Waar moet je op letten bij aanschaf van een printer?

De laatste tijd stoor ik me er aan dat we geen fijne printer meer in huis hebben en altijd bij anderen moeten gaan printen. Tijd voor een nieuwe! Voordat je een printer gaat kopen is het belangrijk te bedenken waar je hem voor wilt gebruiken. De beste printer is namelijk niet voor iedereen dezelfde. Eerste hulp bij aanschaf van een printer? In dit artikel vertel ik je waar je uit kunt kiezen.

aanschaf van een printer
Home office with printer via Shutterstock by Africa Studio
Wat voor documenten wil je printen?

Tekstdocumenten

Bepaal eerst of je naast zwarte afdrukken ook in kleur wilt printen. Als dat niet nodig is, dan kun je volstaan met een zwart-wit printer. Dit zal met name van pas komen voor mensen die veel tekstdocumenten willen printeren, waarbij kleur niet hoeft. Zwart is namelijk prima voor tekstdocumenten en veel zwart-wit printers zijn een zogenaamde laserprinter. Bij deze type printer is de afdrukkwaliteit van tekst ook meestal het beste!

Foto’s en brochures

Brochures, tijdschriftpagina’s en uiteraard foto’s worden het mooist afgedrukt uit een kleurprinter. Vooral inkjetprinters kunnen dat soort documenten mooi afdrukken. Uit de test van de Consumentenbond blijkt overigens wel dat die standaardregel niet altijd opgaat, want er zijn ook laserprinters die een voldoende halen voor drukwerk en inkjetprinters die prachtige tekstdocumenten afdrukken.

Kleurenprinters kunnen natuurlijk ook zwarte afdrukken maken, maar sommige kleurenprinters kunnen geen pagina’s in zwart afdrukken, als de kleurencartrdiges leeg zijn. Ook als er een aparte cartridge voor zwart in de printer zit. Dit kan een reden zijn om niet voor zo’n model te kiezen.

aanschaf van een printer
Printer via Shutterstock by NewFabrika
Prijzen vergelijken en inkt nabestellen

Het is altijd de moeite waard om een bezoek te brengen aan een online vergelijkingswebsite, zodat je de printer met de beste prijsdeal kunt scoren. Hiermee kun je al gauw enkele tientallen euro’s besparen. Dat is mooi meegenomen, toch? En over geld besparen gesproken: Heb je al nagedacht waar je jouw inkt gaat bestellen, als de cartridges aan vervanging toe zijn? Je kunt ervoor kiezen om deze na te bestellen bij de fabrikant, maar je bent vaak een stuk voordeliger uit door te kiezen voor een zogeheten klooncartridge. Daarbij is het wel belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare partij, zodat je zeker weet dat je kwaliteit koopt. Controleer daarom altijd de reviews op een website en of de firma garantie biedt op hun inkten. Een betrouwbare partner waar je huismerkinkten van Brother, Canon, Epson en HP kunt bestellen zijn onder andere 123inkt.nl en inktweb.nl. Denk bijvoorbeeld aan een HP 301 cartridge of een Brother LC-1240 cartridge, om slechts enkele voorbeelden te noemen.

Waar let jij op bij de aanschaf van een printer?

1 Reactie

  1. 27/06/2021 / 13:17

    Wat een fijn artikel, wij hebben sinds kort ook een nieuwe printer die jezelf kan vullen met inkt en dat is wel echt top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }