Bijzondere jeugdboekenserie: ‘Sterren van Morgen’ #2

Sterren van MorgenAfgelopen week konden jullie de recensie van ‘Het vuur van Louise’  en ‘de wereld van Wollebrandt’ lezen. Deze week zijn ‘de tranen van Saar’ en ‘de honger van Max’ aan de de beurt!

Voor diegene die de recensie van vorige week gemist hebben, deze kun je hier lezen! Tasja en ik lazen ieder twee boeken van deze vierdelige serie. Vandaag deel ik mijn mening over bovengenoemde delen.

Dit boek heb ik gratis ontvangen van Uitgeverij Brandt in ruil voor een eerlijke recensie. Dit heeft geen invloed op mijn mening over de inhoud van het boek.

Bijzondere jeugdboekenserie: ‘Sterren van Morgen’ #2De Honger van Max by Hans van der Beek
Serie: de Sterren van Morgen
Also in this series: het Vuur van Louise, de Wereld van Wollebrandt
Gepubliceerd door Uitgeverij Brandt op 01-09-2016
Genres: Jeugd
Pagina's: 128
Uitgever: Uitgeverij Brandt
Goodreads
three-stars

De ouders van Max gaan scheiden – en ze willen hem allebei niet. Max wordt naar een kostschool in Engeland gestuurd, een heel bijzondere school, waar Max kan uitgroeien tot een Ster van Morgen. Maar wil hij dat wel? Max is heel verdrietig. Daarom maakt hij maar de hele tijd grapjes. En is hij bezig met eten. En met meisjes… Hij komt in een klas met een paar andere Nederlanders en hij wordt dikke vrienden met Louise. Zijn ze meer dan vrienden? Of toch niet? Meisjes en ouders. Het is om gek van te worden.

Geen dikke pil

Ik heb dit boek redelijk snel uitgelezen. Het telt 128 pagina’s in ePub formaat, dus je bent er zo doorheen. Dit vind ik een goede keuze, want het is natuurlijk een jeugdboek en dan moet het geen dikke pil zijn. De tekst is begrijpelijk en ik ben niet echt moeilijke woorden tegengekomen. Wellicht een enkele keer. Maar dat vond ik niet heel storend. Een 11-jarige zou er meer moeite mee kunnen hebben.

Puberaal gedrag

We leren Max kennen als een jongen met een eetprobleem, wiens ouders hem liever kwijt als rijk zijn. Hij is vooral bezig met eten, roken en zijn gevoelens voor Louise. Dit komt ook duidelijk naar voren in het boek. Daarnaast focust hij zich enorm op het lichaam van de meisjes op school en zijn gedachten daarover vond ik misschien iets te ver gaan voor een jeugdserie voor kinderen vanaf 11 jaar. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Stroomversnelling

In het begin van het boek komt alles rustig op gang. Je leert Max kennen en leert gaandeweg met welke problemen hij te maken krijgt. En dan wordt ineens alles afgeraffeld. Het gaat enorm snel en het schooljaar is voorbij, voordat je in de gaten hebt dat het überhaupt begonnen is. Dat vond ik wel jammer. Sommige punten hadden wel wat meer diepgang mogen krijgen.

Toch een leuk verhaal

Al met al vond ik het toch een leuk verhaal om te lezen en ik heb er geen moeite mee gehad om er doorheen te komen. Het boek maakte me zelfs nieuwsgierig naar de andere drie delen. Want wat waren de beweegredenen van Louise om Max zo te behandelen? Voelt ze echt niks voor hem? Daarnaast vind ik dat je erg weinig te weten komt over Saar en Wollebrandt, dus dat vraagt naar meer!

Dit boek heb ik gratis ontvangen van Uitgeverij Brandt in ruil voor een eerlijke recensie. Dit heeft geen invloed op mijn mening over de inhoud van het boek.

Bijzondere jeugdboekenserie: ‘Sterren van Morgen’ #2de Tranen van Saar by Jet Steinz
Serie: de Sterren van Morgen
Also in this series: het Vuur van Louise, de Wereld van Wollebrandt
Gepubliceerd door Uitgeverij Brandt op 01-09-2016
Genres: Jeugd
Pagina's: 128
Uitgever: Uitgeverij Brandt
Bol.com | Goodreads
three-stars

Saar heeft een eetstoornis. Haar ouders brengen haar naar een kostschool in Cornwall waar zij verder kan werken om haar eetstoornis te overwinnen. Haar eetstoornis blijft een rol spelen in haar leven. De gedachtes over eten en over haar gewicht zijn tijdens haar verblijf in de kostschool nog in volle gang. Naast deze eetstoornis leert ze de knappe Tommy kennen. Hij is een hulpkok in de keuken van de kostschool. Zij krijgt gevoelens voor hem. Lukt het Saar om haar eetstoornis onder controle te krijgen? Heeft Tommy ook gevoelens voor haar?

Wederom geen dikke pil

Wat ik goed vind, maar hier geldt hetzelfde als bij het verhaal van Max. Het zou meer diepgang mogen hebben. Er zijn zoveel dingen die onverklaarbaar zijn, doordat alles afgeraffeld wordt. Je blijft met enorm veel vragen zitten.

Het eetprobleem

Wat mij stoorde was het feit dat Saar voorheen in een kliniek voor eetstoornissen zat en hieruit gehaald is om naar Mortimer Mansion te gaan. Waarom? Dat rijmt toch niet. Hier krijgt ze geen professionele hulp en het lijkt alleen maar slechter te gaan. Erg vreemd als je het mij vraagt. Niemand kijkt om naar haar eetprobleem, dus het gaat van kwaad tot erger.

Op magische wijze is Saar een ander mens

Doordat het verhaal zo afgeraffeld wordt, heb je er geen idee van hoe Saar haar problemen uiteindelijk oplost, maar ze lijken wel ineens opgelost. Ze eet dingen wat ze normaal nooit zou doen, ze lijkt vrolijker en spontaner en praat zelfs even met Max, terwijl ze een hekel aan hem heeft. Zo, uit het niets. Paf, boem! Dat vind ik erg jammer aan deze boekjes.

Conclusie

Ik vind het een erg leuke serie om te lezen. Ik heb zelfs ‘het vuur van Louise‘  al gelezen en ben ook benieuwd naar ‘het leven van Wollebrandt’. Wel mis ik een aantal punten, maar aangezien het een jeugdboekenserie is, vind ik dat geen heel groot nadeel. Ik raad de boeken dus zeker wel aan voor kinderen vanaf 11 jaar die een lekkere luchtige serie willen lezen!

Liefs,
Simone

three-stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }