Van gedachteloos zetten tot uitgebreid bereiden: de manier waarop we met koffie omgaan is veranderd

Het begon allemaal met de Senseo, voor veel mensen althans. Opeens waren er verschillende manieren waarop je koffie kon bereiden. De grote pakken koffiepoeder die je met de hulp van een koffiezetautomaat met filter omzette in een grote kan koffie, waar iedereen van meedronk, waren opeens niet meer de enige optie. De koffiepads deden hun intrede, en daarmee het kopje koffie dat voor iedereen afzonderlijk kon worden gezet. En dat was pas het begin: inmiddels is koffiezetten voor menigeen een kunst op zich geworden.

de manier waarop we met koffie omgaan
Fall styled coffee flatlay by TabitaZn
Ieder kopje vers gezet

Het was nogal een revolutie in menig huishouden. Opeens was er een apparaat dat ieder kopje koffie afzonderlijk bereidde. We waren niet anders gewend dan dat we een filter met koffiepoeder vulden, hem in het traditionele koffiezetapparaat plaatsten en het water, verwarmd en wel, erdoorheen lieten lopen. Het geheel, de koffie, werd opgevangen in een grote koffiepot die op een ingebouwd warmhoudplaatje stond, en hieruit kon je de uren erna steeds je kopje inschenken.

Alhoewel dit iets gemoedelijks had, en het zetten van koffie op deze manier voor een heerlijke geur zorgde, had het ook veel nadelen. Ten eerste wordt koffie niet lekkerder naarmate hij langer staat, wat ervoor zorgt dat het gevoel van het eerste kopje in de uren erna niet meer geëvenaard zal worden. Had je pech en schonk je in uit een pot die er al te lang stond, dan had je een knap vies drankje in je kopje zitten. Ten tweede kon er op deze manier lastig rekening worden gehouden met de individuele wensen van de verschillende mensen die koffie dronken. De ene wilde liever een lekker sterk kopje, terwijl de ander het liever wat slapper had. De perfecte pot koffie waar iedereen tevreden mee was, die bestond niet.

de manier waarop we met koffie omgaan
Fall breakfast with coffee by TabitaZn

Alhoewel lang niet iedereen direct fan werd van de koffiepads, zorgden deze er wel voor dat ieder kopje op een gemakkelijke manier vers gezet kon worden, en het risico op koffie die al uren stond niet meer bestond. Een hele vooruitgang. Ook kwamen er steeds meer pads op de markt, met verschillende samenstellingen en zelfs smaakjes, zodat er ook op dat gebied steeds meer te kiezen viel. Nog steeds vinden heel veel mensen de koffiemachine met pads een ideale uitvinding, omdat deze op een snelle manier verse kopjes koffie naar ieders individuele smaak aflevert.

Koffiezetten als kunst

Veel mensen gaan tegenwoordig nog heel wat stapjes verder. Met grote machines die werken met verse koffiebonen bereiden zij ieder kopje koffie met veel liefde en aandacht. Een ware kunst is het geworden, met precies de juiste melk erbij, en na wat training zelfs een mooi motiefje erin getekend. Lang niet iedereen besteedt zoveel tijd aan zijn dagelijkse kopje koffie, maar de ontwikkeling is duidelijk: de manier waarop we met koffie omgaan is in de loop der jaren behoorlijk veranderd.

Welke manier waarop we met koffie omgaan pas jij toe?

15 Reacties

 1. 10/12/2020 / 09:17

  Wat een interessant blog. Ik drink zelf geen koffie omdat ik het echt niet lust. Maar mijn partner is er dol op.

 2. 09/12/2020 / 17:45

  Koffie drinken is bij mij geen favoriet, maar ik vind het zeker leuk om te kijken naar hoe de figuurtjes in de koffie worden gemaakt. En ik vind het inderdaad fijn om pads te gebruiken voor als mensen koffie bij me willen drinken.

 3. Mieke | Miek's Mind
  09/12/2020 / 12:04

  Ik drink koffie via de cups in mijn espresso machine van Nespresso, what else 😉 bonen zou ik later wel willen in mijn keuken en dan met opgeklopte melk mooie figuurtjes maken 😉

 4. Frederique
  09/12/2020 / 09:14

  In mijn familie was koffiezetten altijd wel een dingetje. Mijn stiefpa had zo’n speciaal espresso setje uit Italië gehaald waar hij heel trots op was haha maar ik luste toen geen koffie nog 🙂 En mijn oma vind het leuk om de toekomst uit de koffie te lezen, van die Turkse koffie in die kleine kopjes waar dan wat achterblijft wanneer je klaar bent. Ze kon het niet maar ze vond het leuk om te doen haha

 5. Jouvence
  08/12/2020 / 13:40

  Ik drink helemaal geen koffie, ik lust het niet. Mijn man haalt de koffie uit de Senseo, maar zou graag een apparaat met koffiebonen willen.

 6. 06/12/2020 / 15:20

  Ik drink geen koffie, kan niet tegen caffeine en het doet me niks. Ook thee niet. Heel saai haha.

 7. 06/12/2020 / 10:31

  hier Nespresso, what else 🙂
  Elke morgen een vers gemaakt latte macchiato. Enige kop koffie van de dag, maar wel met alle zorg gemaakt.

 8. 06/12/2020 / 09:55

  Ik lust zelf geen koffie dus de Senseo die we al jaren hebben is voor mij gewoon heel gemakkelijk 🙂 Mijn man wil echter wel langzaam een nieuwer, hipper koffiezetapparaat dus ik zal me er op termijn eens in verdiepen!

 9. 06/12/2020 / 08:41

  Ik zet koffie met met mijn D.E. koffiefilter apparaat. Dat is er tussenin. Het is geen kunst, maar ook geen Senseo.

 10. Natascha
  06/12/2020 / 08:07

  Ik drink helemaal geen koffie 🙂 Maar m’n vriend wel en op de ouderwetse manier. Heerlijk die geur!

 11. Corrina
  04/12/2020 / 17:55

  Wij hebben sinds kort een nespresso en ik-kan echt genieten van een lekkere capuccino

 12. 04/12/2020 / 09:46

  ik ben geen koffie drinker maar als ik koffie hoor dan denk ik aan onze nespresso ding met melk op schuimer. hiervoor hadden we een dolce gusto altijd en die mis ik toch wel want daar dronk ik wel koffie van

 13. Tania
  04/12/2020 / 09:22

  Ik lust jammer genoeg geen koffie. ik ben een grote theedrinker

 14. 03/12/2020 / 09:53

  Leuk om wat over de geschiedenis van koffie in ons land te lezen. Ik heb vanaf mijn jeugd al niets met koffie. Zelfs met veel melk lukt het me niet. In mijn huis kom je alleen DE verwenkoffie tegen, en zo lang de gasten dat lekker vinden, is dat voor mij genoeg 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }