Duurzaam huishouden: zie hier de beste tips

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Hoe groen is jouw huishouden? Je bent misschien al goed op weg, maar het kan steeds beter! Put inspiratie uit onderstaande tips en draag jouw steentje bij aan een gezondere planeet met een duurzaam huishouden.

Duurzaam huishouden
Sustainable drink bottle via Shutterstock by nito

Recycleer je afval

Je afval recycleren is misschien iets wat je al langer doet. Maar om een duurzaam huishouden na te leven, kun je misschien een stapje verder gaan door nog duurzamer om te gaan met afval. Misschien koop je nog wel plastic flessen water? Schakel dan over op glazen flessen of gebruik een waterfilter om kraantjeswater te drinken.

Voorzie een vuilnisbak met verschillende compartimenten om afval te scheiden. Spoor ook je huisgenoten en kinderen aan om hun afval te sorteren. En breng regelmatig een bezoekje aan het recyclagepark.

Bespaar op energie

Energiekosten die de pan uit rijzen zijn een goede motivator om te besparen op gas, water en elektriciteit. Maar wil je ook bijdragen aan een groenere planeet, dan doe je er goed aan spaarzamer om te springen met energie. Zet je verwarming een graad lager, zet een timer wanneer je doucht, kook met je deksels op de potten … Er zijn tal van trucjes om duurzamer om te gaan met energie.

Duurzaam huishouden
Sustainable cooking via Shutterstock by Africa Studio

Verduurzaam je schoonmaak- en wasmiddelen

Op een natuurlijke manier poetsen is zeer goed voor het milieu. Gebruik biologische producten, natuurlijke zeep of azijn om je huis te schoon te maken.

Voor je was kun je duurzame papieren wasstrips gebruiken.

Neem een draagtas mee naar de supermarkt

Een herbruikbare draagtas meenemen naar de (super)markt voor je boodschappen is niet alleen erg handig, je doet er het milieu ook een groot plezier mee. Bovendien staat een nettas ook erg hip! Deze zijn trouwens ideaal voor je groenten en fruit.

Consuminder

Koop je altijd nieuwe kleding en meubels? Probeer hier dan ook wat verandering in te brengen. Breng eens een bezoekje aan een kringwinkel of kijk op tweedehandssites of je geen leuke spullen kan kopen. Je kan je gewoontes zowel op het vlak van speelgoed, kleding, meubels, gereedschap, boeken … veranderen. Gooi kleding die je zelf niet meer nodig hebt of meubels die je niet meer wil, ook niet zomaar weg. Verkoop ze of schenk ze een tweede leven via kringwinkels.

Gebruik herbruikbare onderleggers

Zoek je een goed alternatief voor een papieren tafelkleed om je tafel te beschermen en decoreren? Ga dan voor onderleggers in (afwasbaar) plastic, bamboe, riet of zeegras. Onderleggers tafel beschermen je tafel niet enkel, ze zorgen ook voor een huiselijk gevoel. Bovendien hoef je zo geen papieren wegwerptafelkleed meer te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }