Heerlijke soorten rundvlees voor de BBQ!

Natuurlijk is het prima om in de supermarkt gewoon voor het vlees te gaan dat in de aanbieding is. Of voor het soort vlees dat je al jaren eet, en dat goed bevalt. Er zijn echter ook steeds meer mensen die meer willen. Die op zoek gaan naar de beste kwaliteit, naar bijzondere smaken en texturen. Naar vlees met een verhaal. Misschien niet voor iedere dag, maar wel voor bijzondere momenten, of om op de BBQ te bereiden. Gelukkig is er ook op dat gebied steeds meer keuze, waarbij de trends niet zelden uit de USA zijn over komen waaien. Deze soorten rundvlees voor de BBQ moet je eens proberen!

soorten rundvlees voor de BBQ
BBQ sliced steak via Shutterstock by Mironov Vladimir
Eens vergeten, nu populair: de bavette

Een stuk vlees dat je waarschijnlijk niet iedere dag in huis haalt, maar dat desalniettemin wel steeds populairder wordt, is de bavette. Jarenlang lieten we het een beetje links liggen, dit vlees dat uit de flanken van het rund komt. Het heeft een wat grove structuur en heeft een lange draad. Niet het meest voor de hand liggende vlees om te bereiden, misschien. Maar dan heb je het nog nooit geproefd! Een bavette steak is namelijk een echte smaakbom, zo intens en zo vol van smaak.

Kies altijd wel voor een kwalitatief goede variant, zoals bijvoorbeeld de Black Angus. Alleen zo weet je zeker dat je echt die goede smaak krijgt en het vlees zo goed mogelijk is. Bavette van een mindere soort kan een flinke tegenvaller zijn, en er misschien zelfs voor zorgen dat je het vlees voortaan weer links laat liggen. En dat zou zonde zijn. 

Qua bereiding is de BBQ de beste manier, maar ook in de keuken kun je er natuurlijk mee aan de slag. Misschien geen vlees voor iedere dag, maar niet voor niets in korte tijd buitengewoon populair geworden. De moeite waard om eens te proberen!

soorten rundvlees voor de BBQ
Short ribs via Shutterstock by Lyudmila Mikhailovskaya
Populair in Amerika en ook steeds meer in Europa: short ribs

Waar spare ribs de ribben van een varken zijn, zijn short ribs de ribben van een rund. In Amerika zijn ze minstens zo populair als spare ribs, maar in Europa blijven we nog een beetje achter. Toch lijkt daar steeds meer verandering in te kommen, en ontdekken steeds meer mensen deze runderribben.

In Nederland kennen we dit stuk vlees, ontdaan van de ribben, ook wel als klapstuk. Bijna iedereen weet dat dit vlees is dat je vooral langzaam moet garen. Ook bij de variant met ribben is dit het geval. Kies voor een vleesras dat vlees geeft dat goed dooraderd is, want dit zorgt voor het lekkerste vlees. Zorg dat je het langzaam gaart zodat het vet zich goed door het vlees kan verspreiden. Zo verandert een vleessoort die van nature niet per se heel mals is als door een wonder in een heerlijk zacht stuk vlees met een prachtige smaak.

Welke soorten rundvlees voor de BBQ zijn jouw favoriet?

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }