4 gezondheidsvoordelen van chiazaad

De Maya’s en de Azteken wisten het honderden jaren geleden al: chiazaad is een superfood! Het kleine, zwarte zaadje van de Mexicaanse chiaplant, is namelijk hartstikke gezond. Waarom precies? Wij zetten de gezondheidsvoordelen van chiazaad voor je op een rij!

gezondheidsvoordelen van chiazaad
Chia Seed Pudding via Shutterstock by Stephanie Frey
Vol met nutriënten

Ook al is het zaadje maar minuscuul, chiazaad zit boordevol belangrijke en voedzame nutriënten. Zo is het onder andere zeer rijk aan vezels, eiwitten, omega-3 vetzuren, ijzer, magnesium en calcium. Dit zorgt ervoor dat chiazaad een gunstige werking heeft op onder andere de spijsvertering, de kwaliteit van onze botten en spiergroei- en herstel. Ook is het een uiterst geschikte bron van calcium voor degenen die zuivelproducten liever achterwege laten in hun voedingspatroon.

Rijk aan antioxidanten

Naast vele nutriënten, barst chiazaad ook van de antioxidanten. Antioxidanten zijn stofjes die schade aan onze cellen kunnen voorkomen of vertragen. Ze ondersteunen ons immuunsysteem. Hoe minder ‘oxidatieve schade’ aan onze cellen, hoe minder waarschijnlijk het is dat we chronische ziekten zullen ontwikkelen. En, een bijkomend voordeel: antioxidanten zorgen voor een stralende huid!

gezondheidsvoordelen van chiazaad
Chia seeds via Shutterstock by Stephanie Frey
Bron van energie

Niets zo vervelend als je futloos voelen. Wellicht grijp je dan gauw naar een kopje koffie, maar je zou ook een schepje chiazaad aan je water toe kunnen voegen (vijf minuten wachten totdat de zaadjes het water hebben opgenomen en drinken maar!). Ook nog eens een stuk gezonder. Chiazaad is een stabiele, cafeïnevrije bron van energie. Door de gebalanceerde verhouding van eiwitten, vetten en vezels, krijg je geen pieken of dalen in je bloedsuikerspiegel.

Verminderd risico op hartziekten

Omdat chiazaad nutriënten bevat als omega 3-vetzuren, calcium en magnesium, heeft het een positieve werking op het hart. Deze nutriënten dragen namelijk bij aan het verbeteren van de gezondheid van het hart, omdat ze onder andere zorgen voor minder kans op ontstekingen, een betere overdracht van signalen naar het hart en betere spiergroei- en herstel.

2 Reacties

  1. 19/07/2022 / 12:06

    Ik strooi vaak wat chiazaad door mijn kwark. Laatst twee pogingen gedaan om chia pudding te maken, maar ben er eerlijk gezegd nog niet kapot van.

  2. 17/08/2021 / 18:33

    Ik heb ook een pot klaar staan op mijn keukenplank, hierdoor kan ik het heel snel in mijn kwark of smoothies verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }