Bucket list: stel de bucket uit met pikant eten

Bucket list
Via Shutterstock

Het is geen geheim dat ik dol ben op het aanvullen van mijn bucket list. Echter is deze ondertussen zo lang, dat ik niet weet of ik dit red in één mensenleven. Zo stuitte ik onlangs op een grappig feitje over het uitstellen hiervan. Stel de bucket uit met pikant eten!

Bucketlist

Je kent ze wel: bucket lists, oftewel lijstjes waarop dingen staan die de schrijver nog heel graag wil doen voordat ‘(s)he kicks the bucket‘. Dat laatste is een uitdrukking voor overlijden. Door middel van deze culinaire bucket list word je uitgedaagd om lekker pikant te eten. Dat is gezond, waardoor je dat gevreesde bucket moment tegelijk uitstelt!

Niet iedereen is bestand tegen pikant en heet gekruid eten. Ik in elk geval niet. Ik heb altijd het idee dat ik volledig in brand sta en krijg ook vaak last van zuurbranden. Maar zoals zoveel dingen in het leven: oefening baart kunst. En voor de waaghalzen onder ons is het ook een leuke uitdaging om te kijken hoe ver je kan en durft te gaan. Het is niet de bedoeling om jezelf pijn te doen, maar als je neus in vuur en vlam staat en je lippen een tikje branden, dan gebeurt er tenminste wel wat! Het is een grotere beleving dan een laf hapje zouteloze geprakte aardappelen.

Chili Peppers

Zodra het zweet op je voorhoofd staat en je een loopneus krijgt, lijkt je lichaam aan te willen geven dat je op moet houden. Toch is pikant eten wel degelijk bevorderlijk voor de gezondheid. Dat hangt samen met het stofje capsaïsine, een cruciaal onderdeel van chilipeper. De concentratie daarvan bepaalt hoe scherp een peper is. Daarvoor is zelfs een meetlat uitgevonden, de Scovilleschaal. Omg, ik krijg het al heet als ik naar deze foto kijk! 

Via Shutterstock

Doordat Nederland steeds meer multicultureel wordt stijgt ook de populariteit van pikant eten. Zoals de bezorgdienst www.deliveroo.nl schrijft op hun blog heeft bijvoorbeeld de Indonesische keuken sinds de jaren 60 invloed gekregen op ons eetpatroon. Ben je nog een groentje op het gebied van heet eten, ga dan met een grote bocht om de pepersoort Carolina Reaper heen. Op dit moment is dit de scherpste peper die ooit is gekweekt, met 2,2 miljoen Svoillepunten. ( Again… OMG!)

Madame Jeanette

Het is lastig te geloven dat zo’n brandbom toch bomvol gezonde stoffen zit. Zeker voor mij. Pepers zijn een rijke leverancier van vitamine A, B, en C, calcium, kalium, mangaan, magnesium, ijzer en antioxidanten, zoals caroteen. Het damt slechte cholesterol in en stimuleert goede cholesterol, voorkomt aderverkalking, prikkelt de aanmaak van stofjes die je euforisch laten voelen en versnelt de stofwisseling (wat kan helpen bij afvallen).

 

En alhoewel de consumptie van peper een gevoel van ongemak kan opleveren, is het op de langere duur juist een pijnstiller. Je lichaam maakt namelijk serotonine aan, en een hoger dosis daarvan in je systeem draagt bij aan een kalm en ontspannen gevoel. En voor mannen zit er nog een ander aspect aan het peuzelen van pepers. Ze verhogen namelijk het gehalte aan testosteron, het stofje dat mannen zo mannelijk maakt.

Kortom, leef lang en gezond door vaker gepeperd te eten, zodat je meer tijd en energie hebt om de doelen op je bucket list te realiseren. Om controle te houden over de graad van scherpte, kun je zelf sambal maken. De ingrediënten zijn rode peper, gele (Surinaamse) Madame-jeanette peper, uit, knoflook, azijn, peper en zout. Ook heb je een wokpan nodig.

Bewaar je eigen sambal in een potje en zet het elke dag op tafel. Bij de pasta, naast het vlees, bij een portie Chinees of misschien zelfs af en toe een mespuntje gewoon zo in de mond! Na een tijdje ben je een ware draak.

Dus… als ik alle doelen op mjjn bucket list wil afvinken, zit er maar een ding op: Stel de bucket uit met pikant eten! (Omg!)

Houd jij van pikant eten?

Liefs,
Simone

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }