Autoverzekering afsluiten? Let op deze polisvoorwaarden!

Het scheelde niet veel of ik had twee maanden geleden een nieuwe auto gekocht! Op dit moment rijd ik nog altijd in mijn trouwe Alfa 147, wat echt een hele fijne wagen is, maar… stiekem droom ik ook van een Alfa Giulietta. Zodra ik voor de nieuwe auto ga, wordt het wel tijd om een andere autoverzekering af te sluiten. Bij een nieuwe autoverzekering afsluiten let ik op de volgende polisvoorwaarden.

autoverzekering afsluiten
Autoverzekering afsluiten

Heb je een nieuwe auto gekocht? Leuk! Voordat je echter in je nieuwe bolide kan touren is het wel belangrijk dat je van tevoren je autoverzekering goed regelt. Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor je autoverzekering en dus is het belangrijk om eerst verschillende autoverzekeringen te vergelijken voordat je iets afsluit.

Gelukkig is dit tegenwoordig hartstikke simpel, want bij verschillende vergelijkingssites kan je met een paar klikken je autoverzekering online berekenen. Besef wel dat de goedkoopste autoverzekering niet altijd de beste keuze is. Sommige verzekeraars hanteren namelijk hoge eigen risico’s of hebben afspraken met slechts een paar garages in het land waardoor je soms ver moet rijden voor een reparatie. Let bij het afsluiten van een autoverzekering dus goed op de volgende polisvoorwaarden.

Eigen risico

Sommige autoverzekeraars rekenen een eigen risico bij autoverzekeringen. Dit eigen risico ligt meestal ergens tussen de €135 en €150 maar kan in sommige gevallen ook fors hoger uitvallen. Zo wordt er bij jongeren onder de 24 jaar vaak een hoger eigen risico gerekend dan bij oudere bestuurders. Ook is het af en toe mogelijk om zelf je eigen risico te bepalen. Dit kan je een korting op de maandelijkse premie opleveren, maar zorgt er wel voor dat een eventuele schade flink in de papieren kan lopen!

autoverzekering afsluiten
Alfa Romeo Giulietta by Grisha Bruev
Schadevrije jaren

Autoverzekeringen werken vrijwel altijd met een bonus-malus regeling. Dit houdt in dat je korting krijgt als je schadevrije jaren opbouwt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je maandelijkse premie. Zodra je schade rijdt gaat je premie weer omhoog. Autoverzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel korting ze geven. De ene verzekeraar kan dus een voordelige beginpremie hebben, maar als ze weinig korting geven kan een andere (duurdere) verzekering in sommige gevallen toch goedkoper uitvallen. Let bij het afsluiten van een autoverzekering goed op of de verzekeringsmaatschappij de schadevrije jaren wel overneemt. Als je bijvoorbeeld een leaseauto hebt gehad worden soms niet alle jaren meegerekend. Dit kan een flink verschil maken in de kosten!

Nieuwwaarde versus dagwaarde

Helemaal als je een nieuwe auto rijdt is het belangrijk om na te gaan of de verzekeraar de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoedt als je je auto total-loss rijdt. Het verschil tussen de nieuwwaarde en de dagwaarde van je auto loopt al snel op tot duizenden euro’s, op zoveel extra kosten zit je natuurlijk niet te wachten als je een ongeluk krijgt! Mocht je een nieuwe auto rijden, let dan ook op de periode waarin de nieuwwaarde-regeling geldt om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo ben je er zeker van dat je straks zorgeloos kunt rondrijden in je nieuwe bolide!

Waar let jij op bij een autoverzekering afsluiten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }