6X Voedingstips voor het voorkomen van maagklachten tijdens de Feestdagen!

voorkomen van maagklachten
Via Shutterstock

Vanaf morgen bestaat de kans dat je een stuk meer voeding binnenkrijgt dan je normaal gesproken gewend bent. Dit kan resulteren in maagpijn en je Kerst behoorlijk verpesten. Met deze tips voor het voorkomen van maagklachten tijdens de Feestdagen kom je de Kerst wel door!

Zelf heb ik regelmatig last van brandend maagzuur en ik kan je vertellen dat dat geen pretje is. Ik probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Less is More!

Zorg dat je kleine porties verdeelt over de dag. Dat scheelt enorm. Zo geef je je maag de kans om aan het eten te wennen en hoeft deze niet ineens een hele berg voedsel te verwerken. Daar wordt je maag niet vrolijk van en jij zeer zeker niet.

Makkelijk voedsel

En daarmee bedoel ik voedsel dat eenvoudig te verteren is voor je maag. Staat er brood op tafel? Kies dan voor wit brood. Je zou het niet zeggen, maar dit is makkelijker te verwerken als bruin brood. Dat het minder gezond is, is dan even niet belangrijk. Zelfs pasta is makkelijker te verteren dan aardappelen. Dat zou voor mij geen straf zijn! 😉 En oh, uiteraard kijk je uit met vettig voedsel. Dit komt je maag niet ten goede.

Quit smoking

Alhoewel de meeste mensen per 1 januari voornemen om niet meer te roken, kun je beter besluiten om dit voor de Feestdagen te doen. Ik wist niet dat roken dit kon veroorzaken, maar het schijnt dat dit een verslapping van het sluitspiertje tussen je maag en slokdarm kan veroorzaken. Hallo maagzuur!

voorkomen van maagklachten
Via Shutterstock
Wees zuinig met alcohol

Uiteraard kan een wijntje (of twee) geen kwaad. Dat kun je het beste zelf aanvoelen. Maar overmatig gebruik kan wederom klachten veroorzaken. Drink dus met mate en geniet!

Goed kauwen!

Ook dit is een puntje wat mensen vaak vergeten. Je hoeft het niet te herkauwen als een koe, maar zorg er wel voor dat je je eten niet te snel doorslikt. Het kost je maag minder moeite als het eten goed gekauwd en klein is.

Dit kun je beter niet nuttigen: 
 • Kolen
 • Alcohol
 • Sigaretten
 • Chocolade
 • Vettig eten
 • Vruchtensappen
 • Pittig eten
 • Dranken met koolzuur

Met deze tips moet het wel lukken om de Feestdagen zonder maagklachten en -zuur door te komen, toch?

Merry X-Mas to all!

Heb jij wel eens last van maagklachten?

Liefs,
Simone

 

1 Reactie

 1. 23/12/2016 / 12:06

  Handige tips! Ik ga eens kijken of het helpt, alhoewel… chocolade laten staan word denk ik ook nog wel een dingetje, haha. Alvast fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }