Voordelen van een gietijzeren grillplaat of -pan

Een gietijzeren grillplaat of -pan is eigenlijk niet weg te denken uit de keuken. Ik moet zeggen dat ik ze wat onhandig en zwaar vindt. En ze voelen een beetje vreemd aan. En je doet ze zeker niet in de vaatwasser. Maar de nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen. Zelfs voor je gezondheid! Daarom heb ik een aantal van de voordelen van een gietijzeren grillplaat voor je op een rij gezet.

Voordelen van een gietijzeren grillplaat
Cast iron pan via Shutterstock by Elena Veselova

Niet plakkerig

Een van de gezondheidsvoordelen van een gietijzeren grillpaat is dat deze al niet meer plakt, zodra deze een beetje glans van de olie heeft. Daardoor hoef je maar een heel klein beetje olie te gebruiken. Vroeger moest je een gietijzeren pan eerst ‘seasonen’ voor het eerste gebruik. Anders bleef je eten er juist wel aan plakken. ‘Seasonen’ houdt in dat je de hele pan (inclusief bodem en steel), nadat deze goed schoongemaakt is met water en zeep, insmeert met een laagje olie dat goed tegen hitte kan. Je laat de pan een uur op 200°C inbranden en herhaalt dit proces nog een keer. Echter krijg je tegenwoordig ook pre-seasoned gietijzeren pannen, waardoor je zelf alleen voor het onderhoud hoeft te zorgen. Dit doe je door het na elk gebruik goed schoon te maken met water en zeep en de pan weer in te smeren met een dun laagje olie voordat je deze opbergt, anders kan deze gaan roesten.

Hittebestendig

Nog één van de fijnere voordelen van een gietijzeren grillplaat is het feit dat ze enorm hittebestendig zijn. Het maakt niet uit of je deze nu op een kampvuur, de BBQ, je gasfornuis of in de oven plaats, de pan of plaat kan het allemaal aan!

Niet duur

Gietijzeren pannen en platen vind je in allerlei prijsklasses, maar ze hoeven niet per sé duur te zijn. Je hebt er al vanaf € 15,-, dus er is voor ieder budget wel een pan beschikbaar.

Voordelen van een gietijzeren grillplaat
Small cast iron pan via Shutterstock by Chudo2307

Voegt ijzer toe aan je eten

Ik vond dit eerst een beetje ongeloofwaardig, maar het schijnt dus echt waar te zijn. Elke keer dat je met een gietijzeren pan kookt, komt er ijzer vrij wat in je voeding terecht komt. Koken met zo’n plaat wordt dus zelf aangeraden aan mensen met een ijzertekort, zodat ze dit op deze manier kunnen aanvullen.

Vrij van gifitge stoffen

Zodra er krasjes of schilfertjes in je pan met anti-aanbaklaag zitten, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Dit komt je gezondheid niet ten goede en wil je dus absoluut niet. Deze problemen heb je met een gietijzeren grillplaat niet, omdat er geen anti-aanbaklaag inzit.

Veelzijdig in gebruik

Wanneer je denkt aan een gietijzeren grillplaat denk je natuurlijk allereerst aan grillen. Maar wanneer je een gietijzeren pan gebruikt kun je er ook mee (ondiep) frituren, bakken, sauteren en smoren.

Welke voordelen van een gietijzeren grillplaat bevallen jou het meest?

1 Reactie

  1. 11/02/2022 / 10:40

    Ik vind dit heel motiverend om een gietijzeren pan te kopen. Ik heb nu wel zo’n groene van dat bekende merk, waarop ik nu natuurlijk even niet kan komen… Maar die is inderdaad wel vrij zwaar waardoor ik hem niet zo gauw gebruik.

    Creuset! Dat was het merk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }