Een blog starten: Dingen die ik graag geweten had toen ik begon.

Ondertussen bestond mijn blog afgelopen mei alweer 7 jaar. In mei 2015 publiceerde ik mijn eerste artikel: Stop wishing, start doing! Van tevoren las ik al jaren andere blogs en had ook al heel veel gelezen over hoe je nu een blog kon starten. Toch zijn er dingen die ik tegenwoordig anders gedaan zou hebben. Aldoende leert men. Deze dingen had ik in ieder geval graag geweten bij een blog starten jaren geleden…

een blog starten

Domeinnamen registreren

Toen ik startte koos ik eerst voor een gratis WordPress blog. Handig voor als je eerst wilt bedenken of je het wel leuk genoeg vindt en of je het echt wilt, maar heel professioneel komt het niet over. Het duurde dan ook niet lang voordat ik me ging verdiepen in domeinnamen registreren. Na wat bloed, zweet en tranen en hulp van anderen stond mijn blog dan eindelijk live op mijn eigen domeinnaam. Wanneer dit precies was weet ik niet meer, maar het was niet lang nadat ik een gratis site geopend had. Ik merkte al snel dat de gratis WordPress thema’s erg beperkt waren en dat ik niet de vrijheid had om mijn website zo te maken als ik wilde.

WordPress thema kopen

Vervolgens heb ik wel nog enige tijd met vrij goedkope thema’s gewerkt, maar ook dat gaf uiteindelijk niet meer heel veel voldoening. Investeren in een goed thema met veel bewerkingsmogelijlheden is wat mij betreft een must. Sinds ik het Etoile thema van Pipdig gebruik ben ik meer dan tevreden! Alles is ontzettend makkelijk aan te passen en wanneer iets niet helemaal lukt kun je ze ook altij om hulp vragen. Ideaal!

een blog starten

Niche of geen niche

Ik heb me lang druk gemaakt omdat ik niet echt een niche heb. Ik vind het leuk om verschillende dingen te delen. Door de jaren heen zijn mijn interesses, en daarmee ook mijn artikelen, veranderd en dat vind ik prima. Voorheen schreef ik bijvoorbeeld veel vaker over reizen. Echter zijn de tijden sinds Corona en ik een zoontje kreeg veranderd, dus nu zie je ook hele andere onderwerpen terug, zoals interieur bijvoorbeeld. Ik schrijf over alles wat ik leuk vind, met een persoonlijk tintje. Heb ik daardoor minder bezoekers? Ja, vast. Maar bloggen is voor mij vooral een hobby, dus het moet leuk blijven. Ik probeer me dus niet meer druk te maken om het wel of niet hebben van een niche.

Geld verdienen met bloggen

Als beginnende blogger hoef je hier niet direct aan te denken, maar als je even bezig bent, kun je leren geld verdienen met bloggen. Hier had ik wel alvast meer van willen weten, zodat ik me daar wel al in had kunnen verdiepen.

Dat tijden snel veranderen

Soms lijkt het alsof bloggen ondertussen alweer ouderwets is. Tegenwoordig is vloggen en storytelling via Tiktok en Instagram helemaal hip. Echter ben ik niet iemand die erg goed is in Social Media kanalen bijhouden en vind ik het al helemaal niet prettig om mezelf te filmen. Af en toe voelt het nu dus alsof ik echt mijlenver achter loop en denk ik steeds: ‘Misschien moet ik me eens verdiepen in Reels of Tiktok’… Maar dan kom ik weer teug bij die niche… Want wie zit er te wachten op een Instagram account vol met verschillende onderwerpen? Als ik kijk naar andere bloggers die in mijn tijd of eerder gestart zijn is bijna iedereen meer gaan delen op Social Media naast het schrijven van blogs. Sommige zeer succesvol, anderen nog steeds net als ik. Wanneer ze zin hebben en vooral als leuke hobby ernaast. En dat is prima. Momenteel heb ik andere prio’s in mijn leven die mijn tijd opslokken. En wie weet verandert mijn blog wel weer mee en bedenk ik weer eens wat anders binnenkort…

Zou jij nog een blog starten in deze tijd?

1 Reactie

  1. Linda schrijft 't op
    20/07/2022 / 19:56

    Ik ben wel met een domeinnaam begonnen, maar offiicieel heeft de naam lindaschrijfthetop.nl te veel letters. Dus niet echt goed bij stil gestaan. Ik ben nog steeds aan het nadenken wel of geen niche blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }