5x de lekkerste Italiaanse druivensoorten

Italië is een wijnland bij uitstek. Groot, gevarieerd, maar tegelijkertijd ook onbekend. Doordat het land eeuwenlang bestond uit onafhankelijke regio’s met elk hun eigen identiteit, taal, keuken en wijnbouw zijn er ontzettend veel verschillende wijnstijlen te vinden in Italië. Ook zijn er meer dan honderden druivenrassen te vinden. Bekende druiven als Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon kennen we allemaal wel, maar enkele van die honderden druivenrassen komen alleen lokaal voor. Dit zijn wat ons betreft de lekkerste Italiaanse druivensoorten!

lekkerste Italiaanse druivensoorten
Wine and cheese via Shutterstock by Yulia Grigoryeva
Pinot Grigio

Als er een wijn is die niet mag ontbreken in dit lijstje van Italiaanse wijn is het wel de Pinot Grigio. Hoewel de meeste denken dat Pinot Grigio uit Italië komt, is hij eigenlijk, net als veel van de meest populaire druiven ter wereld, geboren in Frankrijk. Hier staat hij bekend als Pinot Gris. De schil van de druif is niet groen zoals die van andere druiven, maar heeft een grijsblauwe tint waar hij zijn naam aan dankt.

Vanuit Frankrijk reisde de druif naar Zwitserland en vanuit daar vond hij zijn weg naar Noord-Italië waar hij uitgroeide tot een van de meest populaire witte wijnen van Italië. Wijn van Pinot Grigio druiven is heerlijk verfrissend en vol smaken van citroen, limoen, groene appel en kamperfoelie. 

Sangiovese

Als een van de beroemdste Italiaanse druiven zit de Sangiovese op de troon van het druivenrijk. Het aantal synoniemen en klonen dat deze druif telt is legio. Dat is dan ook gelijk de reden waarom Sangiovese wijnen oplevert die nogal uiteenlopend van smaak kunnen zijn. Van de delicate, bloemige smaken van de Montefalco Rosso tot de intense en krachtige wijnen als Brunello di Montalcino. 

lekkerste Italiaanse druivensoorten
Wine glasses via Shutterstock by luchschenF
Nebbiolo

Als je van grote, krachtige rode wijnen houdt dan is Nebbiolo iets voor jou. De druif is afkomstig uit Piemonte in Noord-Italië en staat bekend om zijn krachtige en volle wijnen. De meest bekende zijn de Barolo en Barbaresco, twee van ‘s werelds meest geliefde wijnen. De wijnen zijn krachtig van smaak, vaak hoog in alcohol en kunnen aroma’s van donker fruit, truffels, leer en tabak bevatten. 

Glera

Glera is een witte wijndruif die het meest bekend is vanwege zijn bijdrage aan Italië’s meest bekende mousserende witte wijn: Prosecco. De druif is te vinden in de regio Veneto in Noord-Italië en wordt het meest gebruikt voor de productie van mousserende wijnen, hoewel er ook stille witte wijn te vinden is gemaakt van de Glera-druif. 

Nero d’Avola

Deze bijzondere druif staat voornamelijk aangeplant in Sicilië waar het de belangrijkste druif is voor rode wijn. Vertaald betekent Nero d’Avola ‘Zwarte van Avola’. Dit is een verwijzing naar de kenmerkende donkere kleur van de druif. Deze inheemse druif is goed voor heerlijk fruitige wijnen met smaken van zwart fruit en kruiden. 

Wat vind jij de lekkerste Italiaanse druivensoorten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }