Welke balkonvloer kiezen we voor onze balkon make-over?

Aan de voorkant van ons huis, aan de buitenkant van de kantoor- / kattenkamer, hebben we een balkon. Deze is dringend aan een opknapbeurt toe. De balustrade is al voorzien van een nieuw en fris laagje witte verf. Ergens in de komende weken wordt ook het beton geverfd. Maar welke balkonvloer kiezen we daarna? En hoe gaan we het leuk aankleden?

Balkonvloer kiezen
Balustrade is al wit. Het beton gaan we donkergrijs maken!
Balkonvloeren

Een balkon wordt steeds meer gezien als een verlengstuk van de woonruimte. In plaats van de betonnen ondergrond zijn er verschillende mogelijkheden om de vloer te bekleden. Er zijn verschillende soorten balkonvloeren, zoals bijvoorbeeld vloertegels van gras of hout. Uiteraard moet je de balkonvloer kiezen die het beste bij jou past.

Kunstgras als balkonvloer kiezen

Kunstgras kan gelegd worden op een dakterras of balkon. Kunstgras is een soort tapijt ontwikkeld om de aspecten van natuurgras zo dicht mogelijk te benaderen. Het wordt uitsluitend uit synthetische materialen gemaakt. Het gras geeft een natuurlijke outlook en het gevoel van buiten zijn wordt versterkt. Als je kunstgras voor op het balkon of dakterras gaat aanleggen, is het belangrijk dat de ondergrond egaal is en dat water goed kan weglopen. Een drainagemat zorgt voor een juiste waterafvoer. Voor gebruik op balkons wordt een lager kortpolig slijtvast kunstgras geadviseerd. Kunstgras is verkrijgbaar als tapijt of in tegels.

Hardhout als balkonvloer kiezen

Hout zorgt voor een warme, natuurlijke sfeer op jouw balkon. Je kunt kiezen uit balkontegels van hardhout of kunststof. De kunststof balkontegels zijn makkelijk te plaatsen dankzij het kliksysteem en bovendien duurzaam en onderhoudsarm. Een balkontegel van hardhout gaat gemiddeld vijftien jaar mee, is ook onderhoudsarm en blijft stroef, ook bij regenval. Deze heeft waarschijnlijk mijn voorkeur. Hout geeft altijd zo’n knusse uitstraling vind ik.

Betonverf

Betonnen balkons kunnen ook geverfd worden. Om het balkon te beschermen tegen weersinvloeden, betonrot te voorkomen en om er een eigen uitstraling aan te geven. balkonverf is slijtvast, sneldrogend en verkrijgbaar op waterbasis. Dit gaan we dus sowieso al doen, omdat de vloer natuurlijk niet aan de zijkanten en onderkant gelegd wordt… Maar je kunt er uiteindelijk ook voor kiezen om het balkon zo te laten.

Ook interessant: Zo creëer je een winterproof balkon!

Balcony via Shutterstock by Yulia Grigoryeva
Balkon inrichting

Met een fraaie balkonvloer heb je een basis, maar de inrichting maakt het natuurlijk af. Kies voor de juiste planten en zorg voor prettige verlichting. Comfortabel buitenmeubilair is er in allerlei maten en soorten.

Een balkon op de zonzijde kan in de huidige zomers behoorlijk warm worden. Zorg dan voor voldoende schaduw door het plaatsen van zonwering. Zonneschermen tegen de muur zijn een goede optie, maar ook een parasol kan voor de nodige schaduw zorgen. Bij ons zal dit niet direct nodig zijn, omdat we er waarschijnlijk niet gaan zitten. We hebben een grote tuin achterom. Maar we willen het balkon wel een beetje gezellig maken met bloemetjes e.d. En uiteraard kerstversiering in december!

Wat zou jij als balkonvloer kiezen?

3 Reacties

 1. 01/09/2020 / 11:01

  Ik weet het niet. Ik zou denk ik het eerst neigen naar kunstgras of zo’n kunstgrasmat.

 2. 27/08/2020 / 22:31

  Lastig he.. onze achtertuin tegels zijn ook helemaal beschadigd of onder de verf. dus we twijfelen ook even hoe we dit gaan oppakken.

  • 01/09/2020 / 15:45

   Ja vind het altijd lastig om keuzes te maken, maar uiteindelijk wordt het wel mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }