Zelf een terrasoverkapping bouwen? Deze tips helpen je op weg!

Bij het bouwen van een terrasoverkapping komt veel kijken. Je moet met een aantal dingen rekening houden, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van deze mooie toevoeging aan jouw huis en tuin. Zelf twijfelen we al enige tijd om een overkapping te nemen of om zelf een terrasoverkapping te bouwen, omdat we toch merken dat een zonnescherm niet helemaal voldoet aan onze wensen. Daarom verzamelde ik een aantal handige tips, die ik ook direct met jullie kan delen!

Zelf een terrasoverkapping bouwen
Patio in garden via Shutterstock by Photographee.eu
Vormgeving

Allereerst ga je natuurlijk bedenken welk soort overkapping je wilt. Maak eerst een ruwe schets en werk deze daarna zo goed mogelijk uit door rekening te houden met de maten en materialen en dergelijke. Het is het mooist als de overkapping enigzins aansluit bij de stijl van het woonhuis. De meest gebruikte materialen zijn hout en aluminium. Als je graag glazen schuifwanden wilt is aluminium vaak de beste optie. Om de glazen schuifwanden zo energiezuinig mogelijk te maken kies je voor dubbel glas en een tochtstrip glazen schuifwand. Als je liever voor een knussere uitstraling gaat is hout een betere optie.

Afvoer van het water

Als we ons zonnescherm vergeten binnen te halen, tijdens een regenbui, zien we altijd dat er enorm veel water op blijft staan. Dit is bij een overkapping niet anders. Denk dus goed na hoe je ervoor kan zorgen dat het water afgevoerd wordt. Zorg dus voor een goede afvoergoot en vang het water eventueel op in een regenton, zodat je tuin niet drassig wordt en onder water komt te staan. Voordeel hiervan is dat je het water ook weer kunt hergebruiken.

Zelf een terrasoverkapping bouwen
Patio cover in garden via Shutterstock by Artazum
Verlichting

Dan nog een belangrijk onderdeel. De verlichting! Indien je niet kiest voor een dak dat licht doorlaat, kun je ook kiezen voor een lichtstraat. Daarnaast wil je voor de late uurtjes wellicht ook wat sfeerverlichting. Wat je ook kiest, er is één ding belangrijk. De verlichting moet zowel water- als vochtbestendig zijn.

De inrichting

Zodra je overkapping staat komt het leukste gedeelte. De inrichting! Wat maak jij ervan? Een heerlijke plek om te ontspannen met luxe tuinmeubelen? Of toch liever een buitenkeuken? Wat je ook kiest, maak het vooral af met knusse accessoires. Denk aan dekentjes, kussentjes, potten en planten.

Zou jij zelf een terrasoverkapping bouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }