Boekrecensie / Zoetbitter – Stephanie Danler

Posted 27/11/2016 by Sim's Cup Of Tea in Boeken, Boekrecensies, Entertainment / 2 Comments

Zoetbitter
Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over ‘Zoetbitter’ van Stephanie Danler. Bij het lezen van de flaptekst was ik overtuigd!

Stephanie Danler

Stephanie Danler (1983) woont in Brooklyn, New York. Ze is afgestudeerd aan de New School in de richting Creative Writing. Ze werkte als serveerster in het Union Square Café tot haar roman door een uitgever bij OneWorld ontdekt werd. De rechten van Zoetbitter zijn verkocht aan Engeland, China, Duitsland, Taiwan en Nederland.

Zoetbitter

Dit boek heb ik gratis ontvangen van Prometheus in ruil voor een eerlijke recensie. Dit heeft geen invloed op mijn mening over de inhoud van het boek.

Boekrecensie / Zoetbitter – Stephanie DanlerZoetbitter by Stephanie Danler
Gepubliceerd door Prometheus op 18 oktober 2016
Genres: Literaire Roman
Pagina's: 388
Uitgever: Prometheus
Bol.com | Goodreads

Je ontwikkelt een smaak. Je smaakpalet wordt een plek op je tong waar je registreert. Waar je woorden creëert voor de sensaties in je mond. Eten wordt een op taal gebaseerde kunstvorm. Je zult nooit meer simpelweg eten. Tijdens de benauwde zomer van 2006 laat de 22-jarige Tess haar alledaagse, provinciale leven achter zich en vertrekt naar New York voor een nieuwe start. Als plattelandskind is Tess niet opgewassen tegen de losgeslagen levensstijl van de schreeuwerige New Yorkers. Ze huurt een kamer in Brooklyn en slaagt erin een baan te vinden als assistent-kelner bij een befaamd restaurant in Manhattan. Tess sleept je mee door het chaotische, slopende, fascinerende horecaleven waar ze in belandt, tegen het decor van het genadeloze, rumoerige New York. Ze leert over oesters, champagne, bourgondische omgangsvormen en het nachtleven dat begint na sluitingstijd. Net op het moment dat ze de smaak te pakken krijgt, raakt ze verstrikt in een ingewikkelde maar verleidelijke driehoeksverhouding met een ingetogen, bloedmooie barman en een oudere collega aan wie Tess zich vastklampt als een kind aan haar moeder.

Zoetbitter volgens mij

Het verhaal wordt verteld vanuit Tess, een 22-jarig meisje dat naar New York verhuist voor een nieuwe start. Ze weet niet waar ze aan begint en laat het allemaal over zich heen komen.

De manier waarop het verhaal geschreven is, is precies zoals haar leven op dat moment is. We lezen over de onzekerheid, de chaos, het verdriet, de emoties die ze voelt, de fouten en ook de leuke momenten.

Ze start met werken in één van New York’s meest bekende restaurants en heeft moeite met het niveau. Ze heeft collega’s die een heel ander leven leiden, waar zij stilaan deel van begint uit te maken. De vraag die ik me de hele tijd stelde was eigenlijk: Wilt ze dit wel? De constante strijd met zichzelf is zo ontzettend goed beschreven en de verlangens die ze heeft geven je een duidelijk beeld van haar state of mind.

Conclusie

De naam ‘Zoetbitter’ is een perfecte titel voor het boek. Gedurende het hele boek krijg je te maken met beschrijvingen van het eten, de drank en de link tussen het echte leven en de smaken waar je mee te maken krijgt. Het is zo ontzettend goed beschreven dat het water je zo in de mond loopt!

Het leuke aan het verhaal van Tess vond ik de enorme verschillen in personages. Alle personages worden zo ontzettend goed beschreven dat ik ze me heel goed kon voorstellen. En omdat ze zo verschillen, maakt het het nog mooier hoe ze allemaal in elkaars leven verweven zijn. Ze hebben namelijk één ding gemeen: het restaurant is 99% van hun leven. Wat er buiten die deur gebeurt, is vrije tijd. En ook die spenderen ze samen. Samen op een manier waarop Tess niet had verwacht. Daar maakt zij ook deel van uit. Ze komt dingen te weten en ervaart dingen die ze nog nooit in haar leven ervaren heeft.

De beschrijvingen van situaties, mensen, verlangens, emoties en locaties is tot in detail uitgewerkt en dat zorgt voor een enorm visueel gevoel tijdens het lezen.

Het is niet het meest luchtige boek dat ik ooit gelezen heb, maar wel een boek dat ik moeilijk kon wegleggen. Als dat al gebeurde was dat omdat ik moe was en het al te laat was! 😉

Een absolute aanrader dus!

Zou jij ‘Zoetbitter’ willen lezen?

Liefs,
Tasja

 

2 responses to “Boekrecensie / Zoetbitter – Stephanie Danler

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.