Een designer handtas als investering: het overwegen waard?

Een mooie handtas maakt niet alleen je outfit compleet, soms kan het ook een interessante investering zijn. Net zoals schoenen van exclusieve ontwerpers als Blahnik of Louboutin, of de Air Jordan 1 en de Air Max 1 sneakers van Nike, verliest een exclusieve handtas van een groot merk zelden of nooit zijn waarde.

designer handtas als investering
Chanel Bag via Shutterstock by andersphoto

Maar wat maakt een designer handtas als investering nu zo interessant?

Beperkte aantallen

Zoals bij alles geldt ook hier de regel: hoe exclusiever en hoe kleiner de oplage, hoe duurder. Dat hebben exclusieve merken als Dior, Chanel en Gucci goed begrepen. Van hun meest iconische modellen werden en worden maar een beperkt aantal tassen gemaakt. Vaak ook omdat er heel wat handwerk bij komt kijken. De Birkin tas van Hermès bijvoorbeeld duurt zo maar even 48 werkuren om te produceren. Dat is meer dan een volledige werkweek. Als je dat weet, dan is het wel duidelijk waarom de tassen zo exclusief en beperkt in oplage zijn. En zo duur. 

Lange wachtlijsten

Het beperkte aanbod en de grote vraag maakt dat er voor sommige modellen hele lange wachtlijsten zijn. Dat zorgt er tegelijk voor dat de prijs de hoogte in schiet en het heel erg moeilijk is om een nieuw exemplaar op de kop te tikken. Een exclusief model tweedehands kopen is dan ook haast altijd een goede investering. Zo kan de prijs van sommige modellen elk jaar 10 tot 14% stijgen. Niet slecht als investering.

designer handtas als investering
Stylish women’s beige handbag via Shutterstock by Chernova Yuliia

Speciale modellen

Geen zin om je op een wachtlijst te zetten, dan kan je ook je ogen openhouden voor meer speciale modellen van de minder gewilde merken. Denk dan aan een uitvoering in een wat specialer materiaal of kleur, of ook hier een limited edition. Zo zijn de tassen van Saint Laurent, het merk van ontwerper Yves Saint Laurent, minder exclusief dan pakweg Hermès of Louis Vuitton. Maar de Loulou schoudertas in een speciale uitvoering van zijdeblend met pailletten is niet alleen een prachtige aanvulling op je outfit, het is door de gebruikte materialen ook een betere investering. 

Welke merken of modellen zijn interessant? 

De meest iconische handtassen zijn vaak tijdloze modellen die al decennia mee gaan. Zo is de Birkin van Hermès een bijzonder interessante, maar ook dure, investering met een prijskaartje van zo maar even 6 tot 8000 euro voor een nieuw model. Ook de Flap Bag van Chanel gaat al sinds 1955 mee en zit qua investering in hetzelfde segment. Mik je op een aankoopprijs rond de 2000 euro, dan is de Gucci Marmont of een Prada tas van leer een stijlvolle en interessante investering.

Zou jij een designer handtas als investering overwegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }