In 5 stappen een wijnproeverij organiseren voor je vriendinnen

Wijnen, wijnen, wijnen! Zijn jij en je vriendinnen er gek op? Dan drinken jullie ongetwijfeld regelmatig samen een glaasje. Een wijnproeverij klinkt je dan waarschijnlijk als muziek in de oren. Je kunt zo’n proeverij bij een horecagelegenheid volgen, maar het is ook leuk om er zelf eentje te organiseren. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, kun je hier waarschijnlijk nog wel wat hulp bij gebruiken. De volgende 5 stappen komen bij een wijnproeverij organiseren van pas.

wijnproeverij organiseren
Wine tasting via Shutterstock by fornStudio

Wijnproeverij organiseren

Stap 1: prik een datum

Voordat je met de voorbereidingen voor de wijnproeverij begint, moet je eerst een datum prikken. Leg je vriendinnen verschillende data voor en laat ze aangeven wanneer ze kunnen. Kies het liefst voor een datum waarop iedereen aanwezig kan zijn, want dat is wel zo leuk. Komt het bijna nooit voor dat iedereen op dezelfde datum kan? Kies dan voor de datum waarop de meeste vriendinnen kunnen.

Stap 2: selecteer wijnen

Als er eenmaal een datum gekozen is, kun je beginnen met voorbereiden. Het is verstandig om eerst een aantal wijnen te selecteren. Om het jezelf makkelijk te maken, stel je eerst vast hoeveel wijnen er geproefd worden. Je weet zo hoeveel flessen je in moet slaan. Vind je het lastig om wijnen te selecteren? Koppel dan een thema aan de wijnproeverij. Kies bijvoorbeeld voor wijnen van hetzelfde druivenras. Als jullie enkel Merlot, Syrah, Chardonnay of Riesling wijn drinken, leren jullie de kenmerken van zo’n druif te herkennen.

Stap 3: verzamel informatie

Zijn de wijnen geselecteerd? Verzamel dan wat achtergrondinformatie over de wijnen die je serveert. Op deze manier steken je vriendinnen ook nog wat op van de proeverij. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de regio waar de wijn vandaan komt en zoek uit van welke druif hij gemaakt is. Kom je ook iets tegen over de smaak en geur van de wijn? Vermeld dit er dan bij en kijk jullie dit herkennen tijdens het proeven.

wijnproeverij organiseren
Goat cheese sliced on a wooden plate via Shutterstock by Predrag Milosavljevic

Stap 4: zorg voor hapjes

Gezien de naam denk je misschien dat er voor een wijnproeverij alleen wijn nodig is, maar dat is niet het geval. Er moet namelijk ook voldoende te eten zijn, waardoor hapjes niet mogen ontbreken. Koop niet lukraak wat hapjes, maar kies voor hapjes die bij de wijnen passen die jullie proeven. Een donkere, krachtige rosé is goed te combineren met bijvoorbeeld geitenkaas, terwijl een stukje gegrilde vis lekker is bij een glas rode wijn. Soms staat er op de fles met welke gerechten een wijn goed te combineren is. Je kunt ook zelf op zoek gaan, want online is genoeg informatie te vinden over wijn en spijs.

Stap 5: bepaal de volgorde

Heb je alles in huis? Bepaal dan tot slot nog de volgorde waarin de wijnen geproefd gaan worden. Je kunt het beste met de lichtste wijn beginnen en langzaam opbouwen naar de zwaarste wijn. Op deze manier blijf je de smaak van iedere wijn goed proeven. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om alle wijnen tegelijkertijd te serveren, zodat ze naast elkaar geproefd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }