Stadsfotografie: tips voor beginners

Eén van de mooiste vormen van fotografie is stadsfotografie. Of het nu eeuwenoude ruïnes zijn in Athene of hypermoderne skyscrapers in New York. Wil jij graag ook adembenemende foto’s nemen op jouw volgende citytrip? Wij geven je enkele tips om van jou een professionele stadsfotograaf te maken.

Stadsfotografie

Begin in jouw stad

Zoals bij alles in het leven, baart oefening kunst. Dit geldt ook zo bij fotografie. Veel foto’s nemen is dus de boodschap. Train jezelf dus in eigen stad. Hier ken je de gezelligste straatjes en andere verborgen pareltjes. Zoek je toch nog wat extra inspiratie voor je op pad gaat? Ga eens langs bij je lokale fotograaf in Antwerpen bijvoorbeeld, alvorens je de stad fotografeert. Hier kan je wat tips vragen, het werk van de fotograaf bewonderen en geïnspireerd raken door zijn of haar foto’s. Vervolgens kan je dan de stad in trekken en je ding doen. Trek vooral veel foto’s, om ze achteraf thuis te evalueren en kijken hoe je het eventueel beter kan doen.

Stadsfotografie

Vermijd de drukte

Als het je ambitie is om de stad in zijn meest pure vorm te fotograferen, zorg dan dat je de drukte vermijdt. Dit kan je doen door heel vroeg op te staan, wanneer de rest van de stad nog ligt te slapen. Je zal merken dat je zo de stad op een heel andere manier ervaart. Contacteer eens een professionele fotograaf in België waar je een cursus stadsfotografie kan bij volgen, zo leer je het best de kneepjes van het vak. Je kan ook het tegenovergestelde doen, en in de nacht fotograferen. Hier ga je veel mooie foto’s kunnen trekken door te spelen met het nachtlicht. Zorg ervoor dat je bij nachtfoto’s je flits uitschakelt en je sluitertijd aanpast, om zo het licht het best vast te leggen.

Technische tips

Voor architectuurfotografie kies je best een groothoeklens. Op deze manier kan je veel meer in je foto’s krijgen, handig dus voor gigantische skyscrapers te fotograferen. Om gebouwen volledig scherp te krijgen heb je een grote scherptediepte nodig. Het is dus aangeraden om je diafragma zo hoog mogelijk in te stellen. Eens je dit gedaan hebt kan de pret beginnen!

Stadsfotografie

Zoek schoonheid in de gewone dingen

Bij stadsfotografie hoeft niet enkel de stad in beeld te zijn. Het mooie aan steden zijn ook de mensen die erin wonen. Dus nee je hoeft niet altijd vroeg op te staan om een stad te fotograferen. Zo kan je ook schoonheid vinden in de gewone dingen die mensen doen in de stad. Denk aan een oud koppel dat in een parkje een boek aan het lezen is. Of een marktkramer die zijn nieuwste product verkoopt. Leef je volledig uit en fotografeer wat jij mooi en inspirerend vindt. Waar kunnen we jouw eerste foto’s zien?

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }