Koffie kiezen die bij je past

Koffie lijkt op het eerste gezicht misschien een eentonig drankje, maar dat is het in werkelijkheid niet. Je kunt er veel kanten mee op. Daarom is het aan te raden om de koffie te kiezen die bij jou past. Van traditionele zwarte koffie tot trendy koffie met smaakjes. Koffie kiezen die bij je past wordt eenvoudiger met onderstaande tips.

Koffie kiezen die bij je past
Cup of hot cappuccino and chocolate bun via Shutterstock by Julia_Martyniuk.

Filterkoffie of espresso?

In de wereld van zwarte koffie is er een duidelijk onderscheid tussen filterkoffie en espresso. Waar je vroeger in ieder huishouden een filterkoffieapparaat terugvond, is vandaag de dag espresso ook heel geliefd. Bij espresso ga je voor de typische Italiaanse koffiesmaak, met veel kracht en pit. Gebruik Lavazza koffiebonen om een smakelijk bakje te zetten. Filterkoffie is wat zachter en ‘wateriger’, onder andere omdat er meer water bij de koffie gaat. Vind je koffie al snel te intens? Dan kun je beter beginnen met filterkoffie, want dit is een vrij milde koffiesoort. Heb je juist zin in sterke koffie, waarna je er weer even tegenaan kunt? Dan past espresso weer beter. Of denk zelfs aan een dubbele espresso, voor een wat grotere hoeveelheid koffie.

Extra’s kiezen bij je koffie

Hoewel je koffie zwart kunt drinken, is het ook lekker om er extra’s aan toe te voegen. Het is maar net wat hierin bij je smaak past! Je kunt er ook voor kiezen om soms koffie zwart te drinken en om er soms juist iets aan toe te voegen. Denk aan koffiemelk of suiker. Ook zoetjes passen bij koffie. Probeer verschillende toevoegingen uit en ga na wat je smaakvol vindt. Verder zijn luxe koffies populair. Denk aan een cappuccino of latte macchiato: ook thuis kun je dit gewoon bereiden, als je maar even weet hoe het werkt. Je kunt speciale koffiesiropen gebruiken voor een smaakje in je koffie: van karamel tot pistache. Pak op die manier lekker uit, want zo maak je je koffiemoment meteen een stukje specialer. En wellicht neem je er ook nog een lekker stuk chocolade bij.

Koffie kiezen die bij je past
A cup of coffee via Shutterstock by cikita oktarina

Koffie kiezen die bij het tijdstip past

Wil je variëren met de verschillende soorten koffie? Houd daarbij rekening met het tijdstip. Zo heb je ’s ochtends vroeg misschien behoefte aan een sterke espresso, om de dag te beginnen. Halverwege de dag is een filterkoffie juist weer een traktatie, of een cappuccino. Later op de dag kun je voor cafeïnevrije koffiebonen gaan, om de hele dag door van de smaak van koffie te genieten. Probeer daarom vooral op gevarieerde tijdstippen verschillende soorten koffie uit. Je kunt de ene kop koffie aan het begin van de dag te slap of sterk vinden, maar later op de dag juist heerlijk. Of precies andersom: dit zit bij iedereen weer anders.

Door veel te proeven kun je koffie kiezen die bij je past

Blijf vooral veel soorten koffie proberen. Je kunt namelijk denken dat je je favoriete koffie hebt ontdekt, maar er vervolgens achter komen dat je een andere koffie toch nog veel smaakvoller vindt. Het is een leuke ontdekkingstocht! Zeker als je nieuw bent als koffiedrinker en nog maar weinig koffiekennis hebt, valt er veel te proeven. Maak thuis verschillende soorten koffie en probeer allerlei koffie buiten de deur: langzaam maar zeker ontwikkel je je smaak. Zo kun je op een gegeven moment precies vaststellen wat je lekker vindt in een bepaalde koffiesoort, of wat juist niet.

Koffie is een heel persoonlijk drankje. De een vindt zwarte koffie geweldig, de ander gaat liever voor een zoete koffiesoort met extra smaakjes erin. En eigenlijk is er ook helemaal geen goed of fout! Geniet vooral van de koffie die jij lekker vindt – en neem de tijd om te achterhalen welke koffie dat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }