Ga je binnenkort studeren? De een heeft zo de juiste opleiding gevonden, maar de ander vindt de keuze veel ingewikkelder. Toch is het belangrijk om de juiste studie te kiezen die bij je past. Niet alleen qua studierichting, maar ook qua vorm en verdere invulling.
Tips om je te helpen bij de juiste studie kiezen
Type opleiding
De belangrijkste vraag om jezelf te stellen: welk type opleiding wil je volgen? Er zijn natuurlijk een heleboel richtingen om uit te kiezen. Misschien zie je jezelf al helemaal werken in een bepaald vakgebied. Of je wilt je passie volgen, en van je hobby je beroep maken. Als je van boeken houdt wil je wellicht een van de banen voor mensen die van lezen houden kiezen. Maar je kunt ook kiezen voor een bepaalde opleiding met het oog op carrièrekansen. Bij een business school leer je alles over de inrichting van bedrijven, bedrijfsprocessen, management, economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ga op die manier na wat je interessant vindt. Je kunt veel checks of tests doen om te achterhalen welke opleiding aansluit op je wensen en specialiteiten. Neem er vooral de tijd voor om een doordachte keuze te maken. Het is immers prettig als je meteen goed zit bij de opleiding die je kiest.
Particulier of regulier
Er zit een onderscheid tussen particulier of regulier onderwijs. Het regulier onderwijs wordt deels door de rijksoverheid betaald, waardoor de kosten voor de student een stuk lager zijn dan bij particulier onderwijs. Een nadeel aan regulier onderwijs is echter dat de klassen vaak groot zijn en de begeleiding op individueel niveau niet altijd toereikend is. Met particulier onderwijs kies je voor een optimale begeleiding, bijvoorbeeld bij een business opleiding HBO. Je kunt hierbij in drie jaar tijd een internationaal erkend BBA diploma behalen. Als student heb je doorgaans recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct, volgens de voorwaarden van DUO, of je nu een particuliere of een reguliere opleiding volgt.
De juiste studie kiezen: Voltijd of deeltijd?
De meeste studenten studeren voltijd. Zo kun je helemaal in de studie duiken en de studie zo snel mogelijk afronden, terwijl je daarbij de diepte van de stof ingaat. Maar als je bijvoorbeeld al werkt naast de studie, is het moeilijk om voltijd te studeren. In dat geval heb je vaak ook de mogelijkheid om deeltijd te studeren, waarbij je als het ware maar de helft van de tijd met de studie bezig bent. Denk goed na welke vorm het beste bij je wensen en levensstijl past.
Praktijk of theorie
Vind je het belangrijk om alvast zoveel mogelijk praktijkervaring op te bouwen tijdens je studietijd, of duik je liever in de theoretische stof? Ook hier kun je een specifieke voorkeur in hebben. Doorgaans is hbo-onderwijs meer gericht op de praktijk, en wo-onderwijs op de theorie. Maar tegenwoordig kan hier meer uitwisseling in zijn. Zo vind je in bepaalde studies juist een combinatie van praktijk en theorie, om de studie meer allround te maken. Maar het kan juist ook zo zijn dat je vooral baat hebt bij een van de twee vormen. Wil je bijvoorbeeld de onderzoekswereld in? Dan ga je je vooral bezighouden met de theorie. Wil je later ondernemer worden? Dan heb je juist veel aan praktijkervaring. Het is dus maar net hoe je de toekomst voor je ziet.
Vaak is het natuurlijk nog best lastig om alvast zo ver vooruit te kijken. Door voor een studie gericht op de praktijk en de theorie te kiezen, kun je nog alle kanten op. Of volg bij een theoretische opleiding een uitgebreide stage, om de elementen te combineren. Of ga bij een praktische studie juist voor een minor met een theoretische insteek. Op die manier geef je er een eigen draai aan.
Je studie bereidt je voor op je verdere werkleven. Kies daarom de studie die bij jou past. De bovenstaande tips maken alvast meer duidelijk.