Een kindvriendelijke tuin : 4 Tips!

Zodra kinderen beginnen te kruipen en lopen zit een ongeluk in een klein hoekje. Nu ben ik geen voorstander van alles wegzetten, afdekken en afplakken, maar je moet er wel voor zorgen dat de grootste gevaren jn huis weg zijn, zodat je niet elke seconde hoeft op te letten als de kleine even alleen speelt. Ditzelfde geldt zeker voor de tuin. Een kindvriendelijke tuin is zeker belangrijk als je wilt dat je kind zich ook daar vrij kan bewegen. Gevaarlijke situaties voorkomen is een must. Daarnaast moet het voor een kind ook fijn zijn om in de tuin te spelen en moet het er net zo veilig voelen als binnen. Deze tips zullen zeker helpen bij het maken van een kindvriendelijke tuin!

Een kindvriendelijke tuin
Tree house via Shutterstock by Andre Silva Pinto

Kunstgras

Kunstgras biedt vele voordelen en is uitermate geschikt om jouw tuin kindvriendelijk te maken en houden. Doordat je geen kunstmest en pesticiden hoeft te gebruiken is dit gras vrij van gif. Door het zachte materiaal en de dikte irriteert het de huid van je kind niet en maken ze een zachte landing wanneer ze vallen. Ideaal dus! En ook fijn voor mama’s. Wanneer de kids na een regenbui op dit gras gespeeld hebben, komen ze niet modderig en nat naar binnen, dankzij het afwateringssysteem. Nog een leuke bijkomstigheid is dat je dit gras tegenwoordig zelfs in meerdere kleuren kunt kopen. Wedden dat de kids daar dol op zijn?

Verschillende zones

Zorg voor een apart speelhoekje voor de kids waar ze naar hartelust kunnen spelen. Zet er een speelhuisje neer of bouw een boomhut. Zorg er wel voor dat je ze vanuit binnen altijd in de gaten kunt houden. En het fijnste is als je een andere zone gebruikt dan het terras waar je in de zomer ook eet en zit. Die plek wil je vrij houden van allerlei speelgoed.

Een kindvriendelijke tuin
Sand box in garden via Shutterstock by Nadiia Nasaduik

Grondbox

Wanneer je nog hele kleine kinderen hebt, kun je er ook voor kiezen om tijdelijk een grondbox te plaatsen. Deze zorgt evoor dat je kind op een veilige plek zit. Om het kunstgras nog zachter te maken kun je hier ook foam speelmatten in leggen, zodat je kind zonder pijn kan vallen en opstaan.

Kindvriendelijke planten

Het is ook belangrijk om te kijken welke planten en struiken je in de tuin laat groeien. Zoek naar planten en bloemen die niet giftig zijn, zodat er geen gevaar dreigt wanneer nieuwsgierge kinderen een bloemetje of blaadje in hun mond stoppen tijdens hun ontdekkingstocht door de tuin.

Welke voorzorgsmaatregelen neem jij om een kindvriendelijke tuin te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }