Heerlijke wijnen voor het najaar

In Europa drinken we allemaal graag een glaasje wijn. Met de Franse en Italiaanse wijnen in de buurt kan dat ook niet anders. En er is ook voor ieder wat wils: een zoete rosé, een verfrissend glaasje wit of een gezellig glaasje rood. Ook voor elk seizoen is er een geschikte wijn op de markt. Dit zijn lekkere wijnen voor het najaar!

wijnen voor het najaar
Autumn wine via Shutterstock by Yuliia Mazurkevych

Klaar voor het wildseizoen?

Nu we de zomer en de verfrissende rosétjes op een zonnig terras achter ons laten, is het tijd voor het wildseizoen. In het najaar wordt er op diverse soorten wild gejaagd. De bekendste zijn wellicht konijn, eend, fazant en ree, maar ook andere stukjes vlees smaken heerlijk in deze tijd van het jaar. Afhankelijk van het stukje wild op je bord is er ook een wijn die daar perfect bij past. Er wordt wel eens gezegd dat hoe donkerder je stuk vlees is, hoe zwaarder de wijn moet zijn. En bij zware wijn denk je natuurlijk meteen aan rode wijn. Maar wijn bij wild mag niet te overheersend zijn en moet vooral complementair zijn aan de smaken van het vlees. Wilde eend, bijvoorbeeld, heeft een delicate smaak en vraagt dus een stevige rode wijn. Tamme eend daarentegen matcht het best met een witte wijn die net niet te zwaar is, zoals een Italiaanse Pinot Grigio. Zoek dus even op welke wijn bij jouw gerecht past, voordat je zomaar een fles op tafel tovert.

Geen fan van wild?

In het wildseizoen is er een groot aanbod aan diverse vleessoorten die je vaak niet kan eten tijdens andere seizoenen. Maar misschien ben je geen fan van wild of eet je niet graag vlees in het algemeen? Waarom zou je dan geen lekkere Franse rode wijn kunnen drinken? Ook bij andere gerechten dan vlees kan je voor rood kiezen. Een frisse en fruitige Pinot Noir, bijvoorbeeld, smaakt heerlijk bij vette vis, zoals makreel en zalm, omdat hier de smaak van de wijn de vis niet overheerst. Mocht je geen fan zijn van rode, witte of roséwijn, kan je ook voor mousserende wijnen kiezen. Een champagne brut, bijvoorbeeld, past uitstekend bij zeevruchten.

wijnen voor het najaar
Woman with wine in autumn via Shutterstock by Sakharova Anastasia

Drink wat je lekker vindt

Door de jaren heen zijn er door wijnkenners verschillende combinaties ontwikkeld. Witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees, maar je kan het ook omgekeerd doen. Roséwijn drinken we eerder als aperitiefje, maar kan je ook perfect bij pasta drinken. Deze combinaties zijn een leidraad, maar drink vooral wat jij lekker vindt. Of misschien heb je zelf al een bijzondere combinatie ontwikkeld?

Welke wijnen voor het najaar drink jij het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }