Voorkom en bestrijd een verstopte afvoer

Een verstopt afvoerputje kan zowel voorkomen in de douche, de wasbak en de keukenafvoer. Veel mensen gebruiken de keukenafvoer als prullenbak en spoelen er van alles doorheen. Dit kan ervoor zorgen dat je afvoer verstopt raakt en er geen water meer doorheen komt. Lees hier over hoe je een verstopte afvoer kunt voorkomen en wat je kunt doen als je putje toch verstopt raakt.

een verstopte afvoer
Unclog drain via Shutterstock by New Africa

Doucheputje

Je afvoer in de douche of in het bad heeft het elke keer maar te verduren met jouw haren. Vooral mensen met lange haren kunnen nog vaak losse haren in hun doucheputje vinden. Dit kan gaan ophopen in combinatie met zeepresten en zal uiteindelijk ook schimmel veroorzaken. Schimmel kan ontzettend stinken en als de afvoer ook nog eens verstopt is dan is het helemaal geen pretje. Voorkom dit door een filter op je doucheput te leggen zodat je deze gemakkelijk kan verwijderen en de resten kan weggooien. Doe dit na elke douchebeurt waarbij je je haren wast en je zult zien dat je doucheputje niet zomaar verstopt raakt. 

Keukenafvoer

De keukenafvoer is geen prullenbak, toch gebruiken veel mensen geen filter en laten ze er etensresten doorheen komen. Etenswaren zoals rijst en havermout lijken misschien door de afvoer te passen maar dit kan zo maar verstopt raken. Zorg er daarom voor dat je een filter op je putje legt zodat je deze gemakkelijk kunt verwijderen met de etensresten en zo de prullenbak in kan gooien. Mocht je toch een verstopte afvoer krijgen is het handig om zo snel mogelijk te handelen. Ook kalkaanslag of vet kan er voor zorgen dat je afvoer verstopt, voorkom dit dus makkelijk met een filter. 

een verstopte afvoer
Stainless Kitch Sink via Shutterstock by winnond

Oorzaken van een verstopte afvoer

Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende oorzaken voor een verstopte afvoer. Je weet nu dat je geen etensresten moet doorspoelen, wat voor sommigen misschien al overduidelijk is. Maar ook kalk of vet kan ervoor zorgen dat je afvoer verstopt raakt. Zelfs in de wc kan dit gebeuren, gooi daarom ook nooit etensresten door het toilet heen. In de douche kan je afvoer verstopt raken door haren en zeep. Het gebruik van filters kan bij elke afvoer, behalve je wc. 

Oplossing bij een verstopte afvoer

Heb je toch een verstopte afvoer? Dan kun je ervoor kiezen om een speciaal middel te kopen dit probleem te bestrijden. Hier zitten vaak chemicaliën in die de resten met eten of haren zo laten verdwijnen. Meestal moet je dit even laten intrekken en uiteindelijk weg spoelen met heet water. Mocht je geen afvoerreiniger in huis hebben en ben je op zoek naar een oplossing? Dan kun je het ook proberen met soda en heet water. Maak hier een mix van in een liter beker en giet het in de afvoer. Ook kun je proberen een cola fles leeg te gieten in de afvoer, dit werkt namelijk niet alleen tegen roest maar werkt ook prima voor verstoppingen. Welk middel je ook kiest, laat het een paar uur intrekken zodat je zeker weet dat het natuurlijke middel de tijd krijgt om zijn werk te doen.

Hoe voorkom jij een verstopte afvoer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }