Wat houden deze energietermen in: 1 kWh en een kuub gas

Op je energierekening komen vaak termen voor waarvan je niet eens weet wat het betekent. Een paar van die termijn zijn onder andere 1 kWh en een kuub gas. Wil jij nou echt eens je rekeningen gaan begrijpen en snappen waar je voor betaald? In dit artikel ga ik je uitleggen wat het betekent en hoe deze kosten worden berekend.

energietermen
Using heater at home in winter via Shutterstock by Mariia Boiko

Wat is een kuub gas?

Een kuub gas klinkt misschien niet bekend, maar wat denk je als je een kuub zand hoort? Als je ooit je tuin een make over hebt gegeven, dan heb je dat vast weleens voorbij horen komen. Ditzelfde principe wordt ook voor gas gebruikt; een kuub gas. Nu ben je misschien ook benieuwd geworden naar wat kost een kuub gas. Hier is geen kant en klaar antwoord op te geven, want het ligt natuurlijk aan de marktwaarde van dat moment. Wil je weten wat jij betaalt voor een kuub gas (of per kubieke meter), neem dan je energierekening eens onder de loep. Daar kun je het op vinden. 

Wat houdt 1 kWh in?

1 kWh is de afkorting voor 1 kilowattuur en dit betreft de elektriciteit. Iedereen verbruikt elektriciteit, het ene huishouden meer dan het andere. Hoeveel je verbruikt ligt onder andere aan hoe groot jouw gezin is. Woon je alleen, met zijn tweeën of heb je ook thuiswonende kinderen? Dit zijn allemaal factoren die meewegen in jouw verbruik. Wat kost 1 kWh ligt aan wat de tarieven op dat moment zijn, maar ook of je op een piekuur zit of op een daluur. Wil je weten wat jij op dit moment betaalt per kilowattuur, bekijk dan eens je energierekening. Hierop kun je alles vinden. Je krijgt meestal ook een maandelijks rapport van je verbruik in de mail of in de verbuiksapp van je energieleverancier. Deze kun je onder de loep nemen om te kijken waar je kunt besparen.

energietermen
Electric fan heater via Shutterstock by Pixel-Shot

Je verbruik en de kosten kunnen variëren

Zoals hierboven al even benoemd, kan je verbruik maar zeker ook de kosten variëren per moment. Het ene moment liggen de tarieven hoger dan op het andere moment. Dit ligt aan de marktwaarde. In tijden van crisis (bijvoorbeeld oorlog) kunnen de tarieven omhoog schieten. Het tarief maakt verder geen verschil waar in Nederland je woont, Netbeheerkosten kunnen wel per regio verschillen. Het belangrijkste is om -voordat je contract aangaat- de energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken en te bekijken welke het beste bij jouw situatie past. Laat je niet verleiden door een welkomstbonus, vaak wordt dit later weer ergens extra berekend. Het zijn vaak mooie lokkertjes, maar lang niet altijd gunstig voor de klant. Houd dat in je achterhoofd bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }