Geld sparen om te reizen! (Of andere leuke dingen…)

geld sparen
Piggy Bank by Romolo Tavani

Geld sparen is niet voor iedereen makkelijk. Maar het is wel leuk om iets opzij te zetten, zodat je af en toe wat geld kunt besteden aan dingen die je leuk vindt. In mijn geval zou dat geld sparen om boeken te kopen zijn. Of voor mijn rondreis door de Verenigde Staten! Maar wellicht heb jij liever een nieuwe keuken in huis. Wat je ook kiest als spaardoel, hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om geld sparen!

Geld sparen

Het is niet altijd makkelijk om te sparen. Toch zijn er veel dingen die je zou kunnen laten of die je een stok achter de deur bieden. Heb jij een bepaald doel voor ogen? Weet je waar je voor wilt sparen? Dat maakt het al een stuk makkelijker. Denk even rustig na en bedenk iets dat je echt dolgraag zou willen. Een nieuwe tuin? Een huisje? Die ene leuke vakantie? Of die net iets te dure broek? Het kan allemaal! Heb je iets in gedachten? Mooi! Dan gaan we samen kijken hoe je geld sparen kunt. Ik kies voor een rondreis door de Verenigde Staten! Daar spaar ik al een tijdje voor en daar denk ik altijd aan als ik een andere (dure) uitgave wil doen. Let’s go!

1. Maak een lijstje

Of je nu naar de supermarkt of een andere winkel gaat, zorg dat je altijd een lijstje met spullen die je nodig hebt, meeneemt. Zorg er dan voor dat je niks anders aanschaft, dan op het lijstje staat. Uiteraard heb je van tevoren al bedacht of je deze spullen wel echt nodig hebt!

2. Bespaar energie door over te stappen

Deze tip kan ik zelf eigenlijk ook wel eens gebruiken. Ik ben iemand die niet snel zal overstappen van energie aanbieder of zorgaanbieder of iets dergelijks. Terwijl het je soms een heleboel kan opleveren als je de energie aanbiedingen in de gaten houdt. Soms kun je tot wel € 250,- per contract sparen. Alle beetjes helpen, toch?

3. Gebruik vergelijk sites

Is jouw product nergens in de aanbieding? Kijk dan goed na welke winkel dit product voor de laagste prijs verkoopt. Houd uiteraard ook rekening met verzendkosten en dergelijke bij online shops. Dit is vooral handig bij grote aankopen. Zo zul je zien dat dit vaak tientallen euro’s kan schelen.

4. Meld je aan voor enquete- en spaarsites!

Het kost wel een beetje van je tijd, maar als je een klein centje extra wilt verdienen zijn sites als Euroclix en Waardevolle Mening de ideale oplossing. Hier krijg je betaald voor het invullen van onderzoeken. Ik heb zelf al meerdere malen uitbetalingen mogen ontvangen. Ook kun je er bij sommige sites voor kiezen om het geld in vouchers uit te laten betalen. Zo koos ik bij Waardevolle mening voor Bol.com bonnen. Hier koop ik dan dingen mee die ik leuk vind, maar geen geld aan wil uitgeven, omdat ik aan het sparen ben voor mijn verre reis!  Bij Euroclix kun je ook nog extra clix sparen indien je shopt via hun site. Bijvoorbeeld; ik boek een reis via Booking.com. Normaal gesproken zou ik dat direct via Booking.com doen. Nu ga ik eerst naar Euroclix en krijg ik er clix voor terug. Deze worden dan opgeteld bij jouw totaal saldo. Ideaal dus, want uiteindelijk betaal je zo minder! En het uitbetaalde geld voer je aan spaarpot. Is die ook weer gelukkig! 😉

5. Word lid van United Consumers

Via deze site spaar je daadwerkelijk geld. Ik koos ervoor om me aan te melden en een zorgverzekering via VGZ te nemen. De korting die je krijgt via United Consumers wordt elke maand voor je bewaard. Ik was dit helemaal vergeten. Na twee jaar kwam ik er achter dat ik al € 260,- in mijn account had gespaard. Deze kun je laten uitbetalen en staat binnen enkele werkdagen op je rekening. Je kunt er ook voor kiezen om het automatisch te laten uitkeren als je een bepaald bedrag bereikt hebt. Ideaal! Je kunt via UC besparen op tanken, energie, je zorgverzekering en je GSM. Ik zie net trouwens dat je ook € 2,50 krijgt voor het aanmelden van vrienden etc. Leuk! Mocht je lid willen worden, dan zou ik het leuk vinden als jullie mijn e-mailadres vermelden op het aanmeldformulier. Dat is schaeks.simone [at] gmail.com. (Dan wel [at] even vervangen door een @.)

6. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt!

Herken je dat? Dat het huis vol ligt met spullen die je eigenlijk toch niet meer gebruikt? En eigenlijk zijn deze spullen nog zo goed, dat je er vast iemand anders blij mee kunt maken. Er zijn altijd wel mensen die iets nodig hebben en ook willen besparen door spullen tweedehands te kopen. Zet tweedehands boeken op marktplaats, bol.com en dergelijke. Of ga eens een dagje op een rommelmarkt staan. Wedden dat je zo een aantal spullen kwijt komt? Zelfs kleding die er nog goed uitziet, kom je zo wel kwijt!

7. Koop tweedehands spullen

En andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Heb je iets nodig, maar wil je niet teveel geld uitgeven? Speur het internet of een rommelmarkt af en kijk of ze jouw product voor een leuk prijsje aanbieden! Ik betaalde via Marktplaats maar € 150,- voor een Canon 1100 D die zo goed als nieuw was. Daarbij kreeg ik een statief, een cameratas en een extra batterij. Inclusief aankoopbonnen en handleidingen. Natuurlijk moet je bij dit soort spullen wel even langsgaan om te kijken of ze echt nog in orde zijn.

8. Maak je eigen eten en vries het in

Van bepaalde gerechten kun je een flinke voorraad aanmaken en deze invriezen. Denk aan pastasauzen, chili con carne, curry’s en dergelijke. Eigenlijk kun je bijna alles wel invriezen. Als je een grote ketel maakt, kun je dit verdelen en invriezen. Is ook nog eens lekker makkelijk en snel, indien je een dag niet veel tijd hebt om te koken. Zo ben je ook minder snel geneigd om eten te bestellen of om naar een restaurant te gaan.

9. Gebruik folders en kortingsacties

Al die folders in de brievenbus zijn best vervelend. Gelukkig zijn daar tegenwoordig digitale oplossingen voor. Bijna elke winkel heeft wel een folder met acties online staan. Voordat je iets gaat kopen is het handig om te kijken of een bepaalde winkel, de producten op jouw lijstje in de aanbieding heeft. Vaak kan dat enorm schelen! De euro’s die je hiermee bespaart, kun je in jouw spaarpot doen!

Dit zijn eigenlijk 9 tips die ik zelf altijd al gebruik. Niet omdat het perse nodig is, maar ik ga graag op een goede manier met mijn geld om. Tuurlijk koop ik wel eens onnodige dingen en geef wel eens iets teveel uit. Maar zolang je je spaarrekening ziet groeien en je er goed op let, scheelt het al enorm. Voor diegene die het iets minder breed hebben, zijn deze tips sowieso een uitkomst!

Mocht je nu niet goed zijn in sparen en toch een grote uitgave moeten doen, kun je er ook voor geld lenen kiezen. Let er dan wel op dat je alleen het bedrag leent dat je echt nodig hebt en waarvan je zeker bent dat je het netjes kunt terugbetalen. Vergelijk de verschillende kredietaanbieders en zorg ervoor dat je met één in zee gaat die 100% te vertrouwen is.

Ben jij goed in geld sparen?

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }