Andere begrippen bij ledverlichting

Ondanks het feit dat ledverlichting de standaard is geworden, hebben nog veel mensen moeite om de juiste ledlamp te kopen. Dikwijls zijn de termen voltage, wattage, Kelvin, lichtkleur, lichttemperatuur en lumen nog steeds niet bekend bij veel mensen. Toch zijn deze begrippen bij ledverlichting belangrijk voor het uitkiezen van de juiste lamp.

begrippen bij ledverlichting
Light Bulbs via Shutterstock by Ezume Images
Wattage bij gloeilampen

De tijd dat we uitsluitend gloeilampen kochten op basis van wattage is voorbij. De meest verkochte gloeilampen waren 25, 40, 60 of 100 watt. Het vermogen gaf niet alleen het verbruik aan, maar ook de lichtopbrengst. Voor de schermerlamp werd 40 watt gebruikt en voor de plafondlamp 75 watt. Bij ledverlichting zijn er andere kenmerken die bepalend zijn voor de lichtopbrengst en de lichtkleur.

Wattage is bij led uitsluitend verbruik

Het watt-vermogen bij een ledlamp geeft uitsluitend het verbruik aan. De gloeilamp van 40 watt heeft bij ledverlichting slechts een verbruik van 6 watt met eenzelfde lichtopbrengst. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing van maar liefst 85 procent! In feite geeft het aantal lumen de lichtopbrengst, maar ook de kleur van het glas bepaalt de lichtopbrengst. Helder glas biedt een hogere lichtopbrengst dan mat glas.

begrippen bij ledverlichting
Led light decoration via Shutterstock by Alena Ozerova
Lumen en lichtkleur

In een woning wordt voor de verschillende ruimten ledlampen gebruikt met 300 tot 900 lumen. Dit is vergelijkbaar met de gloeilamp van 25 tot 100 watt. De lichtkleur wordt aangegeven met de term Kelvin. Hoe lager de Kelvin, hoe zachter het licht. In feite loopt de temperatuur van warm tot koud. Een warme lichtkleur heeft 1800-2300K en een koude lichtkleur heeft 5000-6500K. Deze lichtkleur is vergelijkbaar met daglicht.

Welke fittingen zijn er?

Elke armatuur kent zijn eigen fitting. Zo kennen we de E27 en E14 fittingen. Ze worden ook wel grote en kleine fitting genoemd. Spotjes hebben veelal een GU-fitting. Afhankelijk van het voltage wordt de GU-10 gebruikt. Deze fitting wordt ook wel bajonetfitting genoemd. Spotjes met een lage 12 volt spanning hebben weer andere fittingen. Omdat ledverlichting een lange levensduur heeft, zijn er vaste led armaturen. In een led armatuur is de verlichting geïntegreerd en niet vervangbaar. Deze lampen hebben een gemiddelde levensduur van 30.000 uren.

Veel ledlampen zijn dimbaar. Hiervoor is er wel een speciale led-dimmer nodig. Op de productverpakking van ledlampen wordt aangegeven of de lamp dimbaar is of niet. Bij sommige ledlampen is ook de kleurtemperatuur dimbaar. Dit wordt aangegeven met de vermelding ‘Dim to Warm’.

Kende jij deze begrippen bij ledverlichting al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }