Dessertwijnen: Hoe kies je de juiste?

Bij desserts schenken we het liefst een mooie dessertwijn. Maar welke? Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten dessertwijnen. De één past beter bij een fruitig dessert met mooie frisse zuren en genoeg zoetheid om een glimlach op het gezicht te toveren. De ander kan het best geserveerd worden naast een chocolade lava cake terwijl de donkere, warme chocolade zich langzaam een weg naar buiten baant.

Dessertwijnen
Lava Cake by viennetta
Dessertwijnen

Nu mijn zwangerschap voorbij is, mag ik weer alles eten en drinken. Yay! Niet dat ik er veel moeite mee heb gehad, maar het is wel fijn om ‘niet meer op te hoeven letten’. Dus de dessertwijnen voor bij de toetjes mogen ook weer koud gezet worden. Zo kies je de juiste voor elk dessert!

Witte en blauwe druiven

Dessertwijnen kunnen worden gemaakt van zowel blauwe als witte druivenrassen, maar de kleur kan nog wel eens misleidend zijn. Zo wordt de wereldberoemde, donkere en stroperige Spaanse dessertwijn PX gemaakt van ingedroogde Pedro Ximénez druiven. En dat is toch echt een wit druivenras. Deze dessertwijn, één van de zoetste ter wereld, past door zijn zoetheid uitstekend bij chocoladedesserts of intense blauwe kazen. Bij Merlot wijn denkt men automatisch aan een droge rode wijn, eventueel met wat vollere en zwoelere aroma’s van rijpe pruim en chocolade. Maar ook van de Merlot druif worden dessertwijnen gemaakt met een flinke dosis restzoet.

Dessertwijnen kiezen
Melted goat cheese sandwich with white wine by Natasha Breen
Nobele dessertwijn

Wereldberoemd is ook de zoete dessertwijn Sauternes uit Bordeaux. Deze edel zoete wijnen worden gemaakt van Semillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. De druiven worden onder de juiste weersomstandigheden aangetast door Botrytis Cinerea, ook wel bekend als nobele rot. Het vocht in de druiven verdampt, waardoor er naar verhouding meer suikers in de druif achter blijven. Deze exclusieve, weelderige wijn past bij veel soorten desserts, maar werkt niet zo goed samen met donkere chocolade. Dan kun je beter gaan voor een taart zoals een cheesecake of een amandel- of notentaartje. Zachte kazen zoals brie en blauwe kazen als roquefort passen ook uitstekend bij een glas Sauternes.

Leestip: 13 x Wijn is fijn, omdat…

Droge dessertwijn

Niet alle wijnen hoeven zoet te zijn bij een dessert. De druif Gamay is daar een voorbeeld van. Gamay wordt gebruikt voor de beste Beaujolais wijnen, is intens fruitig met een lichtvoetig karakter. Deze wijn, die ook goed licht gekoeld geschonken en gedronken kan worden, kan als aperitief gedronken worden en bij een dessert. Het frisse en fruitige karakter van deze wijn leent zich uitstekend bij een dessert van romige kaas. Je kunt dan denken aan kazen als Camembert, Reblouchon, Morbier en brie. Wanneer je een mousserende wijn kunt vinden van de Gamay druif, dan kun je een glas het beste serveren naast een dessert van rood fruit. 

Zorg dat het klopt

Welke dessertwijn u ook het liefst wil schenken, zorg ervoor dat de intensiteit en de zoetheid met elkaar overeenkomen. Een zoet gerecht heeft een net zo zoete of nog zoetere wijn nodig. Zitten er veel zuren in het dessert, bijvoorbeeld bij een fruitdessert, kies dan ook een dessertwijn met de nodige zuren uit.

Welke dessertwijnen drink jij het liefst?

6 Reacties

 1. 02/10/2020 / 19:44

  Handig artikel voor als ik voor vriendinnen eens een dessertwijn uit moet kiezen. Ik heb er zelf helemaal geen verstand van namelijk!

 2. 02/10/2020 / 19:01

  Dit laat ik meestal bepalen bij een (half) wijnarrangement in een goed restaurant. Zij hebben er dan toch het meeste verstand van. Al schijnt het wijnarrangement inmiddels een hot topic te zijn. Sommigen zien er liever vanaf en kiezen liever voor een fles wijn. Een dessertwijn is toch weer wat anders.

 3. 02/10/2020 / 10:52

  Ik drink zelden tot nooit alchohol hoogstens soms Gluhwein. Ik heb er dan ook helemaal geen verstand van helaas.

 4. corrina
  01/10/2020 / 08:02

  O dit is handig, ik vind af en toe een dessertwijntje wel lekker maar inderdaad welke kies je dan
  Meestal laat ik het aan de bediende over

 5. Caroline
  30/09/2020 / 17:05

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen favoriete dessert wijn heb. Als we uit gaan eten en soms kiezen voor een uitgebreid diner inclusief wijnarrangement, dan kan ik wel heel erg genieten van een dessertwijn, maar ik ben geen grote drinker. Meestal ga ik bij de 2e of 3e gang al over op water.

 6. hippiemeisje
  28/09/2020 / 11:01

  Ik vind wijn kiezen inderdaad zo moeilijk… eigenlijk weet je toch nooit op voorhand of hij lekker gaat zijn?
  Ik blijf daardoor ook weleens hangen bij de wijnen die ik al ken en al goed bevonden heb…
  Jammer eigenlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }