Duurzaam buiten zitten

Beschik jij over een eigen tuin met terras, dan kun je genieten van het buitenleven. Het tuinonderhoud doe je natuurlijk zelf. Dat geldt ook voor de tuinmeubels. Die heb je immers voor een lange tijd aangeschaft. Tuinmeubels zijn geen seizoenproducten. Kwaliteit meubelen gaan jarenlang mee. Maar wat zijn kwaliteit meubels?

duurzaam buiten zitten
Wooden garden patio via Shutterstock by Photographee.eu

Materiaal en productie

Duurzaamheid wordt bepaald door de productie van het materiaal en de levensduur. Hout, rotan en bamboe zijn duurzaam. Metaal en kunststof zijn dat minder vanwege het productieproces. Hout is een veelgebruikt materiaal en gaat lang mee mits je het goed onderhoud. Hout is pas duurzaam als het voorzien is van een FSC keurmerk. Gekapte bomen worden vervangen en dat betekent dat de productie CO2 neutraal is

Teakhout meest gebruikte houtsoort

Er zijn veel houtsoorten maar teakhout is de meest gebruikte houtsoort. Het valt in de duurzaamheidsklasse 1. Ze zijn verkrijgbaar als tafels, loungesets en tuinstoelen en ligbedden. Met het juiste onderhoud gaat teakhout 25 jaar mee dus is het een juiste investering. Teakhout heeft de neiging om te vergrijzen. Het is een kwestie van smaak of je hier voor kiest. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden dan dien je het hout elk jaar op te schuren en te oliën. Voordeel van teakhout is dat het een redelijke prijs-kwaliteit heeft.

duurzaam buiten zitten
Egg chair via Shutterstock by hotographee.eu

Hardhout uit Europa

Natuurlijk zijn er andere houtsoorten zoals tropisch en Europees hardhout. Eiken en Tamme kastanje worden veel gebruikt in het wat duurdere segment. Hout blijft mooi door periodiek onderhoud, maar ook door het te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Worden de meubels niet gebruikt dan dien je de tuinmeubels te beschermen met een juiste afdekhoes of je zet de meubels binnen.

Duurzaam tuinieren doe je met genoeg groen in de tuin en zo min mogelijk bestrating. Kies voor natuurgras in plaats van kunstgras en misschien is een moestuintje wel iets voor jou? Kinderen vinden het werken met plantjes geweldig. Bij de supermarkt krijg je vaker moestuinMaatjes. Er zijn 15 soorten combinaties van spinazie-koriander tot wortel-bieslook.

Tuin verwarmen zonder heater

Wanneer je in het voor- of najaar al lekker in de tuin wilt zitten, wil je dit natuurlijk ook duurzaam doen. De tuin verwarmen zonder heater is dan een absolute must. 5 tips hiervoor vind je hier: Tuin verwarmen!

Hoe zorg jij voor duurzaam buiten zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }