4 redenen waarom je beter een sim only abonnement kunt nemen dan een abonnement met toestel

Telefoonabonnementen met toestel zijn nog steeds populair in Nederland. Veel Nederlanders voorzien zichzelf hiermee iedere twee of drie jaar van een nieuwe smartphone. Maar is het ook de beste keuze? We bespreken vier redenen waarom je beter een sim only abonnement kunt nemen dan een abonnement met toestel. Met een klik op de volgende link kun je opties voor een sim only abonnement vergelijken.

beter een sim only abonnement
Smartphone sim card via Shutterstock by Hadrian
Nog geen nieuw toestel nodig

Een hele simpele reden om na je afgelopen abonnement geen telefoonabonnement met toestel te nemen, is omdat je huidige smartphone het nog prima doet. Waarom zou je een nieuwe nemen en daarvoor betalen? Want je betaalt zo’n toestel natuurlijk wel gewoon af via de abonnementskosten. De smartphone industrie is er wel een beetje op ingericht dat men regelmatig een nieuwe toestel koopt, maar dat wil niet zeggen dat je per se iedere twee jaar een nieuwe telefoon nodig hebt. Een smartphone wordt doorgaans minimaal drie jaar ondersteund met updates en kan ook daarna nog wel even mee. Houd dus het geld in de zak als de uitgave niet noodzakelijk is!

Niet te veel betalen voor je nieuwe toestel

Heb je wél behoefte aan een nieuwe smartphone? Dan lijkt het natuurlijk verleidelijk om dat in combinatie met een telefoonabonnement te regelen. Je regelt het abonnement en het nieuwe toestel op één plek, en dat is natuurlijk wel handig. Bovendien hoef je de aankoopprijs niet in één keer op te hoesten, omdat je de nieuwe telefoon afbetaalt tijdens de looptijd van je telefoonabonnement. Maar is het tegelijkertijd ook zo dat je in de regel te veel betaalt voor je smartphone via deze constructie. Het is vrijwel altijd zo dat je het toestel elders goedkoper kunt krijgen als je hem ‘los’ koopt en er vervolgens een sim only abonnement bij zoekt. Dit kan vele tientjes schelen als je goed genoeg zoekt. Je bent dus eigenlijk dief van je eigen portemonnee als je een telefoonabonnement met toestel neemt.

BKR-registratie

We noemden al dat je bij een telefoonabonnement met toestel je telefoon afbetaalt via de maandelijkse abonnementskosten. Is de prijs die je betaalt voor de telefoon hoger dan 250 euro? Dan wordt dit geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) als een afbetaling. Dat is op zich niet zo erg, totdat je een persoonlijke lening, doorlopend krediet of hypotheek wilt gaan afsluiten. De kredietverstrekker heeft dan inzage in het register en kan op basis hiervan besluiten jou minder geld te lenen. Ben je wanbetaler, dan wordt dit ook geregistreerd. Zo’n negatieve BKR-registratie kan als gevolg hebben dat kredietverstrekkers je helemaal geen geld meer willen lenen.

Sim card tray via Shutterstock by justyle
Goedkoper en flexibeler abonnement

Sim only abonnementen zijn doorgaans flexibeler dan telefoonabonnementen met toestel. Ten eerste kun je voor veel kortere looptijden kiezen, zelfs tot één maand, waardoor je ook weer snel kunt overstappen. Ook is het bij sim only abonnementen vaak in veel grotere mate mogelijk om tussentijds je bundel aan te passen om te voorkomen dat je betaalt voor tegoed dat je niet nodig hebt, of om juist te voorkomen dat je buiten je bundel terechtkomt en onnodig hoge extra kosten gaat maken. Daarnaast is het ook zo dat jee bij sim only abonnementen gebruik kunt maken van goedkopere budgetaanbieders, waardoor je hetzelfde beltegoed mét een netwerk met goede dekking voor aanzienlijk minder geld kunt krijgen.

Voor je portemonnee is het dus beter om voor een sim only abonnement te kiezen. Maar wil je wel graag een nieuwe smartphone die je liever niet in één keer wilt afrekenen, dan is een telefoonabonnement met toestel de betere optie voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }