Wat kun je op dagelijkse basis aan gezondheid doen?

Goed voor jezelf zorgen komt op veel punten neer. Van beweging tot verzorging, het telt eigenlijk allemaal mee. En het draait niet alleen om die verschillende punten, maar ook om de structuur en regelmaat die je hierin aanhoudt. Wat kun je op dagelijkse basis doen aan gezondheid? Dit zijn praktische tips.

dagelijkse basis aan gezondheid
Healthy sleep via Shutterstock by Gorodenkoff

Persoonlijke verzorging

Neem allereerst je persoonlijke verzorging serieus. Hygiëne is namelijk essentieel, zowel voor je gezondheid als voor je zelfvertrouwen. Het zit hem in meerdere aspecten. Douche bijvoorbeeld iedere dag. Je hoeft niet op dagelijkse basis je haar te wassen, maar even je lijf afspoelen is wel zo fris. Verder zijn er verschillende lichaamsdelen om fris te houden. Je tanden bijvoorbeeld: poets ze dagelijks twee keer. Denk daarnaast aan aanvullend onderhoud, zoals tanden stoken of flossen. Heb je grotere tandproblemen? Pak deze aan. Laat scheve tanden recht zetten met een onzichtbare beugel. Dankzij innovatieve technologie zie je zo’n beugel nauwelijks zitten, terwijl de beugel wel het werk doet. Dat is dus wel iets anders dan de traditionele slotjesbeugel. Een recht gebit betekent ook een gezonder gebit. Er is namelijk minder kans dat er gebitsproblemen optreden. Bij drsmile.nl stel je een behandelplan op, om tot een beter gebit te komen. Naast je gebit denk je ook aan goede verzorging van je huid, haar, handen, voeten en intieme delen. Maak hier een dagelijkse routine van voor jezelf, zodat het nauwelijks tijd of moeite kost.

Beweging

Kom lekker in beweging! Het is belangrijk om dagelijks een moment van beweging te hebben in je dag. De ene keer kan dat intensieve beweging zijn, de andere keer weer een matigere vorm van beweging: het is prima om dit af te wisselen. Zorg in ieder geval dat je er regelmaat in hebt. Beweeg je iedere dag een half uur tot een uur? Dan zit je meestal al helemaal goed. Als je het doel hebt om af te vallen, kun je nog wat langer bewegen. Kies een vorm van beweging waar jij blij van wordt. Waar de een dol is op hardlopen, springt de ander liever op de fiets. En waar de een graag in de sportschool te vinden is, wil de ander juist een teamsport proberen. Er is geen goed of fout! Zolang je plezier hebt in het bewegen, is het heerlijk om te doen.

dagelijkse basis aan gezondheid
Healthy walk via Shutterstock by Anton Havelaar

Voeding

Let op dagelijkse basis goed op je voeding. Zo is het verstandig om gevarieerd te eten, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Varieer dus tussen je maaltijden. Eet niet steeds maar weer ongeveer hetzelfde, maar probeer juist regelmatig iets nieuws uit. Dat maakt eten alleen maar leuker! Bepaalde ingrediënten mag je extra vaak eten. Probeer onder andere bij iedere maaltijd een grote component toe te voegen – dus ook bij bijvoorbeeld je lunch. Ongezondere keuzes laat je juist vaker staan. Natuurlijk mag je heus af en toe een cheat day hebben. Of iets pakken waar je echt trek in hebt. Maar zorg dat het allemaal in balans is. Zo houd je gezond eten vol, ook op de lange termijn!

Slaap

Slaap is heel belangrijk voor je gezondheid. Tijdens je slaap herstelt je lichaam namelijk veel. En ook mentaal gezien is slaap essentieel: het werkt als een soort ‘reset’. Je hebt je rust dus hard nodig! Vind je het moeilijk om goed te slapen? Misschien kom je moeilijk in slaap, of word je tussendoor juist steeds wakker. Pak slaapproblemen aan. Je kunt hier verschillende dingen voor doen, van een vast slaapritme aanhouden tot ontspanningsoefeningen uitproberen. Beweging gedurende de dag draagt trouwens ook bij aan beter slapen, omdat je aan het eind van de dag moe bent en die rust wilt pakken. Vermijd schermtijd voor het slapengaan, maar lees liever nog een boek. Zo ga je vervolgens slapen als een roosje.

De bovenste vier thema’s komen iedere dag weer terug als het aankomt op je gezondheid. Je kunt de focus leggen op een van de onderdelen, maar het is nog wel beter om de balans te vinden. Zo voel je je fit, sterk en goed. Iedere dag opnieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }