Fotografie accessoires die ik gebruik + Wish List

Sinds begin dit jaar ben ik eindelijk weer eens gestart aan één van mijn doelen. Het afronden van de online cursus ‘Nooit meer op de automatische stand fotograferen’ van Vink Academy. Door omstandigheden is dit er in de afgelopen 2 jaar nog niet van gekomen. Maar nu ben ik alweer over de helft dankzij het 9-weken programma speciaal voor cursisten die deze cursus gekocht hebben. Het leek me dus een mooi moment om te kijken naar de fotografie accessoires die ik gebruik en welke ik nog zou willen aanschaffen.

Fotografie accessoires
Close-up Nikon D5600 lens via Shutterstock by MilaJphotos

Nikon D5600

Mijn spiegelreflexcamera is niet echt een accessoire, maar toch belangrijk om deze te benoemen in dit artikel. Nadat mijn Canon camera kapot ging, besloot ik om voor de Nikon D5600 te gaan. Ik ben enorm blij met deze camera. Deze maakt foto’s van erg goede kwaliteit, is niet zwaar om te dragen en heeft een uitstekend ISO-bereik, wat het mogelijk maakt om goede foto’s te maken wanneer het donker is. Ook is het mogelijk om de foto’s via WiFi naar mijn smartphone te sturen. Ideaal dus.

Uiteraard heeft de camera veel meer functies. Om mijn camera beter te leren kennen en bedienen, keek ik naar de Nikon D5600 Overview Tutorial van Tony Northrup. In 1,5 uur tijd laat hij je allerlei functies en handige tips and tricks zien. Zeker aan te raden. Dit is fijner dan een complete handleiding doorspitten.

Lenzen / Objectieven

Ik heb twee Nikon lenzen. De 18-105mm (zoomlens) kocht ik in combinatie met de camera. Ik geloof dat het destijds een actie was en deze leek me fijner dan een standaard 18-55mm kitlens. Met deze lens kun je bijna alles wel fotograferen. Zowel van dichtbij als ver weg. En dat is ideaal als je een keer niet te veel mee wilt slepen.

Ook heb ik vrij snel een 50mm 1.8 (prime) lens gekocht, omdat ik denk dat dit een lens is die gewoon iedereen moet hebben. Het is een lichtsterk objectief met een hele mooie scherptediepte. Ook maak je met een prime lens scherpere foto’s dan met een zoomlens. Ideaal voor portretten van de kinderen of huisdieren.

Daarnaast heb ik nog een Tokina 11-16mm (groothoek)lens gekregen van iemand om mee te experimenteren. Deze heb ik nog niet heel vaak gebruikt, maar is ideaal om landschappen of architectuur te fotograferen.

Ik heb ook nog twee Canon lenzen. Een 18-55mm en een 50mm 1.8, waarvan de autofocus niet meer heel goed werkt. Ik heb eens proberen uit te zoeken of je deze ook op een Nikon kan gebruiken met een adapter, maar volgens mij is dat niet het geval. Ook had ik in de tijd dat ik mijn Canon camera nog gebruikte een Tamron 18-200mm.

Statieven

Toen ik nog niet goed snapte wanneer ik welke instellingen op mijn camera moest gebruiken dacht ik dat je een statief alleen nodig hebt wanneer je in het donker fotografeert. Nu ik weet hoe ik mijn camera moet gebruiken, weet ik wel beter. Daarom heb ik sinds kort ook een statief besteld: De Hama Star 63. Een fijn statief dat niet al te zwaar is en waar ik goede recensies van gelezen heb.

Ook heb ik een Joby Gorillapod, die handig is als je niet je hele statief wilt meenemen. Het fijne aan deze gorrilapod is dat je deze ook om een tak of lantaarnpaal kunt buigen.

LitraTorch 2.0

De LitraTorch 2.0 is een zeer compacte LED-lamp die je kunt gebruiken in situaties wanneer er weinig licht is en je niet de mogelijkheid hebt om een statief of andere daglichtlampen mee te nemen. Ondanks dat deze LED-lamp zeer klein is, komt er waanzinnig veel licht uit. Ik moet soms zelfs even met mijn ogen knijpen, zo fel kan deze zijn. Gelukkig zijn er meerdere standen. Een ideale gadget wanneer je dus lichtbepakt op pad wilt gaan en iets meer licht nodig hebt.

Fotografie accessoires
©simscupoftea

Lensball

Een andere leuke gadget die ik wel eens heb gebruikt, maar waar ik nog veel meer zou willen doen is de Lensball. Een lensball is een glazen bol die de wereld ondersteboven laat zien. Als je een beetje creatief bent kun je hier de mooiste effecten mee creëeren.

Fotografie accessoires op mijn wish list

Er zijn nog wel een aantal fotografie accessoires die ik graag zou willen hebben. Wel moet ik van mezelf eerst de cursus afgerond hebben en er meer tijd voor (kunnen) vrijmaken. Anders is het zonde van het geld. Deze fotografie accessoires zou ik nog graag willen aanschaffen:

  • Een 18-200mm lens
  • Een macrolens
  • Een afstandsbediening die op infrarood werkt
  • Een grijsfilter
  • Een betere draagriem

Welke camera en fotografie accessoires gebruik jij allemaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }