ik zelf nog nooit heb meegemaakt. Ik heb dan moeite om ‘begrip te tonen’. Dat betekent niet dat ik niet snap dat het voor die persoon een lastige of leuke situatie is, maar zelf kan ik me daar heel moeilijk in verplaatsen. Door het lezen van boeken krijg je te maken met personages die bepaalde dingen meemaken of meegemaakt hebben. De schrijver van het boek probeert in zoveel mogelijk details een goed beeld van deze persoon te scheppen, zodat je je goed kunt inleven. Je inlevingsvermogen wordt dus ‘aangewakkerd’, waardoor je dit in het echte leven onbewust ook zal krijgen. Meer lezen dus, Tasja!

6. Goede nachtrust

Als je een boek leest voor het slapen, dan zul je een betere nachtrust hebben. Het is bewezen dat mensen die net voor het slapen gaan hun laptop of smartphone nog gebruiken, niet in dezelfde diepe slaap belanden als mensen die lezen voor het slapen gaan. Wanneer je dit structureel aanhoudt, door bijvoorbeeld elke avond te lezen, raakt je lichaam gewend aan de rust en ontspanning die het krijgt en zul je veel makkelijker in slaap vallen. Iemand die rustig en ontspannen in slaap valt, belandt ook sneller en langer in een diepe slaap, waardoor je lichaam en geest de rust krijgen die ze nodig hebben.

7. Verminder stress

Psychologen zijn overtuigd van het feit dat zelfs 6 minuten lezen per dag al voldoende kan zijn voor het verminderen van stress. Dus voel je je even niet zo goed? Probeer dan eens een paar bladzijden te lezen. Wedden dat je daarna weer helemaal ontspannen bent? En wellicht zit je dan al zo in het verhaal, dat het veel meer als 6 bladzijden worden.

8. Entertainment

And last but not least… Entertainment! Dit is natuurlijk hét belangrijkste van alles. Alle bovengenoemde redenen zorgen samen al voor Entertainment. Het is een leuke en gezonde hobby. Als je leest, leef je niet één leven… je leeft er wel duizend, samen met je personages. Heerlijk!

En, zijn jullie al overtuigd? Er zijn nog zoveel andere redenen om te lezen, dus wil je helpen met overtuigen?

Waaraan merk jij dat meer boeken lezen goed voor je is?

Liefs,
Tasja

1 Reactie

  1. 31/07/2016 / 17:04

    Leuk en herkenbaar! Ik las als kind verschrikkelijk veel en het helpt absoluut bij je algemene ontwikkeling!
    Tegenwoordig gun ik me eigenlijk niet zoveel tijd meer om te lezen, maar het is nog steeds heel ontspannend! Dankzij het bloggen lees ik wel vaker boeken, omdat ik er dan reviews over kan schrijven, dat motiveert om weer eens een boek te pakken! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }